logo myFABER

Robotizovaný fulfillment sklad na platformě AGV robotů

Přes 200 účastníků se v úterý 26. 10. 2021 účastnilo slavnostního otevření prvního robotizovaného skladu v areálu logistického parku v Paskově. Mohli si osobně vyzkoušet příjem nebo expedici B2C zásilek vůbec prvního klienta fulfillmentového skladu, kterým je provozovatel e-shopu YOURGAME.

Celé řešení robotizovaného skladu pro společnost Dextrum Fulfillment dodala a realizovala skupina KVADOS Group. Dodávka zahrnovala samotné vybudování elektrické i komunikační síťové infrastruktury spolu s komplexním řídicím skladovým a robotickým systémem na platformě produktů mySTOCK WMS a myFABER.

KVADOS Group se postarala o vypracování celého konceptu řešení, projektové dokumentace, dodávku regálových systému, pracovišť pro kompletaci využívající prvky pick to light a laserových pointerů nebo balicích pracovišť.

"Jedná se o první dodávku takto komplexního řešení zahrnujícího i dodávku robotů, kterou skupina KVADOS Group realizovala, a zvládla to za unikátní dobu 3 měsíců. A to i přes extrémní problémy v dodavatelském řetězci a komplikace s dopravou z Asie, kde si necháváme na zakázku vyrábět část dodávaných technologií. Robotizací se mění celý koncept práce, kdy již skladníci nechodí do skladu, ale sklad takzvaně chodí za nimi - regály jsou dováženy přímo k pracovníkům do určené oblasti, čímž se výrazně zefektivní jak příjem, tak expedice. Celý systém je řízen pomocí vyspělého WMS systému a nástroje pro řízení robotů WES/WCS," říká Miroslav Hampel, generální ředitel společnosti KVADOS.

"Za extrémně krátké období několika měsíců se nám podařilo zrekonstruovat původní halu pro průmyslovou hutní a strojírenskou výrobu a uzpůsobit ji našim potřebám. Tak vzniklo zázemí pro poskytování moderních logistických služeb e-shopům, ale také všem výrobním a obchodním společnostem, které hledají pomoc při organizování intralogistiky pro B2B a především B2C segment," doplňuje Ivan Richtár, CEO společnosti Dextrum Fulfillment.

Při realizaci robotického skladu bylo nejprve potřeba vylít dostatečně kvalitní a rovnou novou podlahu, která bude vhodná pro pohyb robotů. Dále byl oddělen prostor do samostatné protipožární zóny, instalovány kompletně nové rozvody elektrické, počítačové a WiFi sítě, zaveden nový koncept vytápění a provedeno množství dalších prací, které každá rekonstrukce přináší.

Klíčovým úkolem však bylo vybudování robotizovaného skladu fungujícího na platformě AGV robotů, která komplexně řídí manipulaci ve skladu.

Slavnostní otevření prvního robotizovaného skladu proběhlo v úterý 26. 10. 2021 za účasti Ivo Vondráka - hejtmana Moravskoslezského kraje. Projektu popřál mnoho úspěchů a s potěšením kvitoval modernizaci v sektoru logistiky, kterou původně průmyslový kraj prochází.

Realizaci podpořili členové Asociace pro inovace v logistice, z.s., dodávkou komponent řešení. Sklad v Paskově bude do budoucna sloužit mimo jiné jako laboratoř a místo pro testování nejmodernějších technologii v praxi.

Laboratoř nejnovějších logistických technologií

Na slavnostním otevření bylo prezentováno také zařízení Cubiscan 325, které umí snadno a automatizovaně přenášet do systému data o rozměru a váze sortimentu a pořídit fotografii pro následné efektivní řízení logistiky.

Poprvé byl v Evropě představen automatizovaný vozík myFABER AGV Forklift, který manipuluje s europaletami o váze až 2 tuny do výšky 5 metrů, ale hlavně je schopen s nimi manipulovat a nalézt je s tolerancí +/- 20 cm ve třech směrech proti umístění na navigační mapě.

Návštěvníci mohli vidět také autonomní čisticí stroje značky GS, které na trh dodává společnost BETTAROE Robotics. Tito roboti jsou schopny autonomního provozu, kdy zametají nebo vytírají velké průmyslové plochy bez nutnosti lidské obsluhy.

Unikátem ve střední Evropě je také řešení HAI PICK. To s využitím robotů manipuluje s přepravkami typu KLT nebo papírovými kartony od výrobce HAI Robotics, kterého na evropském trhu zastupuje KVADOS Robotics.

To vše dělá z logistického areálu v Paskově sklad s největším množstvím různých typů robotů instalovaných na jednom místě přinejmenším v Česku a na Slovensku.

O společnosti Dextrum Fulfillment

Dextrum Fulfillment, a.s. je týmem odborníků na logistiku a fulfillment, který spolupracuje s předními českými dodavateli softwarových a automatizačních řešení - jsme schopni nastavit optimální procesy skladování a manipulace i pro váš sortiment.

Máme odborníky v oblastech analýzy a implementace logistických procesů, optimalizace procesů v logistice a automatizace a robotizace skladových manipulací.

Nabízíme možnost propojení a integrace vašich e-shopů nebo ERP systémů pomocí vyspělé elektronické komunikace nebo s využitím intuitivního B2B portálu.

Vy pak můžete snadno sledovat, co se s vaším zbožím děje, a zadávat nám úkoly.

Článek myFABER ze dne středa 27. října 2021

Další články od myFABER

Robotizovaný fulfillment sklad na platformě AGV robotů