logo ELKO EP, spol. s r.o.

Osvětlení veřejných prostor s ovládáním pomocí IoT

Základem je infrastruktura bezdrátové datové sítě, která poskytuje konektivitu pro jednotlivá IoT zařízení, světla jsou pak ovládána povely z řídícího serveru. Řešení pak mimo jiné dokáže regulací intenzity světla městům ušetřit až 35% nákladů za energie na veřejné osvětlení.

"V každém větším městě dnes existují tisíce stožárů veřejného osvětlení, které obvykle na základě nějakého manuálního nebo centrálního nastavení umí jen dvě věci - svítit či nesvítit, a to je v dnešní době již málo. Protože mohou zrovna tak sloužit jako dobíjecí stanice a vyhodnocovat desítky informací a dat. Dokáží stejně tak změřit úroveň hluku nebo informovat o aktuálním stavu dopravy či počtu volných parkovacích míst. Možnosti využití jsou prakticky neomezené, záleží jen na investorovi. Naším cílem je propojovat jednotlivé technologie do funkčního celku tak, abychom umožnili úspornější provoz města a zkvalitňování života jeho obyvatel. Řešení už dnes máme v ruce, fungují a mají prokazatelnou ekonomickou návratnost," říká Jiří Konečný, majitel společnosti ELKO EP.

O Smart City se v České republice stále spíše vedou akademické debaty, než aby se chytrá řešení skutečně uváděla do praxe. Přitom existují a v jejich vývoji a výrobě dokonce patříme mezi evropské leadery.

Jedna z prvních realizací chytrého osvětlení se například nyní instaluje na pěší zóně v Dubaji. Brzy se snad s chytrými sloupy veřejného osvětlení setkáme i u nás.

Jak to funguje

BTS (Base Transceiver Station) zařízení přijímá povely z řídícího serveru a bezdrátově je pak např. v síti NB-IoT od Vodafonu nebo LoRa Českých radiokomunikací odesílá k jednotlivým aktorům světel. Ty povely zpracují a vypínají, zapínají nebo nastavují jas osvětlení.

Aktory jsou zároveň vybaveny senzory, které snímají okolní veličiny - teplotu, vlhkost, tlak, setmění či aktivaci vstupů - SOS tlačítko, pohyb osob či vozidel apod. a odesílají tyto informace přes BTS zpět na server.

Ten je vyhodnocuje, zobrazuje a může vyvolat odpovídající akci. Provozovatel vše vidí na obrazovce v dohledovém centru a může do ovládání zasahovat i ručně, protože v normálním provozu vše pracuje automaticky dle předem nastavených scénářů.

Vidí také grafy a statistiky svícení, spotřebu energie i poruchy. Dle výkyvu spotřeby nebo vzrůstajícímu proudovému odběru lze predikovat i možné závady či poruchy - vše přehledně v mapě města.

K zajímavým funkcím dále patří i automatické hlášení poruch osvětlení, kvality ovzduší, SOS tlačítko, WiFi hotspot, dobíjení mobilních zařízení, kol i elektromobilů.

Součástí je i dotykový infopanel, který návštěvníci města mohou využít k informaci, navigaci, ale i k volání s dispečinkem. I když je součástí kamera, všechna zařízení jsou samozřejmě v odolném provedení chránící je před úmyslným poškozením.

Další články k tématům - automatizace - BTS - elektromobil - IoT - osvětlení - parkoviště - server - WiFi - Jiří Konečný

Článek ELKO EP, spol. s r.o. ze dne pátek 15. června 2018

Další články od ELKO EP, spol. s r.o.

Nová řada monitorovacích a hlídacích relé ELKO EP

Spolehlivé univerzální časové relé za výhodnou cenu

Nová pobočka ELKO EP Baltic v lotyšské Rize

iNELS partnerem českého pavilonu na EXPO 2020 v Dubaji

Nový elektrotechnický informační model pomáhá prodejcům ELKO EP ve vyhledávání zboží

Chytré ovládání chaty pomocí SMS povelů

LARA NP pro trvalý dohled a rychlou komunikaci s pacientem

Ovládání zařízení chytrého domu z jednoho místa

Úspory nákladů za elektrickou energii pro hotely a penziony

Smart TV jako ovladač pro ovládání chytrého domu

Bezdrátové měření energií s ukládáním dat do cloudu

Osvětlení veřejných prostor s ovládáním pomocí IoT

ELKO EP je členem Thread Group

ELKO EP míří na indický trh jako dodavatel pro Smart City

Přehrávač hudby a internetové rádio ve vypínači

1000000 výrobků z vlastní produkce ELKO EP

Ovládejte svůj dům snadno pomocí chytrého telefonu

Světelné scény pro vánoční strom v Holešově zajistilo ELKO EP

Nástěnné dotykové ovladače pro všestranné využití

Stmívače světelných zdrojů s nastavitelnou zátěží

Ovládání inteligentní elektroinstalace zvládnou i chytré hodinky

Showroom iNELS Café - moderní trendy v elektroinstalaci a řízení domácnosti

Trendy chytrého bydlení a inteligentní elektroinstalace v iNELS Café

Nová pobočka ELKO EP v USA

Spínací hodiny osvětlení s astronomickým programem

Nová verze bezdrátové dotykové ovládací jednotky RF Touch

Domovní automatizace pro Mexiko

iNELS řídí obě budovy Centra bydlení a designu Kaštanová

Světelné scény rodného domu Jana Husa řídí iNELS Home Control