logo Mark2 Corporation Czech a.s.

Dron jako užitečný pomocník v oblasti bezpečnosti

Drony dokáží natáčet záběry ze vzduchu pro použití ve filmové či hudební produkci, ale jejich použití je velmi užitečné i v oblasti bezpečnosti - pro monitoring důležitých infrastruktur, ropovodů, dálnic i vědeckých výzkumů.

Drony dnes již celkem běžně využívají záchranáři pro rychlé vyhledání nehody, hasiči pro zachycení velikosti požáru, policie pro získání potřebných dat pro chycení pachatele. Dron zvládne 3D mapování povrchu, díky čemuž se vytváří geografické modely a mapy. Využívat se může i v zemědělství například při sledování kvality hnojení, osevu apod.

V oblasti facility je lze použití pro monitorování a focení těžko dostupných míst, například větrných elektráren, určitých typů střech, kde je zapotřebí změřit jejich zatížení v případě sněhu.

V oblasti zabezpečení areálů se dají používat i pro monitoring perimetru, vždy však s nutností neustálého dohledu drona pilotem i na Waypointech.

U velkých areálů se dají využít termokamery na dronech, díky kterým jste schopni mnohonásobně rychleji detekovat narušení střeženého areálu. Navíc nahraná dokumentace může sloužit i jako materiál pro pojišťovnu.

Využití dronů je velmi flexibilní, snadno se ovládají, jejich příprava k vzletu je v podstatě okamžitá, míra přenosnosti výstupů maximální a díky své odolnosti se mohou posílat do životně nebezpečných oblastí. Co tedy brání jejich plnému nasazení?

Problémem je, že posbíraná data mohou být velmi delikátní a v případě odcizení nebo zneužití nosiče a tím i pořízených dat, může dojít k vážným následkům. Momentálně jsou drony dostupné široké veřejnosti, což vede k jejich neodbornému užívání.

Velmi důležitým aspektem použití dronů v budoucnosti bude zejména správná legislativa a s tím spojená osvědčení, certifikace a povolení. Není také zcela doladěná sankční část aktuálně platné legislativy při neoprávněném použití ze strany veřejnosti. Představte si jen letové zóny okolo a letišť, jejich časté narušování je momentálně velkým problémem.

Mark2 Corporation Czech a.s. je první bezpečnostní agenturou v Česku, která získala platnou licenci a certifikaci na letecké práce a letecké činnosti bezpilotních dronů.

Článek Mark2 Corporation Czech a.s. ze dne pátek 21. dubna 2017

Další články od Mark2 Corporation Czech a.s.

Facility management pod kontrolou s aplikací M2C SUPPORT

Dron jako užitečný pomocník v oblasti bezpečnosti