logo expert ČR, s.r.o.

Cena elektroniky v Česku klesá pomalejším tempem

S nástupem nových modelů elektroniky a vyprodáním zásob levného zboží se dlouhodobý pokles cen u výrazné části elektra zboží zpomalil. V případě notebooků či tabletů již dochází k cenové stagnaci.

Ceny většiny spotřební elektroniky v Česku, navzdory umělému oslabování koruny ČNB, i v letošním roce klesaly. Na zpomalení poklesu cen se podepsal oproti loňsku zejména výrazněji posilující dolar. Přesto i letos prodejci elektroniky očekávají vyšší prodeje elektroniky a domácích spotřebičů.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že se v září 2015 například ceny mobilních telefonů meziročně propadly o 17,7%, zatímco během letošního září poklesly o 13,9%.

Ještě výraznější zpomalení poklesu cen je patrné u tabletů, které se ještě na začátku roku 2015 prodávaly v průměru o 19,8% oproti lednu 2014. Přitom během letošního září jejich ceny byly v meziročním srovnání nižší pouze o 6 %.

Umělé znehodnocení tuzemské měny ČNB mohlo být jedním z vlivů na růst domácí poptávky, včetně elektroniky, u které v průběhu letošního roku došlo v průměru k patnáctiprocentnímu nárůst v prodejích napříč segmenty.

Další články k tématům - elektronika - notebook - tablet - telefon

Článek expert ČR, s.r.o. ze dne pondělí 16. listopadu 2015

Další články od expert ČR, s.r.o.