logo Safetica Technologies s.r.o.

Zabraňte úniku dat důležitých pro vaše podnikání

Tvrzení, že žijeme v informačním věku, není jen prázdná fráze. Spolehlivé informace jsou dnes tím nejcennějším zbožím. Za získání kvalitních informací o konkurenčních firmách jsou mnozí lidé ochotní platit obrovské sumy peněz.

A další lidé zase dokáží využít možností dnešních informační technologií k tomu, aby pro ně tyto informace podvodně získali. Bez kvalitního zajištění firemních dat se v dnešní době už opravdu neobejdete.

Rizika zneužití firemních dat

Jak už někdo získá přístup k vašim datům, může s nimi dělat různé věci. Může je poškodit. Může je prodat třetí straně pro marketingové účely. Ale také může vaše data použít i přímo pro sebe (a proti vám). V poslední době se navíc množí případy vydírání, kdy útočníci firmám vyhrožují, že pokud jim nezaplatí, tak firmě vymažou veškerá data, odstaví weby, zveřejnění citlivé informací a podobně.

Únik dat bývá zvláště velkým problém, pokud se jedná o únik nejcitlivějších informací, jako jsou například osobní data klientů, strategické plány, firemní know-how, smlouvy a podobně.

Drtivé většině rizik však lze zabránit vhodně zvolenou bezpečnostní strategií.

Prevence úniku informací

Bezpečnost dat je v současnosti už poměrně složitý problém, který bychom měli vždy konzultovat s odborníky. K zabezpečení dat je totiž třeba přistupovat komplexně a sofistikovaně. Pouhé používání firewallů a antivirů vám bezpečnost dat nezajistí.

Data musí být chráněna i před selháním zaměstnanců. A proto firmy čím dál častěji na svou ochranu nasazují komplexní DLP systémy, které vyřeší i otázku prevence selhání lidského faktoru. Řešena musí být nejen ochrana dat v PC, ale i ochrana dat na přenosných přístrojích a cloudech.

Dopady zveřejnění informací o úniku firemních dat

A v neposlední řadě se ještě sluší zmínit, že i únik nedůležitých interních firemních informací může být vážné důsledky - když se o tom dozví veřejnost.

Informace o únicích interních dat mají vždy negativní dopad na důvěryhodnost firmy (ztráta důvěry klientů, ztráta investorů, pád akcií atd.). A pro některé typy podnikání to může být dokonce přímo likvidační.

Vyvarujte se podobné situaci a chraňte svoje firemní data pomocí spolehlivých nástrojů od společnosti Safetica Technologies.

Článek Safetica Technologies s.r.o. ze dne pátek 10. března 2017

Další články od Safetica Technologies s.r.o.