logo Conrad Electronic Česká republika, s.r.o.

Internetové WiFi nebo DAB rádio?

Poslech internetového rádia vyžaduje mít přístroj připojený k internetu prostřednictvím WiFi. Digitální rozhlasové vysílání pro DAB rádio nabízí podobně jako digitální televize DVB-T vyšší kvalitu příjmu při menších nárocích na kapacitu vysílačů.

Internetová WiFi rádia jsou oproti klasickým FM přijímačům dražší, vyšší investice se ale vrátí ve výborném uživatelském komfortu, velkém množství výběru žánrů i kvalitnějším příjmu. Nemusíte se ani bát, že byste byli bez hudby, pokud vám dočasně nepůjde WiFi, integrován totiž bývá i analogový FM tuner. V závislosti na ceně si pak můžete užívat i nadstandardní funkce, jako je možnost ovládání přes aplikaci ve smartphonu.

Internetová rádia mají tu výhodu, že se neomezují pouze na výběr lokálních stanic, ale mohou jich přehrávat tisíce celého světa. Jako přijímač internetových rozhlasových stanic může sloužit i běžný počítač, notebook, tablet, chytrý telefon či autorádio.

U internetových rádií můžete volit mezi přístroji se zabudovanými reproduktory a zesilovačem a modely, ke kterým připojíte HiFi sestavu. Kvalita streamování se vyjadřuje v přenosové rychlosti v jednotkách kbit/s. Skutečně vysokou kvalitu zvuku vychutnáte při 256 kbit/s, často však pro běžný poslech dostačuje 128 kbit/s.

K výhodě internetového rádia patří stále rostoucí nabídka programů. Některé z nich vysílají i digitálně přes DAB, podstatná většina však vznikla jako internetové stanice.

Hlavní výhody internetového rádia:

Digitální rozhlasové vysílání (Digital Audio Broadcasting) nabízí podobně jako digitální televize DVB-T vyšší kvalitu příjmu při menších nárocích na kapacitu vysílačů - poslech není rušeni různ šuměním a praskáním. V jednom multiplexu lze vysílat několik stanic a k tomu se přidružuje programový průvodce EPG, text, HTML stránky a obrázky.

U nás takto vysílá (souběžně s FM) zatím několik stanic. Signál pro DAB rádio je šířen vysílači v Praze - Žižkovský vysílač s výkonem 20 kW, Českých Budějovicích, Plzni, na Milešovce, Trutnově. Nově se připravuje vysílání v Liberci, Ústí nad Labem, Zlíně a Olomouci.

V ČR se DAB+ aktuálně vysílá ve dvou frekvenčních pásmech, a to L-Band (1452 - 1492 MHz) a III-Band (174 - 230 MHz).

Hlavní výhody DAB rádia:

Posledním přírůstkem mezi DAB rozhlasovými stanicemi Českého rozhlasu je od listopadu 2015 stanice Český rozhlas Regina DAB Praha, která vysílá v rámci experimentálního multiplexu z Žižkovského vysílače na kanále 12C. Na dosavadní analagové frekvenci Reginu od 2.11. 2015 vystřídala stanice ČRo Plus.

Předpokládá se, že Česká republika by na plnou digitalizaci měla přejít v roce 2025, kdy stanicím končí licence na analogové vysílání.

Další články k tématům - DAB - digitalizace - DVB-T - internet - rádio - rozhlas - SmartPhone - streaming - tablet - televize - vysílač - WiFi

Článek Conrad Electronic Česká republika, s.r.o. ze dne čtvrtek 3. prosince 2015

Další články od Conrad Electronic Česká republika, s.r.o.