logo COMGUARD s.r.o.

Špičkové umístění pro tým COMGUARD a Unicorn Systems na Cyber Europe 2014

Rozsáhlé kybernetické cvičení Cyber Europe 2014 proběhlo pod záštitou Evropské agentury pro síťovou a informační bezpečnost. Jeho cílem bylo mimo jiné prověřit bezpečnostní prostředí v oblasti energetických systémů a prvků kritické infrastruktury.

Podobná mezinárodní cvičení se pod záštitou Evropské agentury pro síťovou a informační bezpečnost (ENISA) konají již od roku 2010. Toto cvičení bylo jedno z nejrozsáhlejších a probíhalo v průběhu celého loňského roku a jeho poslední část začátkem roku 2015.

První, technická část cvičení byla zaměřená na schopnost identifikace útoku v různých aplikacích a datovém provozu. Následovala fáze operační a v letošním roce část strategická.

Cvičení se účastnilo více než 200 týmů z 29 zemí Evropské Unie a Evropského sdružení pro volný obchod. V jednom z 9 týmů z České republiky se sešli bezpečnostní specialisté ze společnosti COMGUARD a Unicorn Systems. Tento tým, který byl jediný z oblasti energetiky v ČR, se pokusil vyřešit všechny předložené bezpečnostní incidenty. A patří tak mezi dva týmy z celkového počtu 200 zúčastněných týmů, které se pokusily rozkrýt všechny incidenty.

Pro úspěšné zvládnutí cvičení byla rozhodující pečlivá příprava, která zahrnovala především volbu vhodných nástrojů pro řešení incidentu. Celkem šest expertů z obou firem mělo k dispozici téměř dvě desítky různých nástrojů a aplikací pro detekci a odstranění kybernetických hrozeb. Při přípravě a během samotného cvičení prokázali vysokou profesionalitu, schopnost spolupracovat a odborné znalosti na světové úrovni.

Jak takové cvičení probíhá a na co je důležité se připravit, popsal Robert Šefr, Senior Solution Consultant ze společnosti COMGUARD.

Protože cvičení bylo omezeno na 48 hodin a bylo koncipováno jako náročné, snažili jsme se připravit co nejvíce oblastí ještě před startem. Před školením jsme si s kolegy z Unicornu Systems domluvili komunikační kanály. Kromě emailu, videokonference a telefonních čísel jsme sdíleli společný cloudový disk pro rychlou výměnu dat.

Na společném disku jsme připravili strukturu složek pro jednotlivé úkoly a speciální složku s nástroji pro analýzu malwaru a síťového provozu. Přípravou nástrojů jsme strávili několik hodin času a tato investice se vrátila jak během samotného cvičení, tak i později v praxi během řešení incidentů, při kterých jsme nově objevené nástroje využili.

Po zveřejnění kompletního zadání cvičení jsme si rychle rozdělili úkoly. Tým COMGUARDu se soustředil hlavně na cvičení související s DDoS útoky, zatímco specialisté z Unicornu Systems se vrhli na analýzu infikované webové aplikace. Velmi rychle jsme zjistili, že zavolat si o radu někomu z druhého týmu je téměř nemožné.

Úkoly byly velmi složité a předávání souvislostí a dosavadních zjištění nebylo kvůli množství informací prakticky možné. Každý z úkolů musel řešit jednotlivec nebo malý tým společně od začátku do konce. Zapojení další osoby v průběhu bylo časově spíše kontraproduktivní.

Po dokončení prvních úkolů ohledně DDoS útoků na webové aplikace a SCADA systémy jsme si další úkoly rozdělili již jako jednotlivci. Řešení v týmu bylo sice přínosné co do kvality, ale blížící se konec cvičení nás donutil vzdát se pohodlí týmové práce.

Naše další kroky vedly paralelně k pokročilé analýze malwaru a k úkolu mířeného na steganografii (disciplína zabývající se utajením přítomnosti informace). Analýza měla více postupných kroků zahrnujících kombinaci statické a dynamické analýzy. Malware obsahoval velké množství obranných mechanismů a bludných kořenů, ale i přesto se nám povedlo většinu jeho funkcionality odhalit, popsat a rozklíčovat mechanismy komunikace, ke které byly využívány zejména veřejné webové služby a aplikace.

Paralelně řešený úkol přinesl analytikovi otázku, zda roztomilý obrázek v pdf nemůže obsahovat nějaké citlivé informace, které se někdo pokouší vynést. A opravdu po sérii kroků, nalezení klíčů a odhalení ukrytých kontejnerů se podařilo odhalit za koťátky citlivé informace o konfiguraci SCADA systémů.

Na poslední úkoly týkající se infekce SCADA systémů již společnému týmu nezbýval prakticky žádný čas. Analýza v rekordně krátkém čase se ukázala jako velmi naivní, takže s body za tuto část cvičení jsme se rozloučili a vyčerpáni jsme čekali na vyhodnocení výsledků a srovnání týmů. Kompetitivní faktor ve cvičení byl podle nás motivační a nutil členy týmu snažit se o trochu víc, než kdyby vše probíhalo jen tak, bez možnosti se srovnat s ostatními.

