logo LANXESS Central Eastern Europe s.r.o.

Odolné termoplasty s širokým využitím pro rozvoj elektromobility

Společnost LANXESS vidí velký potenciál v elektromobilitě - její odolné termoplasty jsou úspěšně používány v nabíjecím ústrojí elektromobilů. Velký potenciál ve využití termoplastů je také v nabíjecích zásuvkách, dobíjecích nástěnných stanicích v garážích a indukčních bezdrátových nabíjecích systémech pro vysokonapěťové baterie.

Standardizace v oblasti elektromobility stále probíhá - polyamidy a polyestery nabízejí širokou škálu možností pro využití v systémech dobíjení baterií stejnosměrným i střídavým proudem.

Nevyztužené materiály se používají hlavně v nabíjecích svíčkách. Nabízejí vysokou úroveň rozměrové stability a kvality povrchu. Jsou odolné proti nárazu a jsou mechanicky robustní. K dispozici jsou i jako sloučeniny zpomalující hoření, kdykoliv přijdou do kontaktu s dalšími elektronickými součástkami.

Jedním z příkladů je bezhalogenový samozhášecí polyamid 6 Durethan B30SFN30. V testech hořlavosti prováděných podle americké normy UL 94 (Underwriters Laboratories Inc.) dosahuje nejvyšší klasifikace V-0 s tloušťkou zkušebního tělesa 0,75 milimetru. Je ideální materiál pro tenkostěnné součásti, jakou jsou držadla zástrček. Ty totiž nemusí být nutně samozhášecí.

S ohledem na zvyšující se nároky na baterie a jejich nabíjení nabývají na významu polyamidové sloučeniny na bázi minerálů 6 Durethan BTC965FM30 a BTC77ZH3.0EF. Mají vysoký obsah plniva a jsou tak ideální pro komponenty v blízkosti nabíjecích zátek. První z nich je nehořlavý bezhalogenový a dosahuje klasifikace V-0 (0,75 milimetru) v testu UL 94.

Durethan BTC77ZH3.0EF obsahuje speciální minerální náplň, pomocí níž je možné dosáhnout vysoké izotropní tepelné vodivosti. Navzdory vysokému obsahu plniva vykazuje materiál vynikající vlastnosti. Nabíjecí zásuvky obvykle vyžadují kombinaci vyhovující požární odolnosti a mechanické pevnosti.

Tyto požadavky jsou splněny například halogenidem, nehořlavým materiálem a polyamidem vyztuženým skleněnými vlákny 6 Durethan BKV30FN04, který také uvádí UL s klasifikací V-0.

Kryty a konstrukční prvky pro nabíjecí nástěnné stanice

Tyto materiály se hodí i při výrobě krytů a konstrukčních prvků nástěnných nabíjecích stanic. Jejich viditelné části musí být snadno barvitelné a odolné vůči povětrnostním vlivům. Musí být také odolné vůči UV záření a musí vykazovat nízkou tendenci k deformaci.

Tyto požadavky splňuje termoplast Pocan C1203 - je vyrobený z nevyztužené směsi polykarbonátu a polybutylenu tereftalátu (PBT).

Materiálem vhodným pro konstrukční prvky je pak vyztužený a extrémně silný a tuhý Durethan BKV45FN04. Bezhalogenový samozhášecí polyamid 6 vykazuje vysokou 600 V (CTI A) a dosahuje klasifikace UL 94 V-0 na 0,4 milimetru.

Indukční nabíjecí cívky

Mezi současné trendy patří i induktivní a bezdrátové nabíjení baterií elektromobilů. Ploché podlahy a brzdové destičky vozidla mimo jiné obsahují indukční nabíjecí cívky.

Tyto podlahy musí být konstruovány z materiálů, které jsou nejen nehořlavé a mechanicky silné, ale mají také nízkou tendenci k deformaci a vykazují vysokou dielektriku.

Materiály musí být odolné vůči světlu a povětrnostním vlivům, přičemž jejich vlastnosti zůstávají vysoce stabilní v teplotním rozmezí -45 až +125 °C.

Článek LANXESS Central Eastern Europe s.r.o. ze dne úterý 18. srpna 2020

Další články od LANXESS Central Eastern Europe s.r.o.

Odolné termoplasty s širokým využitím pro rozvoj elektromobility