logo Software Pro, s.r.o.

Nad tři roky využití se předplatné Microsoft Office nevyplatí

Software jako služba představuje lákavou nabídku a na první pohled nízkou cenu - při dlouhodobém používání produktů je však nerentabilní. Zatímco předplatné v měsíčních úhradách není vysoká, za několik let tiše překoná levnější variantu, a to nákup trvalé licence.

Klíčem k úsporám je uvědomit si, jakým způsobem a především po jak dlouhou dobu jsou vybrané programy používány. V případě Microsoft Office se nová verze objevuje v intervalu přibližně 3 let a nová generace s sebou obvykle přináší minoritní změny, pro mnohé uživatele tudíž není aktualizace důležitá.

Ve většině případů, kdy jsou z balíku využívány jen základní funkcionality, nebude aktualizace potřebná po celou dobu trvání technické podpory výrobce, tedy přibližně 10 let.

Rozdíly demonstruje následující porovnání nákladů na využití kancelářského balíku Office se základními aplikacemi ve firmě s 50 PC.

Porovnání nákladů pro 50 PC - ceny v Kč:

Z porovnání nákladů je patrné, že do tří let používání se vyplatí pořídit předplatné, tedy používat software v cloudu. Delší používání potom hovoří jednoznačně pro trvalou multilicenci. A vůbec nejlépe vychází možnost pořídit použitou multilicenci.

"Při nákupu trvalé multilicence firma za produkt zaplatí pouze jednou a může ho využívat navždy nebo do doby, kdy ho prodá dále, protože ho už nevyužívá. Má-li firma 50 počítačů, na nichž se pracuje s kancelářským balíkem Office, potom s měsíční předplacenou multilicencí namísto trvalé druhotné multilicence dojde k tomu, že programy se začnou přeplácet už po necelých 3 letech. Tedy ještě dříve, než stihne vyjít nová verze kancelářského balíku. Při využití multilicence lze ušetřit víc než 50% nákladů spojených s licencí kancelářského balíku Office. Konkrétní úspora však může být ještě vyšší, pokud firma využije výhod trhu s použitým softwarem," říká Patrik Sodoma, Sales Director for Czech Republic ze společnosti Software Pro.

Dalších cenových výhod lze dosáhnout v případě použití Office ve spojení s cloudovými službami, jako je například OneDrive, Exchange, Sharepoint či Skype for Business, a to v kombinaci měsíčního předplatného cloudových služeb s trvalou (druhotnou) multilicencí.

U firmy s 50 počítači je situace následující - ceny v Kč:

Konkrétní úspora přitom může být ještě vyšší v závislosti na daných podmínkách nákupu použité multilicence. Používání starší verze balíku Office až do ukončení podpory výrobcem není ve firmách ničím neobvyklým.

Většině společností funkčně postačuje starší verze s produktovou podporou vývojáře a 90% z nich v praxi nevyužije nové funkce, které přinášejí novější verze programu.

Úspory při používání druhotných multilicenčních řešení v porovnání s balíčky předplacených služeb jsou však značné a pro firmu představují obrovský ekonomický benefit. Není problém zákazníkům připravit nabídku na míru, ať už jde o nové, nebo druhotné licence, případně porovnat obě dostupné řešení.

Každopádně vždy je velkým benefitem, pokud společnosti zabývající se tímto byznysem dokáží vykoupit ve firmě již nepoužívaný software.

Firma se potom může rozhodnout, jaký model zvolí:

Ne každá firma je a v budoucnu bude připravena přejít na cloudový, tedy předplatitelský model. Zde vstupuje do hry řada aspektů a ovlivňuje ho mnoho faktorů od workflow přes interní procesy a směrnice až po hardwarové vybavení.

Ne zřídka se také stává, že firma, která vyzkoušela cloudovou formu, po nějaké době opět pořídila trvalé licence, na které byla zvyklá.

Článek Software Pro, s.r.o. ze dne pátek 25. ledna 2019

Další články od Software Pro, s.r.o.