logo Embt.biz s.r.o.

Majáčky Sensorberg pro IoT aplikace

Jednou z technologií spojených s IoT jsou tzv. indikátory blízkosti - majáčky. Tato miniaturní pasivní zařízení periodicky vysílají aplikacím signály o své přítomnosti a vzdálenosti, které lze využít pro spouštění určitých akcí souvisejících s konkrétním místem.

Společnost Embt.biz s.r.o. uzavřela obchodního partnerství s německou společností Sensorberg - dodavatelem čidel přiblížení, neboli tzv. majáčků (beacons) odpovídajících normě Apple iBeacon. Komunikace s majáčky je přímo podporována ve vývojových nástrojích Embarcadero RAD Studio, Delphi a C++ Builder počínaje verzí XE8. Programátoři pomocí nástrojů Embarcadero pro vývoj aplikací a majáčků společnosti Sensorberg dokáží snadno vytvářet mobilní aplikace využívající polohové informace.

Čidla přiblížení neboli majáčky jsou malá zařízení, obsahující řídící jednotku, modul Bluetooth s anténou a baterii. Pro komunikaci s mobilními zařízeními používají normu BLE 4 a vyšší (Bluetooth Low Energy). V nastavitelných intervalech a s nastavitelnou intenzitou výstupního signálu vysílají vložené identifikační údaje a informace, které umožní vypočítat vzdálenost mezi majáčkem a přijímačem.

Tyto údaje jsou přijímány mobilními zařízeními až do vzdálenosti zhruba 100 m. Na vývojáři pak je, aby vytvořil aplikaci, která na základě získaných informací zobrazí uživateli obsah vztahující se k aktuálnímu umístění mobilního zařízení. Možná je samozřejmě rovněž opačná varianta, kdy ze stacionárního zařízení monitorujeme pohyb majáčků.

V systémech s majáčky se zpravidla angažují tři komerční strany:

V menších systémech či projektech však mohou všechny tři strany splynout v subjekt jediný.

"Dostupnost majáčků, jako jednoho ze základních zařízení typu IoT, přináší vývojářům mobilních aplikací zcela nové obchodní příležitosti. Zvláště v oblasti reklamy a marketingu, do které si většina obchodů, podniků a živností již zvykla vkládat nemalé investice, může jejich využití pomoci lepší propagaci, zvýšení prodejů a loajality zákazníků i přispět k modernizaci komunikace mezi zákazníky a dodavateli. Společnost Sensorberg je evropským průkopníkem této technologie a spolehlivým dodavatelem certifikovaných majáčků i související softwarové infrastruktury. Její veškeré výrobky i služby jsou nyní českým a slovenským vývojářům dostupné i prostřednictvím Embt.biz," říká Richard Kubát, ředitel společnosti Embt.biz.

Pro tvorbu obslužných aplikací, které zahrnují použití čidel a majáčků můžete použít Embarcadero RAD Studio XE8, Delphi XE8 nebo C++Builder XE8. Pomocí nich lze vyvinout mobilní klientské aplikace reagující na přítomnost majáčků i serverovou část, která na základě informací z majáčků může na mobilní zařízení dodávat informační obsah včetně tzv. push notifications.

To vše využitím jediného zdrojového kódu a jediného nativního programovacího jazyka (C++ nebo Object Pascal). Podpora povědomí o blízkosti majáčků a podpora norem iBeacon a AltBeacon pro iOS, Android a OS X je v programátorských nástrojích již obsažena.

Jako alternativu aplikací dodávajících informační obsah je možno též využít prověřených a finančně dostupných cloudových služeb společnosti Sensorberg, tedy systém pro správu obsahu (CMS) a rychlou tvorbu informačních kampaní. S ním mohou vytvářené mobilní aplikace komunikovat prostřednictvím vestavěných služeb rozhraní REST, které jsou standardní výbavou vývojářských nástrojů Embarcadero.

Typické použití majáčků může být navigace a podávání informací návštěvníkům rozlehlých prostor bez dostupnosti signálu GPS, jakými jsou muzea, výstavní sály, koncertní sítě a kulturní instituce obecně, letiště a dopravní terminály. Dále mohou majáčky pomáhat s navigací a řízením toku zákazníků v místech jako banky, zdravotnická zařízení a úřady či instituce obecně.

Nejběžnějším využitím je však reklama a marketing - orientační systémy v prodejnách mohou zákazníky nejen vést ke konkrétnímu zboží, ale dopravovat jim na mobilní zařízení upozornění o slevách a mimořádných nabídkách zboží v jejich blízkosti, případně jim zaslat na mobilní telefon slevový kupón.

