logo BM Servis s.r.o.

Proč všichni do cloudu?

Někdy je těžké odlišit, co je skutečně nový technologický trend a jaký je jeho faktický účel a přínos, a co už je uměle dofouknutá bublina. Podobně je to i s ERP v cloudu.

V poslední době se roztrhl pytel s anketami a téměř v každé druhé je otázka na poslední a nadcházející trendy. Svět ERP ale není módní průmysl. Trendy se tu nestřídají po sezónách, ani po roce, jejich smysluplné zapojení se vyskytuje ve víceleté periodě. Chcete-li si pořídit něco, co je "trendy", koupíte si nové boty, ti movitější auto, ale asi ne nový ERP.

Jsme zahlcení cloudovým trendem a spoustou nesmyslů jako:

Cloudové technologie jsou bezesporu dobrým a užitečným trendem, s nímž je třeba počítat. Zařadit ho do možností, využít jeho výhod, nabídnout toto řešení tam, kde umožní realizovat potřebu klienta.

Jsem-li menší firma, start-up, nemám ještě vybudované zázemí IT, nechci nebo neumím se IT zabývat, nemám a nechci na to najímat další lidi, pak jistě hledám vhodné cloudové řešení.

Jsem-li velká firma, provozuji ERP molocha, kterého mi zahraniční vlastník určil a potřebuji pružné CRM pro obchodníky v terénu, koukám, co se v cloudu nabízí.

Ale jsem-li výrobní podnik, do IT jsem investoval v posledních letech dost peněz, na náš ERP jsme si po pár letech provozu zvykli a umíme s ním rychle a efektivně pracovat, pak můžu zůstat na zemi a o oblacích si v klidu číst v časopisech.

Nepleťme si provoz ERP v cloudu a mobilní dostupnost informací přes různá zařízení odkudkoli. Nahlížet z mobilu do CRM svého ERP, řídit chod zakázky výrobou s pomocí tabletu, nebo přistupovat přímo do skladu svého odběratele či dodavatele, na to přece nemusím být v cloudu.

To, že nenacházíme důvod, proč nebýt v cloudu, ještě není dostatečný důvod pro to, v něm být.

S kolegyní z vedlejší kanceláře se přece taky neoženíte jen pro to, že to v podstatě není špatná ženská. Natož abyste se kvůli tomu rozvedl se svou manželkou.

Další články k tématům - cloud - CRM - ERP

Článek BM Servis s.r.o. ze dne pátek 29. května 2015

Další články od BM Servis s.r.o.