logo PROJEKTMEDIA s.r.o.

Kouzelný koberec MagicBox pomáhá zavádět interaktivní výuku pro předškoláky

Interaktivní učební pomůcka MagicBox je pro děti v dnešní moderní době velice vhodným vzdělávacím doplňkem. Projekcí na měkké podložce si mohou formou zábavných her procvičovat logické myšlení, matematické znalosti, prostorovou orientaci nebo rozpoznávání barev a tvarů.

Jak a kdy vůbec vznikla tato myšlenka, jež se může zdát tak jednoduše geniální? Původně se zrodila vlastně v hlavách učitelek z MŠ, tedy těch, které denně pracují s malými dětmi a hledají pro ně ideální způsoby rozvoje či spojení hry a vzdělávání.

Dosud byly do MŠ, samozřejmě tam, kde byl o to zájem a byly též potřebné finance, instalovány klasické interaktivní tabule s projektory a PC. Stejně jako je tomu v tuto dobu díky šablonám téměř ve všech základních či středních školách, kde je žáci a jejich učitelé již běžně používají.

Mnohé učitelky často oprávněně poukazovaly na četné nedostatky tohoto jinak moderního interaktivního prostředku pro nejmenší předškoláky. A to hned z několika důvodů, na něž jsme se s MagicBoxem, jako "Kouzelnou skřínkou" pokusili zareagovat.

Malé děti od 3 do 7 let totiž nebaví dlouho stát někde u zdi s pevně přimontovanou tabulí či dnes LCD panelem a tvořit nějaké úlohy. Raději si totiž kolektivně hrají. Základním přáním učitelek bylo to, aby šla interaktivní projekce přímo na podlahu, neboť zem je pro malé děti vždy tou nejideálnější a nejpřirozenější pracovní plochou.

Proto jsme byli osloveni ředitelkami mateřinek, abychom se pokusili vymyslet kvalitativně to samé, ale prioritně s projekcí na zem. A to se po cca několika měsících práce v roce 2012, výzkumu a zkoušení povedlo dokonale! O prázdninách roku 2013 spatřil první MagicBox světlo světa.

Druhé přání bylo, že celé toto řešení musí být jednoduché, nenáročné a hlavně pojízdné. I to mělo samozřejmě svůj pochopitelný smysl. Neboť mnohé školky mají více oddělení, a to dokonce často hned v několika budovách. Pokud se leckdy za drahé peníze pořídila jedna interaktivní tabule, samozřejmě s posuvným pylonem, aby i malé děti dosáhly výše než jen do části její plochy, tak byla takováto sestava pak umístěna v jedné z vybraných heren v konkrétní budově.

A všechny děti poté musely chodit do tohoto místa a pro komfort provozu celé školky to bylo většinou vždy jisté omezení. Ať pro oddělení, kde byla tato tabule umístěna na zdi, tak i pro ostatní skupiny dětí k ní sem často docházející.

MagicBox tedy řeší i toto. Je snadno transportovatelný do jakého oddělení právě paní učitelka potřebuje, a tedy si jej opravdu kupuje celá školka. V pondělí může být v jednom oddělení a pátek skončit třeba ve vašem posledním. Nenabourá to ani občasný problém ve vztazích mezi samotnými učitelkami, proč jedna k sobě do její skupiny set s tabulí na zeď dostala a druhá ne? I s tímto názorem jsme se bohužel občas setkali. Vhodné jsou i pro přípravné třídy základních škol.

Tato designově krásná a mobilní skřínka s barevným polstrováním v sobě ukrývá špičkový interaktivní projektor s ozvučením, malý, výkonný počítač s DVD mechanikou, USB a Wifi! Tím pádem i snadný přístup k internetu, pokud je ve školce WiFi.

K ní je navíc i báječná projekční plocha - to vše bez nutnosti další instalace. Stačí připojit herní sestavu k el. zásuvce 230V, zapnout ji a můžete začít dětem promítat na měkkou projekční podložku cokoli, co se jinak běžně promítá na plátno či tabuli. Navíc, pokud si budete přát, může být projekční podložka na zem i jako skládačka puzzle. Takže další aktivita pro děti, které si ji před projekcí musí ze šesti dílků nejprve složit.

