logo Kverulant.org, o.p.s.

Vysílačkový tunel Ministerstvo vnitra za miliardu Kč opět ve hře

Kverulant.org protestuje proti arogantnímu tunelování veřejných rozpočtů a připravuje podání k ÚOHS. Vnitro se již vloni chystalo nakoupit v tendru s jedinou firmou a v utajeném režimu vysílačky za 4,4 miliardy Kč - dodavatelem měl být Pramacom Prague a radiostanice měly pracovat v zastaralé síti Tetrapol.

Kverulant ověřil, kolik by stála náhrada za technologii TETRA, kterou používají západní státy. Cena nového systému včetně koncových terminálů - tedy vysílaček, by byla téměř poloviční. Kverulant proti tomuto miliardovému tunelu protestoval. I jeho protesty vedly k tomu, že vnitro tunel zlevnilo na 3,1 miliardy.

V listopadu 2019 dokonce došlo k tomu, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže předběžně zakázal Ministerstvu vnitra uzavřít smlouvu na vysílačky bez výběrového řízení. V lednu 2020 však antimonopolní úřad realizaci tendru povolil.

Nyní vnitro tendr překvapivě zrušilo a s dodavatelem prodloužilo současnou smlouvu. Kverulant opět protestuje proti miliardovému vysílačkovému tunelu a chystá podání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Kverulant také upozorňoval, že pokud by vnitro řádně soutěžilo dodavatele vysílaček pro IZS (Integrovaný záchranný systém), byla by cena pravděpodobně ještě nižší než poloviční.

Všechno by bylo nové se zárukou, místo toho se erár chystal draze modernizovat technologii, která se už léta nevyvíjí. Velký problém současné zastaralé technologie je udržení v provozu v případě rozsáhlého výpadku proudu.

Základnové stanice mají tak velkou spotřebu, že na záložní baterie je udrží v provozu pouze několik hodin. Drahé udržování nynější zastaralé technologie Tetrapol při životě kritizovaly i společnosti Nordic Telecom a O2.

Cena zakázky byla původně stanovena na 4,4 miliard Kč a po Kverulantově kritice byla v létě 2019 cena snížena na 3,1 miliardy Kč. Vnitro v létě také uvedlo, že smlouva s dodavatelem už nebude trvat do roku 2027, jak se plánovalo, ale bude platit jenom čtyři roky.

V lednu 2019 miliardový tunel definitivně povolil antimonopolní úřad, když tunelářům z vnitra povolil uzavřít smlouvu na vysílačky bez výběrového řízení.

Nyní resort tendr překvapivě zrušil a s dodavatelem prodloužil současnou smlouvu s Pramacomem - přesné parametry dohody s firmou resort nechce prozradit - prý kvůli utajení.

Kverulant je ale přesvědčen, že hlavním důvodem utajení je nemravně vysoká cena této zakázky. Jisté je to, že současný systém by měl fungovat ještě několik let. Resort uvedl, že do doby než bude definitivně rozhodnuto o novém způsobu řešení komunikačního systému složek IZS.

Kverulant má již se zastavením vysílačkových tunelů zkušenosti. V roce 2017 vypsalo Generální ředitelství cel soutěž na nákup vysílaček za téměř 35 milionů korun. O žádnou soutěž však nešlo, zadávací podmínky byly totiž ušity na míru jen jedinému dodavateli.

Kverulantovi se však podařilo tento tunel zastavit, když Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na základě jeho podání v září 2018 soutěž zrušil.

Zastavme expanzi rozežraného státu

Počet úředníků neustále roste - v roce 2014 pracovalo pro erár 416 tisíc státních zaměstnanců. Na rok 2020 je jich rozpočtováno závratných 465 tisíc. Výdaje na jejich platy překročí v roce 2020 částku 220 miliard korun.

Erár nešetří - naopak utrácí stále víc. Jen informačních systémů veřejné správy je 7700 a jejich pořízení stálo daňové poplatníky 110 miliard Kč.

Kverulant je jeden z mála, kdo rozežraný stát pravidelně hlídá nejen ve výdajích na IT. Pomozte Kverulantovi zastavit expanzi rozežraného státu!

Další články k tématům - IZS - radiostanice - soutěž - tendr - TETRA - Tetrapol - tunel - ÚOHS - vnitro - vysílačky

Článek Kverulant.org, o.p.s. ze dne čtvrtek 20. února 2020

Další články od Kverulant.org, o.p.s.