logo PRONIX s.r.o.

Ostravský superpočítač Salomon je v pilotním provozu

Společnost PRONIX vybudovala kompletní non-IT infrastrukturu datového sálu pro umístění superpočítače Salomon Národního superpočítačového centra IT4Innovations.

Stavba technologického zázemí datového sálu pro superpočítač Salomon vedle systémů chlazení a hašení zahrnovala i dodání záložních systémů napájení v podobě dynamických UPS o výkonech 2x 2 500 kVA a další nezbytné systémy pro bezproblémový chod nejvýkonnějšího superpočítače v Čechách.

Technologické zázemí ostravského superpočítačového centra IT4Innovations PRONIX představil na konferenci Bezpečnost napájení 2015. Odborníci PRONIX vystoupili s přednáškami o technologiích a postupech, které pro zázemí superpočítače připravili.

Kvalitní technologické zázemí přispěje k bezproblémovému chodu superpočítače a také k finančním úsporám, které lze díky inteligentním technologiím dosáhnout. Jedná se především o možnost přímého chlazení superpočítače pomocí teplé vody a využití odpadního tepla k vytápění budovy a přípravě TUV. Jako protipožární ochrana provozu datového sálu byl využit systém preventivního hašení snižováním obsahu kyslíku ve vzduchu na hodnotu 15,1%.

Veškeré instalované systémy jsou rovněž opatřeny monitorovacími systémy a přehledně vizualizovány pro potřeby obsluhy. Účastníky zaujala i vizualizace procesu stěhování technologií do superpočítačového centra, který si vyžádal nejen manipulaci pomocí jeřábu, ale i speciální systém vzduchových polštářů pro posun zhruba 33 tun vážícího systému DUPS.

Další články k tématům - chlazení - infrastruktura - napájení - Salomon - superpočítač - UPS

Článek PRONIX s.r.o. ze dne pátek 26. června 2015

Další články od PRONIX s.r.o.

Ostravský superpočítač Salomon je v pilotním provozu

Záložní zdroje FG Wilson