Naše úsilí přineslo ovoce a mezi týmy, které zveřejnily své bodové hodnocení, jsme se v Evropě umístili na absolutní špičce. Jako celý tým jsme společně prošli všechny úkoly a okomentovali zkušenosti s jednotlivými nástroji a postupy.

Hlavním přínosem využitelným v naší další praxi bylo rozšíření obzoru a objevení nových funkcí v nástrojích, které již dlouho známe, ale nikdy jsme nebyli nuceni je zkoumat do detailu. Takový výsledek je podle nás možný jen u velmi detailně a odborně připravených cvičení. Netroufáme si ani odhadovat, jak náročná musela příprava a koordinace takového cvičení být a doufáme, že s týmem Unicornu Systems si v budoucnu něco podobného zopakujeme.

V bodovém hodnocení technické části cvičení se týmy z České republiky umístily na předních příčkách. Výsledky cvičení ukázaly, že Česká republika není v oblasti kybernetické bezpečnosti pozadu od ostatních evropských zemí a díky erudovaným odborníkům je schopna v oblasti bezpečnosti efektivně chránit kritickou infrastrukturu před kybernetickými hrozbami.

Další články k tématům - analýza - bezpečnost - DDoS - ENISA - infrastruktura - SCADA - Robert Šefr

Článek COMGUARD s.r.o. ze dne středa 4. března 2015

Další články od COMGUARD s.r.o.

Lastline ochrana proti malwaru v portfoliu COMGUARD

Nejlepší a nejefektivnější řešení proti kybernetickým útokům včetně APT

Zpráva o hrozbách McAfee Labs Predictions 2017

Autorizované školicí středisko Sophos pro Čechy a Slovensko

COMGUARD je výhradním distributorem Rapid7 pro český a slovenský trh

Nová řada firewallů Sophos XG v distribuci COMGUARDu

Nová firewallová platforma sjednocuje řešení Sophos SG a Cyberoam CR

ManageEngine - řešení správy a řízení IT v distribuci COMGUARD

Konference Security & Networking Praha 2015

Ransomware - IT výpalné je podle McAfee Labs na vzestupu

Barracuda Security Suite - integrovaná platforma ochrany sítě

Poptávka po bezpečnostních i síťových řešeních roste

McAfee SIEM propojuje informace o vnějších hrozbách v reálném čase

Chytrá řešení pro bezpečnost ICT

Špičkové umístění pro tým COMGUARD a Unicorn Systems na Cyber Europe 2014

Archivace emailové komunikace s integrací pro Outlook

Predikce hrozeb v oblasti bezpečnosti pro rok 2015

Bezpečnostní řešení Secunia v distribuci COMGUARD

McAfee Endpoint Security v10 - integrované zabezpečení pro pracovní stanice a servery

COMGUARD je výhradním distributorem síťových technologií Brocade

UTM firewall Cyberoam chrání firemní síť CIDEM Hranice

Konference Security & Networking Praha 2014 představila reálné hrozby kybernetických útoků

Konference Security & Networking Praha 2014

Bezpečnostní řešení Sophos v distribuci COMGUARD

Revoluce v boji proti malwaru s McAfee Advanced Threat Defence

Rychlý nárůst malwaru v mobilnáích aplikacích

Virtuální router Brocade Vyatta vRouter

iStorage šifrované USB flash disky v distribuci COMGUARD

Autentizace vlastní cestou pomocí SecurEnvoy BYOT

Nové modely síťových McAfee IPS v distribuci COMGUARD

COMGUARD zahajuje distribuci síťových řešení Brocade Communications

Nové next-generation firewally McAfee

Investor OnyxCapital vstupuje do COMGUARD

COMGUARD detekuje, chrání a navrhne i optimální řešení

Implementace prvků síťové bezpečnosti během několika minut

COMGUARD ICT Security Training Center: školící program pro IT profesionály

Řešení McAfee pro bezpečný přístup k aplikacím v cloudu

Bezpečnostní řešení ve spolupráci Intel a McAfee

Nová řada Next Generation UTM Firewallů Cyberoam NG Series s gigabitovou propustností

Cyberoam NG Series: nejrychlejších UTM zařízení pro SOHO a SMB trh

Bezpečnostní řešení Barracuda v portfoliu COMGUARD

Novinky McAfee 2013 pro domácnosti a malé kanceláře

Bezpečnostní řešení WatchGuard v distribuci COMGUARD

Antivirové produkty McAfee dostaly jedničku od NSS Labs

UTM router: Cyberoam NetGenie vstupuje na český a slovenský trh

Mobilní bezpečnostní řešení Imation v disribuci COMGUARD

Děti tají své on-line aktivity před rodiči

Next-generation firewall Dell SonicWALL znovu certifikován ICSA Labs

Správný výběr ochrany webových aplikací

McAfee All Access 2012: bezpečnost pro všechna běžná zařízení v jednom balíku