logo NEWTON Technologies, a.s.

Jak vybrat správný mikrofon pro přepis řeči

V testu Newton Technologies bylo vyzkoušeno několik běžně dostupných mikrofonů v různých cenových kategoriích. Hodnocení zahrnuje měření v tichém i hlučném prostředí s uplatněním jednotlivých modelů v praxi. Automatický převod řeči na text pomocí umělé inteligence vykazuje při použití vhodného mikrofonu výborné výsledky.

Podmínkou byla možnost připojení mikrofonu k chytrému telefonu a jeho snadná dostupnost na českém trhu. V rámci testu se nahrával rozhovor dvou osob ve dvou akustických prostředí, poprvé v tichém, podruhé v prostředí kavárny s okolním hlukem.

Mikrofony prošly testem bez jakéhokoli dalšího nastavování a dolaďování, tedy ve výchozím nastavení - jinými slovy byl dodržen postup, jaký se dá předpokládat u většiny nových uživatelů.

Výsledné nahrávky byly přepsány v Beey a kvalita přepisu porovnána s referenčním textem. Přesnost, tedy % správně rozpoznaných slov, odpovídá parametru Word Error Rate a byla klíčovým ukazatelem pro celkové hodnocení testovaných mikrofonů.

Výsledky měření testovaných modelů:

Ač je automatický přepis v současnosti velmi přesný, nedokáže umělá inteligence vždy správně vyhodnotit všechny složitosti jazyka, případná zamumlání či přeřeky.

Všechny testované mikrofony výrazně zlepšily kvalitu přepisu a rozdíly ve výsledcích nebyly tak výrazné.

Saramonic Dual-Channel Wireless Microphone System with Lavalier

Jedná se o dvojici bezdrátových mikrofonů, které si účastníci rozhovoru mohou na sebe připnout a případně přicvaknout ještě dodatečný klopový mikrofon. Párování probíhá bezproblémově a bezdrátový přenos umožňuje volný pohyb až do 50 m vzdálenosti od přijímače.

Každý z mikrofonů má vestavěnou baterii, která vydrží až 6 hod. aktivního používání. Tedy pokud chcete předejít zbytečným nepříjemnostem při nahrávání rozhovoru, pak je potřeba předem ohlídat, aby bezdrátové krabičky byly dostatečně nabité.

Při tomto testování byla použita varianta s konektorem USB-C, nicméně za stejnou cenu existují i verze s Lightning konektorem či 3,5 mm jackem.

I vzhledem k ceně, která se pohybuje v rozmezí 6000 - 7000 Kč, je toto zařízení vhodné především pro profesionální využití.

Ze všech testovaných mikrofonů jsme u tohoto mohli pozorovat nejlepší výsledky.

iRig Mic Studio Digital Studio Microphone Micro Studio Numérique

Mikrofon je primárně určený pro podcasty či hudební nahrávky ve studiu, tento mikrofon má širokou škálu využití. Osvědčil se nám např. při týmových poradách v kanceláři s větším počtem lidí.

Může zůstat napevno umístěný na stole. Ideální je využití v odhlučněném prostředí - při nahrávání s okolním hlukem jsme zaznamenali výrazný pokles v kvalitě výsledného rozpoznávání.

Součástí balení je několik konektorů - Lightning, USB-C, a USB. Samozřejmě existuje více možností nastavení, ale i s tím výchozím je možné pořídit kvalitní nahrávku.

Tento studiový mikrofon pořídíte za cenu 4000 Kč.

COMICA CVM-D02 Dual-Head Microphone

Jedná se o dva klopové mikrofony s jedním vstupem v podobě 3,5 mm jacku, který můžete zapojit buď do chytrého telefonu, nebo videokamery. Balení navíc obsahuje adaptér pro připojení ke GoPro a ochranu proti větru, která snižuje hluk způsobený větrem a hodí se především při nahrávání zvuku v exteriérech.

Použití je snadné, stačí zapojit a nahrávat bez nutnosti instalace či nabíjení. Jediným možným omezením je délka kabelu, která se podle zvolené varianty pohybuje od 2,5 do 6 m.

Zařízení je nepatrně citlivější na šum a okolní hluky ale i přesto byly výsledkem kvalitní nahrávky. 

Pro pořízení nahrávky skvěle poslouží, a přitom vás vyjde na necelých 1000 Kč.

ZOOM Stereo Microphone pro Android

Mikrofon ocení zejména ti, kteří potřebují pořizovat rozhovory v terénu - např. novináři, studenti a výzkumníci. Použití je snadné, stačí do telefonu stáhnout aplikaci, mikrofon zapojit pomocí USB-C konektoru (v případě iOS varianty Lightning konektor) a nahrávat. S výchozím nastavením je nahrávání bezproblémové, nicméně je zde více možností nastavení, včetně úpravy vstupní úrovně hlasitosti.

Během testování byl telefon s tímto mikrofonem položený na stole, tedy dál od úst než např. klopový mikrofon, ale přesto se může chlubit skvělými výsledky. Když toto nahrávací zařízení použijete v kavárně, negativní dopad okolního šumu bude minimální.

Toto zařízení je relativně dostupné, na trhu se jeho cena pohybuje okolo 2500 Kč, k dostání je ve variantách pro iOS a Android.

Další tipy pro kvalitní nahrávku

Ať už byste se rozhodli pro jakýkoliv mikrofon, nezapomínejte na to, že vy sami máte do velké míry kontrolu nad výslednou kvalitou nahrávky.

Několik základních tipů:

Pro většinu případů postačí zvukový záznamník, který máte v mobilu. Pokud to s nahráváním rozhovorů myslíte vážně, můžeme doporučit mobilní aplikaci Easy Voice Recorder v bezplatné verzi, případně placenou variantu Pro za necelé 4 dolary.

Další články k tématům - mikrofon - přepis řeči - testování - umělá inteligence

Článek NEWTON Technologies, a.s. ze dne pondělí 6. prosince 2021

Další články od NEWTON Technologies, a.s.