logo Merz s.r.o.

Merz modernizoval řídicí systém úpravny vody v Plzni

Součástí projektu modernizace bylo především osazení výkonných zařízení pro řízení technologického procesu úpravy vody, včetně barevných dotykových terminálů pro snadnou obsluhu a potřebného softwarového vybavení PLC.

V souvislosti s rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací úpravny vody v Plzni vznikla potřeba přizpůsobit i celý řídicí systém novým technologickým změnám. Modernizaci řídicího systému úpravny vody provedla společnost Merz. Zajímavostí je, že k veškerým změnám v řídicím systému docházelo bez přerušení provozu ostatních částí systému, které nebyly dotčeny samotnou rekonstrukcí úpravny vody.

Velkou změnou bylo nahrazení původního SCADA systému AspicMP novým produktem společnosti Merz s názvem MScada, který kapacitně a výkonově plně vyhovuje rozsahu rekonstruované technologie.

Pracovníkům VODÁRNY PLZEŇ a.s. nově pomáhá i vizualizační aplikace reflektující změny v technologické oblasti. Ta dnes obsahuje celkem 144 obrazovek, na kterých je vykresleno téměř 12000 objektů a k nim napojeno na 9500 datových bodů. Aby byl celý řídicí systém uživatelsky přívětivější a rychlejší, byla nainstalována i nejnovější verze databázového systému Oracle.

Nová databáze je schopna uchovávat velké množství historických dat a efektivně s nimi nakládat, a do budoucna bude využita pro vytvoření pěti mobilních pracovišť obsluhy či údržby.

Hlavním přínosem modernizace řídicího systému úpravny vody je zaručení nepřetržité automaticky řízené výroby pitné vody. Byly vylepšeny algoritmy řízení technologického procesu výroby. Všechno se jednoduše ovládá z jednoho místa, včetně parametrizace a dohledu nad celou technologií.

Dispečink má okamžitý přehled o stavu technologie, ale zároveň má přístup k historickým datům pro podrobnější analýzy a porovnávání dat v případě potřeby. I díky tomu je možná včasná identifikace případných problémů a závad v technologickém procesu.

"Modernizace řídicího systému úpravny vody uskutečněná společností Merz splnila všechna naše očekávání. Zvýšila se spolehlivost řídicího systému a zrychlila se interakce s uživateli. Skutečný vděk patří Merzu i za to, že celá modernizace proběhla bez přerušení provozu řídicího systému," komentoval projekt provozní ředitel VODÁRNY PLZEŇ a.s., Ing. Jan Kretek.

Společnost Merz s.r.o. se v oblasti vodárenství pohybuje již od roku 1995 a je schopná realizovat kompletní dodávku zastřešující vše - od přípravy projektové dokumentace přes zajištění technologie až po řídící systémy pro libovolné objekty: úpravny vody, distribuce vody, čistírny odpadních vod.

Realizovaná řešení zahrnují především:

Článek Merz s.r.o. ze dne středa 30. března 2016

Další články od Merz s.r.o.