logo Rittal Czech, s.r.o.

Jak vybrat optimální systémové komponenty pro datové centrum

Deset kroků směrem k optimální IT infrastruktuře společně představují společnosti Rittal a Reichle & De-Massari AG. Je to poprvé, kdy dva poskytovatelé řešení prezentují své odborné znalosti ve společném bílé knize.

Kniha je průvodcem pro projektanty, provozovatele a správce datových center a poskytuje informace o tom, jak vybrat optimální systémové komponenty. Rittal se věnuje části IT infrastruktury od racků přes rozvody elektrické energie až po monitoring, zatímco Reichle & De-Massari AG (R&M) se zabývá strukturovanou kabeláží, polarity managementem a monitoringem sítí.

Prvním krokem uvedeným v bílé knize je popis IT racku, který je základem každého datového centra - standardizovaný 19" rozvaděč, který je použit jako serverová skříň nebo jako skříň pro datové sítě, v závislosti na tom, zda slouží k uložení serverů nebo síťových přepínačů.

Komponenty pro napájení jsou popsány v kroku 2. Nízkonapěťové rozváděče distribuují napájení do všech částí a generátor zajišťuje napájení v případě nouzového režimu. Nepřerušitelné zdroje napájení (UPS), převádí proud z NN rozvaděčů a odfiltrují jakékoliv přerušení. Energie je následně distribuována do serverů uložených v racku přes napájecí lišty Power Distribution Units (PDU). Systém chlazení zajišťuje, aby teplý vzduch odvedený od serverů byl odveden i z datového centra, ochlazen, a přiveden znovu zpět.

Naměřená data týkající se teploty a vlhkosti vzduchu se zaznamenávají monitorovacím systémem, jak je popsáno v kroku 4. Tento systém přenáší data do systému pro správu infrastruktury datového centra (DCIM), který v případě potřeby spouští poplach.

V krocích 5 - 10 bílá kniha porovnává logickou architekturu sítě a koncepty síťové topologie. Obě společnosti, Rittal i R&M, předpokládají, že informace obsažené v bílé knize pomohou zlepšit komunikaci mezi výrobci, projektanty a profesionály z oboru. Klíčovým úkolem je překlad logických topologií do infrastruktury strukturované kabeláže v souladu s TIA-942-A nebo EN 50600-2-4.

Trendy směřující k virtualizaci a cloud computingu ukazují, že nejsou budovány pouze nové systémy, ale že i stávající systémy jsou dodatečně rychle upravovány.

Rittal i R&M mají obavu o funkční úspěch datových center v této dynamické době.

Článek Rittal Czech, s.r.o. ze dne pátek 7. srpna 2015

Další články od Rittal Czech, s.r.o.