logo ZTE CZECH, s.r.o.

15 let výroby mobilních telefonů ZTE

Divize ZTE, která se zaměřuje na výrobu mobilních telefonů a příslušenství, letos slaví již patnácté narozeniny. Jaká tedy byla cesta ZTE od skromných začátků až do první pětky mezi nejvýznamnějšími výrobci mobilních telefonů na světě?

Čínský výrobce mobilních telefonů ZTE se za tři roky působení na českém trhu vryl do podvědomí tuzemských zákazníků zejména jako výrobce chytrých mobilních telefonů s příznivým poměrem cena/užitná hodnota.

Kapitola první - skromné začátky a raketový růst v Asii

Oddělení vývoje mobilních telefonů ZTE bylo založeno v roce 1998 v čínském Šenzenu a již o rok později ZTE uvedlo na trh první GSM dual-band mobilní telefon vlastní produkce. Téhož roku se oddělení výzkumu a vývoje mladé značky ZTE vytáhlo s vůbec prvním CDMA mobilním telefonem s výměnnou SIM kartou na světě.

První krůčky ve světě výroby mobilních telefonů firmy, která se doposud zabývala spíše výstavbou infrastruktury mobilních sítí, ukázaly potenciál. Díky tehdejšímu raketovému celosvětovému růstu poptávky po mobilních telefonech vyčlenilo v roce 2003 ZTE významné výrobní kapacity a začalo tak se skutečně masovou výrobou mobilů a příslušenství.

Již o rok později, v roce 2004 dosáhly prodeje společnosti v této oblasti 11 milionů prodaných kusů. ZTE se tehdy podařilo uspokojit více než polovinu čínské poptávky po mobilních telefonech pro CDMA sítě.

V éře 2G sítí ZTE dodalo svá zařízení pro technologické standardy GSM, CDMA a PAS (mobilní síť na frekvenci 1880 - 1930 MHz používaná v Číně, Japonsku a Taiwanu).

Kapitola druhá - 3G technologie a expanze do zahraničí

Úspěchy na domácím trhu vedly ZTE k logickému kroku expanze na zahraniční trhy. První telefony značky ZTE se za hranicemi Číny objevily poprvé v roce 2005. Strategie rozvoje ZTE byla jasná - vytvoříme pro každou operátorskou síť s jakoukoliv technologií telefon přesně na míru. To umožnovaly rozsáhlé výrobní i vývojové kapacity ZTE.

Právě spojení ZTE a významných operátorů bylo pro první krůčky společnosti v zahraniční klíčové. Prvním takovým spojencem společnosti v Evropě byl operátor Hutchison 3G (dnes působí pod značkou 3 v Itálii, Dánsku, Rakousku, Švédsku, Velké Británii, Irsku, Hong Kongu a Indonésii). ZTE se stalo také prvním čínským výrobcem, který představil zařízení pro 3G sítě.

Dalším důležitým milníkem byl rok 2006 a navázání partnerství s operátorem Vodafone. Zařízení ZTE se pod operátorským brandem dostala k zákazníkům ve více než 50 zemích světa. V roce 2008 vyrobilo ZTE mobilní telefon s pořadovým číslem 100 milionů. Jednalo se o první high-end přístroj s technologií TD-SCDMA vyrobený u příležitosti zahájení olympijských her v Pekingu.

Od této doby se také datuje neotřesitelné strategické partnerství ZTE a nejvýznamnějšího čínského operátora China Mobile.

Kapitola třetí - chytré mobilní telefony a tablety

Historie mobilních telefonů ZTE s operačním systémem se datuje od roku 2010. V tomto roce byl vyroben vůbec první přístroj ZTE s mobilním operačním systémem Android. Jednalo se rovněž o první Android smartphone v Číně.

