logo JABLOTRON ALARMS a.s.

Chytré ovládání domácnosti s realizaci služeb pro internet věcí

Základem aplikací a služeb je router Turris - součást bezpečnostního projektu Turris, který pomáhá uživatelům s ochranou sítě a před útoky z internetu. Vlastní systém pro chytré a bezpečné ovládání domácnosti společně připravují Jablotron a CZ.NIC.

Spolupráce Jablotron & CZ.NIC probíhá jak na vývoji jednotlivých prvků systému, tak na zkoumání reálných aplikací při řešení životních situací.

"Již při zahájení projektu Turris jsme věděli, že náš speciální router může být využit rovněž jako centrální zařízení domácnosti, které bude moci řídit připojení různých čidel a měřidel k Internetu. Projekt Turris chceme posunout dál, proto jsme se dohodli se zástupci společnosti Jablotron, s níž nyní otvíráme další kapitolu našeho projektu, a to směrem k takzvanému Internetu věcí. První fáze spolupráce byla zahájena letos v červenci a potrvá do konce září 2015. Nejlepší návrhy oceníme hodnotnými cenami. Věříme, že získáme velmi zajímavé podněty, stejně jako tomu bylo při testování našeho routeru," popisuje záměr sdružení CZ.NIC jeho výkonný ředitel Ondřej Filip.

Projekt Turris vznikl v roce 2013 a jeho cílem je pomáhat uživatelům s ochranou domácí sítě pomocí speciálního routeru. Ten kromě funkcí běžného domácího routeru umí mimo jiné také analyzovat provoz mezi Internetem a domácí sítí a identifikovat podezřelé datové toky.

V současnosti je do projektu zapojeno přes 1000 uživatelů Internetu z České republiky i ze zahraničí. V následujících měsících rozšíří tuto skupinu uživatelů další tisíc zájemců o účast v projektu, kteří budou moci využívat novou verzi routeru.

Důvody zahájení spolupráce ze strany Jablotronu přibližuje Alan Fabik, který má v Jablotronu na starost nové projekty.

"Na úvod musím zmínit, že jsme v Jablotronu vytvořili nový tým JABLOTRON PROJECTS, který se zaměřuje na nové projekty. Ty mají charakter jak akvizic a startupů, tak spolupráce při výzkumu a vývoji. Mimo spolupráce s CZ.NIC úzce spolupracujeme například s ČVUT a jeho eClubem. Co se týče spolupráce na projektu Turris, tak záměrem je přinést našim zákazníkům další výrobky a služby, které jim usnadní život. Uvědomujeme si, že do oblasti internetu věcí vstupují velcí globální hráči, ale za námi je již několik set tisíc instalací systémů, které dokáží ovládat vrata, osvětlení a další spotřebiče a také regulovat vytápění. Naší výhodou je navíc to, že všechny naše systémy jsou certifikované a instalované profesionály. Tím dokážeme zajistit bezproblémový chod a ochranu před napadením. Díky znalostem a zkušenostem odborníků ze sdružení CZ.NIC budeme schopni garantovat i ochranu před útoky z Internetu. Investice Jablotronu do projektu bude v řádu miliónů korun, ale jsme přesvědčeni, že přínosy převýší náklady. Také doufáme, že mezi účastníky projektu objevíme nové talenty, které rozšíří náš vývojový tým."

V rámci první etapy společného projektu získá 100 vybraných aktivních účastníků projektu Turris sadu komponent s výzvou, aby navrhli služby a schémata zapojení pro Internet věcí - IoT (IoT - Internet of Things).

Další články k tématům - bezpečnost - ČVUT - internet - IoT - osvětlení - router - Turris - výzkum - Ondřej Filip - Alan Fabik

Článek JABLOTRON ALARMS a.s. ze dne pondělí 13. července 2015

Další články od JABLOTRON ALARMS a.s.