logo Telefónica O2 Czech Republic a.s.

Telefónica O2 zrealizovala rekordních 837 hodin televizních přenosů

Společnost Telefónica O2 Czech Republic oznámila statistiky televizních přenosů, které svým partnerům zajistila v první polovině roku 2007. Za prvních šest měsíců letošního roku bylo realizováno 426 televizních přenosů v celkové délce 837 hodin vysílání, což představuje větší objem přeneseného času, než za celý rok 2006.

Tato čísla neustále rostou a i letos udržují vzestupný trend. Telefónica O2 disponuje vlastní flotilou přenosových vozů, které jsou schopny, díky bezdrátovým i pevným technologiím, zajistit přenos TV signálu z terénu do televizního studia a do vysílací sítě, což je využívané především při přímých přenosech. Síť společnosti Telefónica O2 a přenosová infrastruktura tedy slouží nejen telekomunikacím, ale i k televizním přenosům a s tím souvisejícím službám.

"Díky velikému množství a pestré skladbě našich zákazníků musíme být schopni splnit i méně obvyklé požadavky na zabezpečení datových přenosů. Distribuce televizního signálu v reálném čase je extrémně náročná jak na kvalitu vysílací techniky a přenosové infrastruktury, tak i na profesionalitu a zkušenost našich zaměstnanců. V současné době jsme jediný telekomunikační operátor, který tuto službu postavenou na prostředí ATM sítě zvládne a běžně nabízí"komentuje tuto nabídku Petr Slováček, viceprezident pro provoz společnosti Telefónica O2.

V roce 2003 bylo uskutečněno 157 přenosů v celkové délce téměř 416 hodin. V následujících letech tato čísla významně narůstala - v roce 2004 to bylo 302 přenosů, o rok později 350 a konečně v roce 2006 už 600 uskutečněných přenosů v celkové délce přes 833 hodin. Letos jich bylo v prvním pololetí zatím realizováno již 426, což představuje 837 hodin, a dá se předpokládat, že i tento rok bude znamenat proti předchozím obdobím další nárůst. Od roku 2003 společnost Telefónica O2 zprostředkovala 1835 televizních přenosů. Mezi hlavní klienty patří hlavně Česká televize, dalšími zákazníky jsou televize Prima a Óčko.

Telefónica O2 je připravena jednat flexibilně a nabídnout komplexních řešení televizních přenosů. V případě potřeby jsou technici schopni zajistit vysílání do 1 dne od objednávky. Přenosový tým v současné době tvoří zhruba třicet lidí, kteří jsou k dispozici nepřetržitě v průběhu celého roku. Kromě zajištění přenosu signálu mezi štábem v terénu, vysílači a studiem je Telefónica O2 schopna poskytnout celé spektrum doplňkových služeb, jako jsou například komentátorská stanoviště, přípojky k internetu, telefonní ústředny, WiFi press centrum a mnoho dalších. Tato nabídka je nejčastěji využívána pro přímé přenosy ze sportovních, kulturních a společenských akcí.

Zajímavá je také technická realizace samotného přenosu. Signál, který poskytne zákazník, je nejdříve v přenosovém voze upraven do formátu MPEG. Dále putuje do páteřní sítě O2 a následně směrován k požadovanému cíli. Pro přenos je použita přepínaná ATM síť s konstantním datovým tokem, pro jeden kanál se běžně používá přenosová kapacita 25 Mbps. Na straně příjemce je poté signál před použitím analogicky překonvertován MPEG dekodérem. Architektura sítě ale umožňuje současný přenos více kanálů - v jednom okamžiku lze přijímat až osm různých signálů z jednotlivých přenosových vozů. Vzhledem k opakovaným požadavkům je také vybudováno technické zázemí na zhruba stovce lokalit, ze kterých se přenosy nejčastěji realizují. Jedná se například o sportovní haly, koncertní sály a další místa. Mezi všemi body jsou při přenosech vyhrazeny VPN kanály, což zajistí dostatečnou kvalitu spoje.

