logo Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o.

Zájem o IT obory u žen roste

Ženy mohou v IT konkurovat mužům a dokonce být úspěšnější. Dívky navíc jeví zájem o tyto obory už na středních školách - baví je to a věří v dobré uplatnění po ukončení studia.

IT je obor, který táhne především muže. Nemálo žen ale v tvrdé pánské konkurenci uspěje. Konkrétně v ČR pracuje v IT profesích podle statistik 13% žen. Zatímco dříve se o počítače zajímali většinou jen chlapci, dnes už s nimi vyrůstají také dívky.

"IT mě zajímalo už o dětství, kdy jsem si sedla za počítač. Viděla jsem to ve filmech a něco jsem se dozvěděla také od známých, kteří se v oboru pohybovali. Vše se učím proto, aby má dětská zvědavost a čas trávený u počítače nepřišly vniveč," říká Sarah Štědronská, šestnáctiletá studentka SSŠVT - Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze.

Převaha dívek

Zájem o IT u žen potvrzuje také sedmadvacetiletá Anna Gadušová, která pracuje v Londýně v oblasti testování bezpečnostního systému. "V týmu je nás 12, z toho sedm žen, což vypovídá o tom, že ženy se do tohoto oboru hodí. Většinou bývají více zaměřené na detaily, pamatují si souvislosti, umějí předvídat. Závisí na dané práci, ale určitě obstojí v konkurenci mužů a v některých rolích mohou být i úspěšnější. Hodí se na různé manažerské pozice, programování, design i testování," tvrdí Gadušová, která vystudovala obor Matematické metody informační metody na Karlově univerzitě a v jejímž ročníku bylo dokonce více dívek než chlapců.

Štědronská ze SSŠVT se naopak mužské konkurence obává. "Žen je v tomto oboru málo, takže se většinou nepředpokládá, že budou stejně dobré jako muži, ale nikde není napsané, že nejsou. Vysněné zaměstnání jsem nikdy neměla, jen bych chtěla mít zajištěné finance a práci, která mě bude bavit," tvrdí studentka, která by se v budoucnu chtěla živit jako zvukařka, webová nebo reklamní designérka.

Dostatek nabídek a zajímavé odměny

Spokojená s výběrem oboru je i Gadušová. "Pracovních nabídek v oblasti IT je dostatek, specialisté jsou velmi žádaní a jsou i pěkně finančně ohodnoceni. Také mají možnost pracovat už při studiu a dosáhnout tak cenných zkušeností. Navíc nemusí být vázáni na rodnou zem a mohou pracovat v zahraničí, což osobně považuji za velkou výhodu," míní.

A proč přijde IT dívkám zajímavé? "Líbí se mi, že je to moderní obor. Stále se něco mění, musíte být flexibilní a učit se nové technologie, způsoby, příkazy, jazyky, styl a tak dále. Zkrátka nemůžete strnout na jednom bodu, musíte postupovat vpřed s rychlostí technologií. Není to sice hračka, ale člověk se potom nenudí," říká nadšeně Štědronská, jejíž specializací na SSŠVT jsou Grafické systémy a tvorba webových stránek.

Protože dámy mají výrazně větší dávku trpělivosti, smysl pro detail a především estetické cítění, mohou se uplatnit především v typicky ženských odvětvích jako je móda, kosmetika, bytový design či architektura.

Všechny reálné produkty jsou totiž výsledkem precizní designérské práce a právě výše zmíněné obory jsou mnohem bližší ženám než mužům.

Další články k tématům - design - konkurence - Londýn - práce - studium

Článek Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o. ze dne středa 17. února 2016

Další články od Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o.