logo Kverulant.org, o.p.s.

Jiří Peterka je ve střetu zájmů v Radě ČTÚ

Jiří Peterka se stal v červnu 2015 členem Rady Českého telekomunikačního úřadu, zároveň ale dál působí jako člen dozorčí rady konsorcia soukromých firem CZ.NIC. Dostal se tak do učebnicového konfliktu zájmů, stejně jako před ním Ondřej Filip.

Vláda v červnu 2015 jmenovala dalším členem Rady ČTÚ Jiřího Peterku. Pan Peterka je však stále členem dozorčí rady konsorcia firem CZ.NIC, zájmového sdružení právnických osob tvořeného 115 firmami, z nichž patrně jen menšina vůbec nespadá do "jurisdikce" ČTÚ.

Konsorcium firem CZ.NIC je v první řadě správcem české národní domény, tedy všech adres s příponou .cz, kromě toho však provozuje i podnikatelskou činnost. Za poslední dva roky vykázalo roční obrat kolem 200 milionů korun a jeho roční zisk se po zdanění pohybuje v desítkách milionů korun.

Ing. Vojtěch Razima, ředitel organizace Kverulant.org, celou kauzu komentuje takto: "Pan Peterka si patrně myslí, že zákony mají v české kotlině dodržovat hlavně ti druzí. My jsme přesvědčeni, že zákony by měl dodržovat každý. Tím spíše je-li dokonce členem řídicího orgánu instituce, která má dohlížet na dodržování zákonů v jedné oblasti veřejného života. Jsem přesvědčen, že pan Peterka již dostatečně prokázal, že si nezaslouží být dobře placen z našich peněz, a proto jsme dnes vyzvali vládu, aby ho z funkce okamžitě odvolala a podali jsme na něj trestní oznámení."

Podle organizace Kverulant.org pan Peterka už od svého jmenování do Rady ČTÚ v červnu 2015 nesplňuje zákonnou podmínku nezávislosti, a plat radního tak pobírá nezákonně. Orgány činné v trestním řízení by měly prozkoumat, zda toto jednání není trestným činem.

Pražský městský soud již vynesl pravomocný rozsudek v podobném případu pražského zastupitele Karla Březiny. Ten podle verdiktu z října 2014 spáchal podvod v pražském dopravním podniku, kde jako předseda dozorčí rady neoprávněně pobíral odměny v celkové výši 290 tisíc korun, přestože řečenou funkci vůbec vykonávat nesměl. Působil totiž také v dozorčí radě firmy, na jejíž majetek byl vypsán konkurz. 

Předsedkyně trestního senátu Eva Burianová tehdy uvedla: "Vina tam je jasná. Myslíme si, že takhle se člověk veřejně činný chovat nemá." Březina podle ní valné hromadě dopravního podniku zamlčel okolnosti, které tvořily zákonnou překážku jeho členství v dozorčí radě. Jakožto člen několika rad přitom byl v těchto záležitostech dostatečně zběhlý.

Kverulant.org se domnívá, že dostatečně zběhlý v záležitostech konfliktu zájmů je i pan Peterka. Už proto, že Kverulant už na obdobný konflikt zájmů radního ČTÚ v minulosti veřejně upozorňoval - Peterkův kolega Ondřej Filip se stal členem Rady ČTÚ v červenci 2013, ale zároveň nepřestal být výkonným ředitelem CZ.NIC.

Dostal se tak do učebnicového příkladu konfliktu zájmů, a proto si Kverulant uložil za cíl dosáhnout jeho odchodu ze zmíněné instituce. Toho se mu po rok trvající kampani podařilo dosáhnout.

Další články k tématům - domény - vláda - zákon - Jiří Peterka - Ondřej Filip - Karel Březina

Článek Kverulant.org, o.p.s. ze dne úterý 1. prosince 2015

Další články od Kverulant.org, o.p.s.