logo Shoptet s.r.o.

Sektoru e-commerce se v Česku daří

V roce 2021 vzniklo přibližně deset a půl tisíce nových internetových obchodů. Na základě dat APEK - Asociace pro elektronickou komerci, jich je aktuálně téměř šedesát tisíc. Výrazně se dařilo také e-shopům na platformě Shoptet.

"Naše české e-shopy rostly v obratu o čtvrtinu na necelých 45 miliard korun. To je rychleji než celý trh, který se zvětšil o zhruba jedenáct procent na 218 miliard korun. Výsledky nás těší i proto, že většina protiepidemických opatření odezněla, a lidé již nebyli na e-shopy tolik vázáni, protože mohli nakupovat i v kamenných prodejnách. 8 z 10 nových e-shopů vzniklo v roce 2021 na Shoptet platformě. Na nakupování na e-shopech si lidé během posledních let zvykli. Jsou pro ně v řadě věcí pohodlnější. Jednoduše si věci pořídí z pohodlí domova a nemusí nikam jezdit. Zároveň mají dostatek času na to, aby si nákup dobře promysleli. Velkou výhodou je pro ně také skutečnost, že si mohou jednoduše porovnat ceny produktů u jiných prodejců a ušetřit," říká k výsledkům Samuel Huba, CEO společnosti Shoptet.

Některé kategorie dosáhly během roku 2021 významných nárůstů - suverénně největším skokanem se stala oblast sběratelství, která při srovnání první a druhé poloviny roku zaznamenala nárůst o neuvěřitelných 165%. Následovala kategorie cestování (nárůst o 81%), erotické zboží (71%) a sektor gastronomie (58%).

Z hlediska meziročního srovnání si pak nejlépe vedl sektor gastronomie, ve kterém se obraty oproti roku 2020 zvýšily o 65%. Nárůst je způsobený především novým trendem, kdy si restaurace otevírají vlastní e-shopy a prodávají jídlo přes internet.

Následuje kategorie erotického zboží (o 60%), stavebních materiálů (o 56%) a cestování (o 55%).

Zájem naopak klesl o produkty z oblasti starožitnictví a umělecké zboží, kde se obraty snížily, a to o celých 6%.

V obou případech srovnání se jedná o e-shopy, které běží na platformě Shoptet.

Kromě vybraných kategorií zaznamenaly významný nárůst také e-shopy běžící na platformě Shoptet. Ty vzrostly za uplynulý rok o 25% - to je více než dvojnásobně rychlejší růst než v případě celého e-commerce trhu.

Celkově se obraty českých e-shopů vyšplhaly loni na 218 miliard korun, což je o celých 11% více než v roce 2020, kdy byl obrat 196 miliard.

Zvýšila se také průměrná částka, kterou zákazníci na e-shopech utratí - v roce 2021 to bylo v průměru 2245 korun, což je o 24% více než v roce 2020.

Další články k tématům - ecommerce - eshop - nakupování - zboží - Samuel Huba

Článek Shoptet s.r.o. ze dne středa 19. ledna 2022

Další články od Shoptet s.r.o.