logo Seyfor, a. s.

Trend digitalizace zvyšuje zájem o rekvalifikaci do IT

Rekvalifikace je rozhodně způsob, jak změnit zaměření a vypracovat se v oblastech, které jsou v současné době nedostatkové. Je to však o člověku samotném, protože rekvalifikace je odrazovým můstkem. Češi vnímají v IT profesi výhody a potvrzují atraktivitu tohoto segmentu.

"Růst IT segmentu je o něco rychlejší než růst počtu samotných odborníků, přesto situace není kritická. Umím si představit i horší situaci. Segment IT je opravdu dynamický a znalosti, které musí IT odborník ovládat, se neustále rozšiřují. Je to však přirozený jev a je pravda, že některé typy pozic, jako jsou vývojáři v Javě nebo seniorní IT architekti, se nám obsazují obtížně. Situace na trhu práce také zrychluje růst platů IT odborníků, což má za následek zvyšování cen služeb v tomto sektoru. Naši zaměstnanci přistupují ke vzdělávání proaktivně a vyhledávají různé příležitosti ke zlepšení svých znalostí, což vítáme. Naše investice do vzdělávání se nám vždy pozitivně vracely. Pokud investujete do svých zaměstnanců, vrátí vám to kvalitou své práce a lepšími odbornými znalostmi," říká Martin Cígler, CEO společnosti Seyfor.

Průzkum Světového ekonomického fóra mezi 803 společnostmi ze 45 zemí zjistil, že více než 75 % společností plánuje v příštích pěti letech zavést do svého podnikání více typů digitálních technologií nebo platforem, jako jsou big data, cloudové služby nebo umělá inteligence.

Podle reprezentativního průzkumu společnosti Seyfor připraveného výzkumnou agenturou MNFORCE, by nyní víc než 51 % českých zaměstnanců uvažovalo o rekvalifikaci na kariéru v IT.

Do IT nejvíce láká plat a práce odkudkoliv

Na otázku, co by respondenty oslovilo, pokud by uvažovali o kariéře v informačních technologiích, dominovala odpověď vyzdvihující platové ohodnocení s benefity a možnost pracovat v této sféře prakticky odkudkoli - uvedlo to až 59 % Čechů.

Dále 43 % oslovených zaměstnanců motivuje dlouhodobě perspektivní a progresivní obor a jen o tři procenta méně oceňuje využívání moderních technologií.

V otázce překážek se respondenti vyjádřili jasně. Téměř 49 % považuje práci za příliš odbornou a technickou, aby o kariéře v IT uvažovali. Celých 43 % vnímá v oboru stres a tlak z chyb, které mohou nastat, a o čtyři procenta méně vnímá jako bariéru nutnost neustálého učení a sledování trendů.

Naopak přes polovinu lidí by v případě dlouhodobé a finančně velmi atraktivní perspektivy v IT oboru uvažovalo o rekvalifikaci.

Dalších 30 % by tuto možnost zvážilo.

Článek Seyfor, a. s. ze dne pondělí 31. července 2023

Další články od Seyfor, a. s.