logo Seyfor, a. s.

Seyfor TechTrends 2023 úspěšně představil trendy v oblasti digitalizace

Digitalizace, automatizace a strategie pro digitální transformaci - to byla hlavní témata prvního ročníku odborné konference TechTrends. Informacemi nabité bloky byly doplněny o příběhy z praxe projektů společnosti Seyfor a nechyběly ani konkrétní ukázky využití nástrojů OpenAI v podnikovém IT.

"Digitální transformace podniků je v současnosti jedním z nejpalčivějších témat, která musí firmy řešit. Digitalizace procesů, automatizace, využívání umělé inteligence a další technologie přináší neuvěřitelné možnosti pro úspěšnější podnikání. V nejbližších letech budeme svědky celkem nových příležitostí spojených s těmito technologiemi. Na ulici doslova leží miliardy a bude na každém z nás sehnout se a této příležitosti využít. To bude samozřejmě možné pouze pokud dostaneme pod kontrolu i svá data," uvedl k zahájení konference TechTrends 2023 Petr Franc, Executive Director, Enterprise & Public společnosti Seyfor.

Odborná konference Seyfor TechTrends 2023 se uskutečnila ve čtvrtek 25. 5. 2023 v pražském sídle Microsoftu a spojila profesionály ze světa IT, kteří diskutovali o nejnovějších trendech v oblasti digitalizace interních procesů a možnostech efektivnějšího řízení společností.

Přednášky o těchto tématech vedli odborníci na informační technologie ze Seyforu, Microsoftu a dalších společností.

Využití OpenAI ve firemním IT

Velká pozornost byla věnována i fenoménu ChatGPT a využití nástrojů OpenAI ve firemním IT. Kromě ChatGPT jsou dnes k dispozici jak velké jazykové modely GPT 3.5 text davinci či GPT 4, tak i modely na přímou práci s daty formou programovacího jazyka, případně modely na práci s obrázky. Tyto modely přinášejí celou řadu výzev týkajících se kyberbezpečnosti, zneužití dat apod.

Používání mocných technologií jako OpenAI vyžaduje odpovědný přístup a kontrolu. Microsoft se ve všech svých službách řídí frameworkem a etickými principy pro privacy security a zodpovědnost za obsah. Tento model společnost aplikuje na vše s cílem kontrolovat použití silných technologií, jako jsou modely od OpenAI na Azure.

Tyto služby nejsou zpřístupněny všem - je potřeba vyplnit registrační formulář a proces schválení. Modely OpenAI běžící na Azure poskytují ochranu soukromí a bezpečnosti podobně jako ostatní služby Azure.

Microsoft neuchovává ani nepoužívá data pro trénování modelů a garantuje, že data nikdy neopustí rozhraní zákazníka.

Klíčové oblasti využití:

Sumarizace a vytahování informací z dokumentů je jeden z nejsilnějších scénářů pro automatizaci, zrychlování a zefektivňování v rámci zpracovávání informací ve firmách.

Nastupující trendy v cloudu

Zazněly i informace k nastupujícím trendům v cloudu, mezi kterými nechyběla self-sovereign identita zvyšující bezpečnost a soukromí, šifrování dat pro jejich zpracování a použití, využití AI v asistentech nebo cloud native umožňující vývojářům lépe využívat výhody cloudových technologií a zajistit odolnost, škálovatelnost a efektivitu aplikací.

Využití generativní AI

Generativní AI může být v budoucnosti velmi nápomocná - mimo tvorbu obsahu dokáže i automatizovat a zpracovávat obří objem dat, což z dlouhodobého hlediska povede ke změně pracovního prostředí - vše bude jasnější již během nejbližších měsíců či let.

Podle prognóz bude do roku 2025 až 87% CIO v našem regionu do svých procesů implementovat umělou inteligenci a strojové učení, 78% SASE a 73% distribuovaný cloud.

Společnost Gartner také předpokládá, že v roce 2023 půjdou největší investice (až 74%) do kyberbezpečnosti, následují cloudové platformy (56%) a Business Intelligence (56%).

Přechod do cloudu

Jednotliví spíkři konference se také věnovali aktuálním výzvám ve světě IT - přechodu do cloudu a s tím spojeným výzvám, jakými jsou např. potřeba nových přístupů k bezpečnosti v digitální éře, důležitost prevence, detekce a reakčních schopností.

Nový přístup k bezpečnosti zahrnuje cloudovou identitu jako bezpečnostní perimetr, který reguluje přístupy uživatelů k aplikacím a datům.

Dále je nevyhnutelné zabezpečit i všechna koncová zařízení a síť prostřednictvím segmentace.

Kromě prevence je potřeba také posílit i detekční a reakční schopnosti.

Článek Seyfor, a. s. ze dne středa 31. května 2023

Další články od Seyfor, a. s.