logo NEWPS.CZ s.r.o.

Datová schránka jako užitečný pomocník běžného občana

Informační systém datových schránek je jako státem garantovaný komunikační kanál k dispozici již od roku 2009. Bohužel o něm stále kolují mylné informace, které matou občany a zbytečně je odrazují od jejich používání.

Systém datových schránek byl navržen pro obecné použití - tedy pro úřady, firmy, živnostníky i občany. Občan kromě elektronické komunikace s úřady může díky své datovce využít řadu dalších on-line služeb. Podat daňové přiznání, pořídit výpis z Rejstříku trestů nebo bodového hodnocení řidiče.

Dokonce už funguje i to, že držitel datovky dostane od svého finančního úřadu pokyn k úhradě daně z nemovitosti. A další služby na sebe jistě nenechají dlouho čekat.

Když si datovou zprávu nevyzvednu, je mi po 10-ti dnech automaticky doručena, kdežto u doporučeného dopisu tomu tak není. Tak toto je dokonalé nepochopení, jak v České republice funguje doručování.

Pro doporučené psaní už léta platí, že pokud si ho občan do 10 dnů po uložení na poště a oznámení o uložené zásilce nevyzvedne, má se za to, že mu byla zásilka doručena.

U datových zpráv je to stejné. Pokud je občanovi do datové schránky doručena datová zpráva a on se do své datové schránky nepřihlásí po následujících 10 dnů, má se za to, že mu zpráva byla doručena.

Pro obě formy doručování platí tzv. fikce doručení, která uplyne shodně u obou desátým dnem o oznámení.

U listinné zásilky uložené na poště se snadno může stát, že oznámení o jejím uložení ve své schránce ani nenajdete. Takže se vůbec nedozvíte, že Vám byl doručen nějaký dokument doporučenou zásilkou formou fikce doručení.

Naproti tomu na dodání datové zprávy do datové schránky jste upozorněni e-mailem nebo SMS. Takže nezávisle na tom, zda se zdržujete v místě svého trvalého bydliště nebo třeba v Austrálii, informaci o zásilce vždy obdržíte.

Stejně jako přistupujete ke svému bankovnímu účtu, můžete si datovou zprávu vyzvednout kdekoliv, aniž by marně uplynula lhůta pro doručení fikcí.

Nezmeškáte tak žádné důležité rozhodnutí či jednání.

Další články k tématům - datová schránka - doručení - email - občan - oznámení - SMS - zásilka

Článek NEWPS.CZ s.r.o. ze dne úterý 7. srpna 2018

Další články od NEWPS.CZ s.r.o.

Datová schránka jako užitečný pomocník běžného občana