logo TEKO TECHNOLOGY s.r.o.

TEKO podporuje Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

TEKO TECHNOLOGY se připojuje k letošním oslavám z pozice firmy zabývající se výrobou tiskových náplní, která zahrnuje i práci s tonerovým prachem, který může být zdraví škodlivý. Z toho důvodu zavedla nová bezpečnostní opatření ve své výrobě a chystá tematická školení pro zaměstnance.

Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci se opakovaně koná 28. dubna pod záštitou Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta od roku 1919 usiluje o celosvětovou bezpečnost a ochranu zaměstnanců v rámci pracovního procesu a právo na slušné zaměstnání pro každého.

Ze statistik vyplývá, že velké množství zaměstnanců i zaměstnavatelů si stále dostatečně neuvědomuje rizika, která v pracovním prostředí hrozí. V rámci inovací a zvětšování provozů je nutné se aktivně věnovat i prevenci pracovních rizik, tedy hlavně úrazů a negativních dopadů na fyzické i psychické zdraví jednotlivců.

V roce 2011 došlo v ČR k poklesu počtu i četnosti pracovních úrazů, počet úrazů se smrtelnými následky ale bohužel lehce narostl (125 úmrtí/2011). V rámci ČR bylo v tomto roce registrováno více jak 70000 pracovních úrazů.

Zdraví nezávadné pracovní prostředí je nutnost

"Naše společnost se k oslavám tohoto světového dne připojí hned ze dvou hledisek - jako zaměstnavatel i jako dodavatel produktů pro zdravotně nezávadné kanceláře", vysvětlil Petr Kempa, zástupce Teko Technology.

Jako zaměstnavatel působí firma v oboru, který se věnuje manuální výrobě kompatibilních tiskových náplní a tonerů. Při této činnosti přicházejí zaměstnanci nevyhnutelně do přímého kontaktu s jednotlivými výrobními složkami, tedy s materiály, které mohou být při nesprávném zacházení zdraví škodlivé. Hrozí například dýchací problémy, astma, podrážděnost očí, kůže či alergické reakce způsobené kontaktem s tonerovým prachem či chemikáliemi obsaženými v různých tiskových náplních.

Provoz společnosti se skládá ze samotné výrobní haly, zkušebny, balírny, skladů a administrativní budovy. "Největší bezpečnostní riziko připadá samozřejmě na zaměstnance pracující ve výrobně. I proto prošel celý náš areál v roce 2011 rozsáhlou rekonstrukcí, ke které přispěly i dotace čerpané z EU", upřesnil Petr Kempa.

Výrobní hala získala nový systém odvětrávání, který reguluje nebezpečné látky uvolňované do vzduchu a kontroluje stupeň nezávadnosti prostředí. Standardem jsou pracovní pomůcky v podobě rukavic, brýlí a roušek, které mají všichni zaměstnanci k dispozici.

Ekologické tonery TEKO nezamořují vzduch

"Jako výrobce a dodavatel ekologický kompatibilních tonerů značky TEKO usilujeme nejen o vlastní nezávadné pracovní prostředí, ale aktivně přispíváme k takovému stavu i u našich klientů", dodal Kempa.

Tyto tonery a tiskové náplně jsou ručně čištěny, sestavovány, plněny a testovány a to pod důkladnou několika stupňovou kontrolou zaměřenou na barevnou kvalitu, funkčnost a mechanickou odolnost. Z hotových tonerů nesmí v žádném případě tonerový prach unikat. Používané materiály pochází výhradně od dodavatelů z Evropské unie, přesněji z Velké Británie, a společnost disponuje všemi potřebnými certifikáty o jejich původu a kvalitě.

Většina elektronických zařízení uvolňuje do svého okolí škodliviny. U tiskáren, faxů a kopírek je jednoznačně prokázáno, že pokud se k jejich provozu používají nekvalitní či neodborně plněné tiskové náplně, může u nich docházet k nežádoucímu uvolňování zdravotně závadných látek. To samé riziko hrozí u plastů, z kterých jsou tiskárny a samotné tonery vyráběny.

"Negativní vliv tonerového prachu je plošný, riziko ovšem stoupá zvláště u laciných tonerů a tiskových náplní", potvrdil tvrzení odborníků Petr Kempa. "Ve většině případů jde o podezřele levné nabídky tonerů a tiskových náplní, jejichž výrobci se nemohou prokázat certifikáty o původu zboží, certifikátem norem kvality ISO 9001 nebo norem environmentálního managementu ISO 14001", dodal.

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

Mezinárodní organizace práce spolu s Evropskou agenturou pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci se věnují tématům, jako jsou pracovní prostředí, úrazy, demografické trendy, nemoci z povolání, ale i řízení rizik na pracovišti a vnímání pracovního prostředí ze strany zaměstnanců.

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci hrají klíčovou roli při zajišťování zdravějšího a delšího pracovního života a přispívají tak k podpoře aktivního stárnutí. Podpora ochrany zdraví na pracovišti vede ke snížení pracovní neschopnosti, posílení motivace a vyšší produktivitě.

Připomínkou tohoto tématu je každoroční Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, který připadá na 28. dubna. Letos jsou jeho hlavním tématem nemoci z povolání.

Další články k tématům - fax - ISO - tisk - toner - zaměstnanci - Petr Kempa

Článek TEKO TECHNOLOGY s.r.o. ze dne pátek 26. dubna 2013

Další články od TEKO TECHNOLOGY s.r.o.