V následujícím roce ZTE oznámilo dlouhodobou strategii zaměřenou právě na výrobu chytrých telefonů. Prvotní výrazné úspěchy zaznamenal zejména i u nás dobře známý a dnes již takřka legendární model ZTE Blade, kterých bylo celosvětově prodáno v krátkém čase 10 milionů kusů.

Diverzifikace portfolia přinesla 3 hlavní řady zařízení ZTE. Nižší třídu s označením Blade, střední pod jménem Skate a sérii nejpokročilejších zařízení s přídomkem Grand.

Další směřování značky

Za 15 let dokázal čínský výrobce ZTE svým zákazníkům dodat již 500 milionů mobilních telefonů a tabletů a dle čísel většiny společností pro výzkum trhu mu v této oblasti patří celosvětově čtvrtá či pátá příčka.

Budoucnost divize výroby mobilních telefonů ZTE je ve znamení zařízení střední třídy a high-endu. Již nyní se do této kategorie zařadila novinka na českém trhu ZTE Grand S Flex. ZTE dále spolupracuje s gigantem mezi výrobci čipů Intel na nových generacích chytrého mobilního telefonu Grand X in.

Na tuzemský trh dorazí také přístroje z řady Open s operačním systémem Firefox OS. Právě různorodost nabídky a spolupráce s vícerými technologickými partnery nejlépe vystihuje další směřování společnosti.

Další články k tématům - 3G - Android - CDMA - GSM - infrastruktura - operátor - SIM - tablet - telefon - výzkum

Článek ZTE CZECH, s.r.o. ze dne pondělí 23. prosince 2013

Další články od ZTE CZECH, s.r.o.

Nubia My Prague před Vánoci sází na elegantní vzhled

Stylový mobil nubia My Prague je již v prodeji

Lifestylový mobil nubia My Prague přichází na český trh

nubia My Prague - nová řada chytrých telefonů ZTE

Dobré rady pro uživatele chytrých telefonů

SmartPhone ZTE Kis III již brzy v ČR

Herní konzole FunBox

ZTE upevňuje pozici lídra dodavatele technologií pro 4G sítě

Full HD phablet Nubia X6 - nejvýkonnější mobilní zařízení z portfolia ZTE

ZTE Blade L2 - SmartPhone s pětipalcovým dotykovým displejem

ZTE na veletrhu spotřební elektroniky CES 2014

Chytrý telefon ZTE Nubia Z5 mini je dostupný i pro české zákazníky

15 let výroby mobilních telefonů ZTE

ZTE Blade Q je dostupný pro české zákazníky

ZTE Nubia Z5 S a Nubia Z5 S mini

SmartPhone ZTE Blade Q pro předvánoční trh

ZTE P80 Power Bank - externí zdroj napájení pro mobilní zařízení

SmartPhone ZTE Grand S Flex přichází do českých prodejen

Cenově nejdostupnější čtyřjádroý SmartPhone ZTE Blade

ZTE Grand X2 In bude pro české zákazníky k dispozici na podzim 2013

SETOS je novým velkoobchodním partnerem ZTE

ZTE MF823: nejmenší LTE USB modem

ZTE do roku 2016 v TOP3 výrobců mobilních telefonů

Chytrý telefon ZTE Blade G

Tabletofon ZTE Grand Memo

Mobilní přenos dat v LTE síti s rychlostí 220 Mb za sekundu

Chytrý telefon ZTE Nubia Z5

Chytrý telefon ZTE Grand S

Chytrý telefon ZTE Grand X IN s rychlým procesorem Intel

ZTE Nubia: chytrá mobilní zařízení pro náročné zákazníky

Joey Chen Qi: nový šéf zastoupení ZTE pro ČR

Chytrý telefon ZTE Kis Plus

Chytrý telefon ZTE Skate Pro za 4000 Kč

Chytré telefony ZTE posilují pozice na globálních trzích

ZTE MF821: LTE USB modem pro mobilní internet

ZTE Atlas W: chytrý telefon za dobrou cenu