Česká televize jako největší klient využívá i permanentního propojení všech hlavních studií (Praha, Brno, Ostrava) a propojení studií přímo s 41 pozemními vysílači televizního signálu.

Telefónica se v oblasti televizního vysílání a přenosů angažuje dlouhodobě a systematicky. Jako jeden ze tří provozovatelů digitálního multiplexu pracuje s Českou televizí na experimentálním šíření přenosů v HD kvalitě, revoluční je také její nabídka na sledování televize na displejích mobilních telefonů. Zcela unikátní je pak její vlastní internetová O2TV, kterou k dnešnímu dni využívá přes 40 000 zákazníků. Nabídka distribuce televizního signálu je tak jednou z dalších aktivit, které rozšiřují její produktové portfolio v této oblasti.

Článek Telefónica O2 Czech Republic a.s. ze dne čtvrtek 30. srpna 2007

Další články od Telefónica O2 Czech Republic a.s.

Chytré telefony XIAOMI a příslušenství v nabídce O2

O2 Czech Republic se rozděluje na dvě samostatné firmy

O2 považuje žalobu Vodafonu za neoprávněnou a nedůvodnou

LTE Advanced v síti O2

4G LTE internet v Karlových Varech

Mobilní internet 4G LTE O2 rozšiřuje do dalších měst a regionů

LTE v mobilu je součástí všech stávajících datových tarifů O2

O2 se zapojuje do projektu Bezpečná VLAN

NFC platby GE Money Bank a O2 umožní nahrát až tři platební karty na SIM kartu

O2 zavádí vlastnoruční digitální podpis

Telefónica získala spektrum k budování sítě LTE na celém území ČR

Extra výhodné Vánoce pro zákazníky O2

Nejrychlejší mobilní síť LTE v Brně

Tablet Samsung Galaxy Tab 2.0 a Mobilní internet M jen za 297 Kč měsíčně

S tarifem NA!VÝBĚR volání do O2 za 1,90 Kč

eCall okamžitě přivolá pomoc po dopravní nehodě

Samoobsluha MojeO2.cz je používanější než volání na infolinku

Přímá pomoc O2 pro obyvatele zasažené povodní

Telefónica pomáhá postiženým povodní finanční sbírkou i pomocí zaměstnanců

MojeO2.cz internetová samoobsluha pro firemní zákazníky

Neomezené volání pro předplacené karty O2

LTE v Praze

Nové FREE O2 tarify pro rezidentní zákazníky

MojeO2.cz jako aplikace pro chytré telefony

Mobilní aplikace pro každého

HTC One se sluchátky Beats Audio

Vyšší FUP i rychlost po překročení limitu pro mobilní internet O2

S tarifem NA!DLOUHO voláte v síti O2 za 0 Kč po první minutě hovoru

Telefonie v LTE síti Telefónica

Telefónica spouští NFC platby pro širokou veřejnost

Zvýhodnění pro tarify O2 Chytrý Neon

Volání bez hranic i pro zákazníky s předplacenou O2 kartou

Wayra podpoří inovativní technologické projekty a pomůže s uplatněním na trhu

BLESKmobil: brandovaný operátor snadno a rychle

Chytré telefony jsou stále více dostupné

Vánoční předplacená O2 karta pro dlouhodobé hovory

Vánoční Chytrý NEON od O2

Virtuální operátor BLESKmobil v GSM síti O2

Telefonní automaty nám slouží už 130 let

E-mail a Navigace a e-mail: nové datové tarify O2

O2 Guru úspěšně pomáhají zákazníkům

S O2 V zahraničí máte dokonalý přehled o cenách roamingu

Ocenění Cisco Partner of The Year 2012 pro Telefónica Czech Republic

Videokonzultant pro podporu prodeje na dálku

iPhone 5 s výhodami O2

Nové O2 vyúčtování bude jednoduché a přehledné

Filmy Disney na O2TV.cz

S tarifem O2 Na!Dlouho voláte v síti O2 po druhé minutě zdarma

25kredit.cz: letní akce O2 pokračuje

o2extravyhody.cz: Extra výhody s O2 pro všechny