logo Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o.

Ženy v IT v konkurenci mužů obstojí

SW a HW spadají většinou do mužských oborů, zatímco ženy se snaží technice často vyhnout. I tak se ale může o informační technologie zajímat také něžné pohlaví. Podle posledních statistik pracuje v Česku dokonce 13% žen v IT.

"Obecně se na téma žen a informačních technologií traduje mnoho nepříliš lichotivých mýtů a předsudků. Je ale důležité si uvědomit, že je tento obor na velkém vzestupu a práce v IT dává ženám nekonečné možnosti v uplatnění takových znalostí. Ajťačky se tak mohou prosadit i v takových odvětvích jako je kosmetika, móda, bytový design či architektura,“ potvrzuje možnosti uplatnění žen v IT Martin Vodička, ředitel Soukromé středí školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT).

Nadšení už od dětství

"IT mě zajímalo už od dětství, kdy jsem si sedla za počítač. Viděla jsem to ve filmech a něco jsem se dozvěděla také od známých z oboru. Vše se učím proto, aby má dětská zvědavost a čas trávený u počítače nepřišly vniveč," říká sedmnáctiletá Sarah Štědronská, která na SSŠVT studuje mimo jiné Grafické systémy a tvorbu webových stránek. Až vystuduje, chtěla by být zvukařkou nebo dělat webovou a reklamní designérku.

I když je v IT málo žen, myslí si Štědronská, že v konkurenci mužů uspějí. Šikovnost dívek potvrzuje také Ondřej Mandík ze SPŠE Ječná: "Dívky jsou na naší škole velice chytré. Některé patří k nejlepším žákům, kteří jsou mezinárodně oceňováni. Osobně si myslím, že je těžké dělat nějaké závěry, protože jak chlapci, tak dívky jsou velice individuální." I tak je rozdíl v poměru mezi chlapci a dívkami na SSŠVT a dalších středních odborných školách značný.

Vysoké platy

Vidinou, která vede chlapce i dívky ke studiu IT, je především dobré uplatnění na trhu práce. Nezaměstnanost studentům SSŠVT skutečně nehrozí. Dosud nalezli práci prakticky všichni absolventi, aniž by byli evidování na úřadu práce. A také finanční ohodnocení je velmi lákavé. Průměrně berou ajťáci kolem 45 tisíc korun, ti nejlepší mají ale i několikanásobně vyšší plat.

Článek Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o. ze dne pondělí 31. října 2016

Další články od Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o.