logo MIBCON a.s.

IT odborníků je stále málo a poptávka po nich poroste

IT je jedním z mála oborů, kde se téměř neprojevila ekonomická krize. Odborníků v oblasti informačních technologií je dlouhodobě nedostatek a dá se očekávat, že s rozvojem digitalizace a automatizace i nadále poroste.

Poptávka po IT odbornících byla vyrovnaná, v letech 2013 a 2014 začala mírně růst, v roce 2015 se zájem zvýšil téměř o čtvrtinu a letos dále roste. Například počet nabídek pro programátory, testery, systémové administrátory nebo správce sítí byl v letošním třetím čtvrtletí dvojnásobný oproti roku 2012. IT odborníci nejvíce chybějí ve státní správě, ale kvalifikované odborníky shánějí i komerční firmy. Značně vzrostla poptávka v oboru bankovnictví.

Největší zájem je o programátory, správce informačních systémů a sítí, systémové administrátory a servisní techniky. V poslední době rezonuje také téma big data, takže firmy často hledají specialisty v oblasti Business inteligence a datové analytiky. Velká poptávka je i po SAP specialistech. Velký zájem o SAP specialisty má například česká pobočka společnosti Accenture.

Velkou poptávku po IT odbornících potvrzuje také MIBCON, poradenská společnost v oblasti systémů SAP. V roce 1998 společnost začínala v několika konzultantech. Dnes je jedním z nevýznamnějších českých partnerů SAP ČR, má téměř 150 zaměstnanců, čtyři dceřiné společnosti, z toho jednu zaměřenou na zahraniční expanzi.

"Při hledání nových kolegů do týmu se nám, kromě standardních inzerátů na pracovních portálech a sociálních sítích, osvědčilo oslovit zaměstnance firmy a požádat je o tipy na vhodné kandidáty. Je pro nás velmi důležité, aby noví kolegové zapadli do týmu a rychle se zapojili do běžících projektů. Naše firemní kultura a atmosféra by měl být i jeden z hlavních důvodů, proč se případný kandidát rozhodne pro nás. Stabilní zázemí firmy, odpovídající platové ohodnocení, možnost flexibilní pracovní doby, profesní růst, to jsou už dnes na trhu práce v oblasti IT samozřejmosti. Abychom si vychovávali své vlastní nové talenty, založili jsme před rokem v Děčíně vývojové centrum, od kterého si slibujeme spolupráci hlavně se studenty tamější vysoké školy. Úmyslně jsme zamířili mimo Prahu, kde je trh práce nejvíce napjatý. První z účastníků děčínské mib:lab už dnes úspěšně pracují v rámci našich standardních týmů, na projektech u zákazníků," říká Jan Holík, předseda představenstva společnosti MIBCON.

"IT je poměrně specifický obor. Velké množství lidí zde funguje jako OSVČ, a pokud jsou v zaměstnaneckém poměru, firmy jim často nabízejí poměrně nestandardní podmínky. A není se co divit, IT odborníci chybějí v celé Evropě. Vzrůstající tendenci očekávaných platů v IT zaznamenáváme už od roku 2011, v ostatních oborech se tento trend začal projevovat až v průběhu roku 2014," říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Co do počtu nabídek pro odborníky na IT jednoznačně vedou Praha a Brno, v roce 2015 bylo 26% nabídek s místem práce v Praze a 20% v Jihomoravském kraji. Třetím je Moravskoslezský kraj s 12%. Podle velikosti firem bylo nejvíce nabídek z firem se 20 - 49 zaměstnanci a s 10 - 19 zaměstnanci, ale meziročně rostly především velké korporace s 1000+ zaměstnanci (nárůst o 84%).

Platově je tento obor nadprůměrný. Průměrný očekávaný plat v IT je o 7000 Kč vyšší než všeobecný průměr. Nástupní plat absolventů je u některých profesí až o 15000 Kč vyšší než v jiných oborech. Podle údajů na Platy.cz si oproti loňskému roku nejvíce polepšili databázoví analytici a webmasteři (o 7%), v průměru o 6% více oproti loňsku dostanou IT architekti. Ti mají z těchto pozic nejvyšší průměrnou mzdu, a to 63569 Kč, databázoví analytici 35520 Kč a webmasteři 24699 Kč.

Finanční ohodnocení je ale poměrně výrazně odlišné z pohledu regionů. Například výše zmíněný IT architekt si v Praze vydělá v průměru 83148 Kč, v Libereckém kraji pouze 47958 Kč.

Důvod je logický - poměřujeme pozice v celkem nesouměřitelných podmínkách. V Praze a v Brně sídlí většina technologických a konzultačních firem, které často zaměstnávají i odborníky, kteří fungují v nadnárodních týmech, kde je jejich finanční ohodnocení vyšší.

Sídlí zde také ústředí mnoha firem i státních institucí, což s sebou nese i zastřešení velkých projektů s lepším finančním ohodnocením.

Článek MIBCON a.s. ze dne pátek 11. listopadu 2016

Další články od MIBCON a.s.

MIBCON Group zastřešuje holdingovou strukturu skupiny firem MIBCON

Implementace SAP eNeschopenka

Omnichannel vychází vstříc zákazníkům s nabídkami na míru

Konzultační společnost MIBCON DIMA rozšiřuje skupinu MIBCON

Chytré sklady pomáhají řešit nedostatek zaměstnanců v logistice

Ochrana soukromí a dat pro SAP

Podniková IT řešení s dvacetiletou historií

SAP Commerce seminář

20 let MIBCONU na trhu v oblasti podnikových IT řešení

Omnichannel je největším trendem v retail byznysu

Digitální transformace a strojové myšlení zvyšuje efektivitu výroby

Personalizované nabídky pro vánoční nákupy na míru

Nezastupitelná role SAP Hybris Commerce v moderní obchodní společnosti

Děčínské vývojové centrum mib:lab přispívá k regionálnímu rozvoji

Jak lépe poznat přání a potřeby zákazníků

Vývojové centrem mib:lab nabírá další zájemce o technické vzdělávání

Vývojové centrum mib:lab spolupracuje s absolventy a studenty technických škol v Děčíně

IT řešení pro řízení skladů a optimalizaci zásob pomáhá eshopům

Správa služebních cest v mobilu pro SAP uživatele

Kvalitní IT řešení pomáhá zajistit vysokou úroveň firemní bezpečnosti

IT odborníků je stále málo a poptávka po nich poroste

MIBCON získává nové kompetence v odvětví výrobních a projektově řízených firem

Dokonalé vyhodnocování výkonnosti prodeje v retailu

Big Data mění celý inovační proces

MobileIdea - soutěž o nejlepší nápad firemní mobilní aplikace

Mibcon jako první v ČR s certifikací pro SAP HANA

Podzimní úterky na MIBCONu 2013

Nadační fond Klíček s podporou Mibconu

Trendy v zákaznických systémech pro utility

Identifikace nespolehlivého plátce DPH v SAP

Mobilní informační systémy s integrací do podnikového ERP

MIBCON členem aliance vedoucích SAP dodavatelů pro Čechy a Slovensko

Cena poroty IFMA CZ pro MIBCON za projekt v oblasti facility managementu