logo Česká mincovna, a.s.

Vyzkoušejte si na vlastní oči ražbu mincí s vizualizací ve virtuální realitě

Na pražské pobočce České mincovny v Havelské ulici máte díky aplikaci ve virtuální realitě až do neděle 18. 12. 2022 možnost zažít co nejvěrnější vizualizaci ražby běžných korunových mincí, kterými denně platíme. Podle zájmu se společnost chystá projekt rozšířit i do dalších prodejen v České republice a na Slovensku.

Impulsem k využití virtuální reality byl pro Českou mincovnu projekt EXPO Dubaj 2020 od společnosti Virtuplex. S cílem co nejvěrnější vizualizace zážitku z ražby mincí a medailí se Česká mincovna rozhodla tuto technologii využít pro přenesení výroby kamkoli na světě. Výsledná aplikace je propracovaná do nejmenších detailů - návštěvník obsluhuje při ražbě stroj úplně stejně, jako kdyby na něm opravdu pracoval.

"Česká mincovna, stejně jako jiné komerční mincovny, razí mince a medaile z drahých kovů, hlavně zlata a stříbra. Jako jediní pro ČNB vyrábíme oběžné korunové mince, které každý nosí v peněžence. O zážitek z jejich výroby je velký zájem, a tak jsme se rozhodli vyjít vstříc zájemcům prostřednictvím virtuální reality. Byl jsem překvapený, že virtuální realita dokáže být tak moc skutečná. Když jsem měl možnost si headset vyzkoušet na vlastní kůži, měl jsem opravdu pocit, že stojím v mincovně u lisu, bez jakéhokoliv zkreslení," říká Jaroslav Černý, marketingový manažer České mincovny.

Česká mincovna na vývoji aplikace virtuální reality spolupracovala s evropským leaderem VR - společností Virtuplex. Ražbu mincí tak může veřejnost zažít alespoň zprostředkovaně i jinde než ve výrobním závodě mincovny v Jablonci, která pro Českou národní banku oběžné mince vyrábí.

Virtuální realita v rozlišení 5K patří v současnosti mezi špičkové technologie a zvládá zprostředkování i takových detailů, které jsou zobrazeny na běžných mincích i medailích.

Součástí virtuální aplikace České mincovny jsou 4 sekce:

Medaile i mince jsou raženy ze vzácných kovů, které mají charakteristický vzhled, a stejně tak musí působit i ve virtuální realitě. Programátoři ve Virtuplexu tedy pracovali na tom, aby se mince správně leskly a zlato aby nepůsobilo pouze žlutě.

Aby zážitek co nejvíce odpovídal realitě, bylo zároveň potřeba zapojit i fyzikální zákony. Jednou z atrakcí pro návštěvníky je možnost sledovat pád padesátikorun přímo ze stroje, a dokonce si jednu z nich během pádu chytit a prohlédnout zblízka.

"Programování takových interakcí nebylo vůbec snadné a neobešlo se bez citlivého dolaďování detailů. Myslím si, že šlo o nejnáročnější VR aplikaci, kterou jsme zatím ve Virtuplexu udělali. Běžně pracujeme na simulaci jedné místnosti, jednoho showroomu, ale tady šlo celkem o tři prostředí," říká Michael Sido, vedoucí marketingu společnosti Virtuplex.

Většina projektů společnosti Virtuplex je zaměřená na modelaci budov, tedy o poznání větších objektů, než jsou mince nebo medaile. Vývojáři si v případě České mincovny museli poradit s přenesením téměř mikroskopických detailů do prostoru VR a stejnou pozornost museli věnovat i speciálním interakcím.

Např. naprogramovat zvednutí tak malého předmětu, jako je mince, a zároveň ho i udržet v rukou je téměř na hranici možností současné VR.

Rezervace termínu pro vyzkoušení VR:

Těšíme se na vás!

Článek Česká mincovna, a.s. ze dne pátek 2. prosince 2022

Další články od Česká mincovna, a.s.

Vyzkoušejte si na vlastní oči ražbu mincí s vizualizací ve virtuální realitě