Počítač se pak ovládá jednoduchým elektronickým perem či z klávesnice. MagicBox promění jako mávnutím kouzelného proutku podlahu herny školky ve strhující interaktivní svět s pracovní plochou o velikosti až 200 x 125 cm.

I velmi malé děti se díky MagicBoxu mohou účastnit SW her, omalovánek, puzzle skládaček či jiných vzdělávacích aktivit, i když stojí, klečí nebo leží přímo na projekční ploše. A co je hlavní, baví je to!

Nyní se dostáváme ke třetímu požadavku, co paní ředitelky k tomuto českému nápadu původně vznesly. Tím bylo, aby byl pro všechny cenově přijatelný.

Toto byl původně celkem oříšek, který se i při využití opravdu špičkových a finančně náročných technologií ale podařilo nakonec taktéž vyřešit. Cena celé herní soupravy E1 včetně kreslícího SW, multimediálního, výkonného počítače a projekční plochy se pohybuje kolem 75000 Kč vč. DPH. Dražší a výkonnější verze určená převážně na export E2 je o něco dražší.

A odpovíme i na otázku, jaké SW se s MagicBoxem dodávají? V základní sestavě je kreslící SW projektoru SMART NTB a všechny další SW jsou vždy jen na vašem zvážení. A vybrané vám při výrobě boxu nainstalujeme.

Jsme připraveni z každého MagicBoxu vytvořit originál určený jen právě pro konkrétní školku. Navíc k němu mohou mít celou řadu dalších doplňků.

Jedním z těch opravdu užitečných jsou zdravé židličky HOKI , které si vydobyly za tuto dobu taktéž prestižní místo ve školách a školkách! Zeptáte se asi, jak a proč se nějaká balanční pomůcka k Magicboxu hodí?

Opět to vzešlo z jedné mateřské školky, kdy jedna opravdu starší paní učitelka neměla moc chuti s malými dětmi na projekční ploše delší dobu klečet. Snaha byla jí vyjít vstříc a hledalo se takové řešení, které by ji potěšilo a přiblížilo na co nejkratší možnou vzdálenost k dětem hrajícím si na interaktivní hrací ploše.

Díky skvělému designu HOKI, několika barevným variantám, ale hlavně čtyřem různým velikostem od výšky 21 cm po 51 cm je vhodné využití ať pro samotné děti, tak i přímo pro dospělé osoby. A to pro jakékoliv zdravé sezení jak ve školce s MagicBoxem, tak třeba i doma.

Například u vašeho stolku s osobním počítačem. Za několik týdnů užívání nám každý dal za pravdu, že ho přestala bolet záda a samotné zádové svaly jsou na tom daleko lépe, než byly před tím.

MagicBox se začal prodávat od září 2013. V těchto dnech je jich v českých školkách přes 500 a je o něj velký zájem i v zahraničí. Po reportážích mnoha TV štábů či novinářů co o českém nápadu natočili reportáže nebo psali, zájem vzrostl nejen v Evropě, ale i na blízkém východě, Rusku nebo vzdálené Austrálii.

A po tom, co na veletrhu For Toys obdržel nejvyšší ocenění GRAND PRIX za nejpřínosnější český výrobek v pro malé děti, 2x za sebou vyhrál 1 místo v Českém výrobku a obdržel i další prestižní ocenění ČIN a Czechino za inovace se jeho prodej mnohonásobně zvýšil i v ČR.

Takže možná právě proto je dnes tento ryze český nápad chráněn Úřadem pro průmyslové vlastnictví.

A ptáte se, co s touto "Kouzelnou skřínkou" ve školce děti získají? Pro děti je práce s MagicBoxem opravdu velkou zábavou a paní učitelky je zcela nenásilnou formou krásně a moderní formou připraví do školy.

Další články k tématům - design - DVD - inovace - MagicBox - multimedia - projekce - škola - tabule - výuka - vzdělávání - WiFi

Článek PROJEKTMEDIA s.r.o. ze dne úterý 24. července 2018

Další články od PROJEKTMEDIA s.r.o.