logo Cloudflare

DDos útoky jako nástroj vydírání

Podle DDoS reportu Cloudflare za Q4 2020 došlo v tomto období poprvé k meziročnímu snížení kvartálního počtu těchto útoků. Stále ale zůstávají významnou hrozbou díky prudkému nárůstu IoT zařízení a zejména s ohledem na nové taktiky hackerů, mezi které patří i vydírání hrozbou těchto útoku.

"DDoS útoky stále zůstávají významnou hrozbou a ohrožením pro internetovou infrastrukturu. Jejich zdánlivý pokles mezi třetím a čtvrtým čtvrtletím loňského roku byl spíše vyvolaný výrazným zvýšením s počátkem pandemie COVID-19. Pochopením vývoje a vývojových trendů takovýchto útoků nám umožní včas přijmout obranná opatření, která je mohou částečně nebo zcela eliminovat," říká Michal Hebeda, Sales Engineer ze společnosti ZEBRA SYSTEMS.

Standardní DoS útok probíhá z jednoho stroje, a proto není tak ničivý. Avšak jeho odvozenina DDoS (Distributed Denial of Service) probíhá z velkého množství ovládaných strojů nebo zařízení a jeho následky mohou být katastrofální.

Útočníci svou síť ovládaných zařízení budují pomocí dalších útoků a infekcí. Neomezují se jen na klasické počítače, ale jejich otroky se mohou stát i další zařízení jako například IP kamery, dětské chůvičky a další IoT věci připojené k internetu - bohužel velmi často se slabým nebo zcela bez zabezpečení.

Zjištění z DDos reportu jsou postavena na informacích získaných z více než 200 datacenter společnosti Cloudflare, která chrání přes 3 miliony zákazníků a poskytují zajímavé statistiky DDoS útoků a jejich trendů.

Nejzajímavější zjištění reportu za Q4 2020 zahrnují:

Společnost Cloudflare byla aktuálně jmenována v rámci hodnocení Forrester Research lídrem v řešení ochrany před DDoS útoky.

Další články k tématům - Bitcoin - datacentrum - DDos - hacker - infrastruktura - IoT - výkupné - Michal Hebeda

Článek Cloudflare ze dne pátek 12. března 2021

Další články od Cloudflare