Průmyslové použití majáčků zahrnuje například skladové systémy s elektronickými štítky na policích, sledování majetku nebo řízení výroby.

Ceny a dostupnost

Vývojářská sada tří majáčků včetně poštovného a přístupu k infrastruktuře pro tvorbu a správu kampaní je okamžitě k dispozici za zaváděcí cenu 2200 Kč bez DPH. Tato cena platí do doprodání skladu příslušného modelu. Dodací lhůty jsou v průměru jeden týden.

O společnosti Sensorberg

Společnost Sensorberg, založená v roce 2013, je vedoucí poskytovatel infrastruktury pro čidla přiblížení typu iBeacon. Její služby jsou založeny na technologii čidel přiblížení (majáčků) společnosti Apple. Nabízejí pokročilou webovou platformu pro správu těchto čidel, SDK pro vývojáře, samotná čidla a profesionální konzultační služby pro klienty. Sensorberg pomáhá vydavatelům mobilních aplikací, poskytovatelům obsahu a služeb i vlastníkům lokalit vytvářet a odesílat marketingová a servisní upozornění uživatelům chytrých telefonů nebo tabletů poblíž míst jejich zájmu.

Tato upozornění odpovídají přednastaveným službám, jakými mohou být vstupy do prostor bez nutnosti vydávat vstupenku, navigace v rozsáhlých uzavřených prostorách, sdělovaní nejnovějších nabídek, informace o slevách, bezhotovostní platby a mnoho dalších služeb. Společnost Sensorberg má sídlo v Berlíně, Spolková republika Německo.

Další články k tématům - Android - Apple - Bluetooth - čidla - GPS - iBeacon - infrastruktura - iOS - IoT - majáčky - navigace - Richard Kubát

Článek Embt.biz s.r.o. ze dne čtvrtek 28. května 2015

Další články od Embt.biz s.r.o.

Tvorba klientských aplikací pro architekturu REST - webinář

Nová verze vývojových nástrojů RAD Studio 10.3 Rio

Bezpečná správa zdrojového kódu s nástroji Assembla pro vývojáře

Visual Assist rozšiřuje možnosti nástrojů C++ od Embarcadero

RAD Server zdarma v rámci vylepšení rodiny oblíbených nástrojů pro vývojáře

Integrace Embarcadero a Sencha obohatí možnosti vývojářských nástrojů

Podnikové konektory CData jsou k dispozici zákazníkům Embarcadero

RAD Studio 10.2 s podporou Linuxu

Nové nástroje InterBase 2017 pro plný monitoring výkonu databází v rámci serveru

RAD Studio s podporou Desktop Bridge pro rychlou transformaci na Windows 10

RAD Studio 10.1 Berlin Update 2 - Anniversary Edition

Podpora Windows 10 Anniversary Update společností Embarcadero

Akademický program Embarcadero - vývojové nástroje pro školy a univerzity zdarma

Nový InstallAware X5 s podporou vývoje pro Windows 10

RAD Studio 10.1 Berlin na semináři v Brně

Inovativní práce s daty pomocí databáze InterBase

DB PowerStudio 2016 - řešení týmového propojení pro databázové profesionály

RAD Solution Pack - sada komponent VCL a FMX pro vývojářské nástroje RAD Studio, Delphi a C++Builder

Co přináší nové Embarcadero RAD Studio, Delphi a C++Builder

RAD Studio 10 Seattle pro snadný přechod do prostředí Windows 10

Embarcadero kupuje společnost Raize Components

BeaconFence - řešení pro interaktivní aplikace reagující na pohyb a pozici uživatelů

Majáčky Sensorberg pro IoT aplikace

AppAnalytics pro analýzu využívání aplikací na stolních i mobilních zařízeních

Nová verze XE7 nástroje Embarcadero ER/Studio

Nová verze XE8 rodiny produktů RAD Studio

Další významný zákazník přechází z CA ERWin na ER Studio

Akvizice nástrojů Castalia for Delphi a Usertility společností Embarcadero

Nové portfolio databázových nástrojů ER/Studio, DBArtisan a RapidSQL

Podpora iOS 8 v RAD Studiu XE7 a novém vydáni Appmethod

Nová verze Embarcadero RAD Studio XE7

Appmethod s podporou jazyka C++

Embarcadero uvádí RAD Studio XE6

Appmethod - vývoj software pro více druhů mobilních i stolních zařízení

CA ERwin Data Modeling - nástroj pro modelování dat v portfoliu Embarcadero

Embarcadero rozšiřuje databázové nástroje o rozsáhlé modely a datové sklady