logo Cryptelo s.r.o.

Cryptelo - nejbezpečnější služba přenosu a archivace dat

Cryptelo zajišťuje, že citlivá data jsou plně šifrovaná ve chvíli, kdy opouštějí váš počítač, a zůstávají nerozluštitelná do chvíle, než přistanou v počítači příjemce, kterého určíte. Cryptelo je možné využívat jako službu v cloudu nebo jako server umístěný ve vlastní infrastruktuře.

Česká společnost Cryptelo představila na německém bezpečnostním veletrhu IT-SA stejnojmennou službu, která nabízí unikátní koncept přenosu a ukládání dat na úrovni bezpečnosti TOP SECRET. Cryptelo je odpovědí na vzestup datových služeb typu Ulož.to nebo Dropbox, které z principu svého fungování nemohou zaručit potřebnou ochranu dat svých uživatelů.

Cryptelo je určeno především společnostem, které potřebují bezpečně nejen sdílet, ale i archivovat citlivá data. Typickým příkladem mohou být advokátní kanceláře, bankovní domy, bezpečnostní složky státu nebo jakékoli společnosti a organizace, které mají své jedinečné know how. Cryptelo je možné využívat jako službu v cloudu nebo jako server umístěný ve vlastní infrastruktuře.

Obě varianty garantují identickou míru bezpečnosti. Společnost se netají svými globálními ambicemi a brzkým vstupem na zahraniční trhy. Kryptografický design aplikace Cryptelo navrhl přední světový kryptoanalytik dr. Vlastimil Klíma, který stojí například za prolomením známého algoritmu MD5. Ten se hojně používal např. pro ukládání hesel uživatelů.

"Vytvořili jsme Cryptelo, protože bezpečný přenos dat vnímáme jako velmi slabé místo ve fungování většiny firem. S rozvojem cloudových úložišť jako je Dropbox nebo Google Drive se stalo sdílení dat velmi jednoduché. Málokdo ale tuší, kdo všechno se k těmto datům může dostat a nakládat s nimi. Většina služeb, které nabízí šifrované přenosy, ukládají šifrovací klíče spolu s daty nebo je generují na serveru, a tak o skutečném zabezpečení nemůže být řeč. Cryptelo garantuje absolutně anonymní a dokonale zabezpečený přenos, který je dostupný malým a středním firmám ve standardu armádních norem. Cryptelo je vedle fyzického přenosu například na flash disku jediným opravdu bezpečným způsobem, jak sdílet citlivá firemní i soukromá data," říká Martin Baroš, generální ředitel společnosti Cryptelo.

"Kryptografický design Cryptela je navržen tak, aby splňoval bezpečnostní úroveň TOP SECRET podle klasifikace americké NSA. Ta je vyžadována ve vládních organizacích pro zabezpečení nejcitlivějších dat," dodává dr. Vlastimil Klíma. Jeho odborné znalosti využívají přední světové společnosti v oblasti bezpečnosti nebo Národní bezpečnostní úřad.

Pro všechny platformy

Služba je od začátku vyvíjena s důrazem na neomezené využití napříč platformami. Cryptelo tak mohou používat majitelé stolních počítačů s Windows, OS X nebo Linux, samozřejmostí jsou také mobilní platformy Android a iOS.

Jak funguje šifrovací technologie Cryptelo

Cryptelo je založeno na kombinaci symetrického a asymetrického šifrování. Pro kohokoli neoprávněného, tedy včetně samotné společnosti Cryptelo, je nemožné získat jakékoli informace o obsahu dat včetně toho, kdo je vytvořil a s kým je sdílí. Toto je důležitý fakt s ohledem na aktuální výklad českých soudů v oblasti přístupu státních institucí včetně policie k datům uloženým ve veřejných cloudových úložištích.

Světově zcela unikátní vlastností Cryptela je kombinace uživatelsky přívětivého a jednoduchého prostředí s garancí maximálního možného zabezpečení na úrovni využívané armádou a tajnými službami.

Pokud by se útočník dat uložených v Cryptelo zmocnil, získá nerozluštitelnou změť nestrukturovaných dat, tedy nul a jedniček. Zabezpečení přenosů pomocí Cryptelo je tak dokonalé, že prolomit jej je méně pravděpodobné než najít jeden konkrétní atom v celé galaxii.

I kdyby se to nějakým zázrakem útočníkovi podařilo, na rozdíl od jiných služeb nezíská univerzální klíč ke všem datům, ale jen k jedinému souboru, protože Cryptelo šifruje každý soubor unikátním klíčem.

Článek Cryptelo s.r.o. ze dne úterý 21. října 2014

Další články od Cryptelo s.r.o.

Cryptelo - nejbezpečnější služba přenosu a archivace dat