logo ITPOINT.CZ

Vliv technologií na společnost a myšlení - co všechno snese náš mozek?

Technologický boom nám přináší obrovské množství informací, které se na nás prostřednictvím internetu přes chytré telefony, tablety a počítače denně valí jako lavina. Lidé tento fakt mnohdy podceňují a nechávají na sebe všechny informace působit, ovlivňovat se tlakem médií a sociálními sítěmi.

Podle Mooruva zákona se zdvojnásobuje počet informací každé dva roky. Díky tomu bude přibývat stresu. Avšak náš mozek se za posledních 10 tisíc let nezměnil. Za posledních několik let přibývá spotřeby psychofarmak, depresí a syndromů vyhoření. Je to opravdu nutné?

Je potřeba si uvědomit, že naše mysl má omezenou kapacitu, proto nedokáže všechny informace zpracovat. Lidem v důsledku toho hrozí přeinformovanost, stavy úzkosti, deprese a v horším případě pilulky štěstí a radosti. V dnešní době je proto potřeba si správně vybírat a umět se svojí myslí správně pracovat.

Naše hlava je úžasný biopočítač

Všimli jste si existující paralely mezi počítačem a naší myslí? Tak jako počítač obsahuje hardware a software, stejně tak se můžeme dívat i na náš mozek. Mozek se skládá z neokortexu (logické části) a amygdaly (emoční části, můžeme ji nazvat opičkou).

Naše mysl zahrnuje dvě části:

Podvědomá část je v podstatě náš "harddisk" - na něm jsou uložena všechna data, všechny naše návyky, schopnosti, dovednosti a zkušenosti.

Chování a myšlení člověka je z velké části řízeno naším podvědomím. Vše, co vidí, slyší, přečte, zažije se ukládá do podvědomí. Když se člověk dostane do určité situace, tak jeho mysl sáhne do tohoto podvědomí (harddisku), vybere program (software), který tam má uložený a podle toho se chová a na určitou situaci reaguje.

Pokud máte ve svém podvědomí nastaveny správné programy, tím lépe můžete kontrovat své chování. Čím více správných informací (software) má člověk v podvědomí (harddisku) nahráno, tím méně na vás emoční opička (amygdala) zaútočí.

O naše myšlení je potřeba více pečovat

Bohužel dnes lidi ví všechno o svých počítačích, chytrých telefonech, mobilních aplikací, avšak málo o tom, jak funguje jejich mysl. Starají se o ně lépe a intenzivněji než o vlastní mysl. Nabíjejí, mažou stará data, čistí od přebytečných informací, projíždí antivirovým programem, stahují si aktualizace, up-gradují. Ale co jejich mysl, pečují o ni víc než o technologické miláčky?

Stejně jako je potřeba pečovat o chytré pomocníky, stejně tak je potřeba pečovat o naši mysl. Protože počítače, tablety a mobilní telefony nahradíme za pár let novými, ale naši mysl nenahradíme. Ta s námi zůstává celý život, proto je potřeba o ni pečovat.

Neuroplasticita bourá staré paradigma

Díky moderním neurovědám jako je neuroplasticita, se přišlo na to, že naše mozkové buňky v určitém věku neodumírají ale, že je lze díky synapsím "vědomě tvarovat". Synapse jsou spojení více neuronů, které vytvářejí neuronovou síť, která se dá přeprogramovat (přepsat, transformovat, přeskupit).

Lidé si to mohou představit jako elektrickou síť ve své hlavě a po udeřením blesku může dojít k přeskupení této energie do jiné lepší formy, která jim pomáhá. Je to v podstatě stejné, jako když programátoři přepisují staré zastaralé programy na nové rychlejší, výkonnější, chytřejší.

Lidé proto mají možnost vědomě a záměrně začít na svém myšlení pracovat, protože jedině pak mohou začít ovlivňovat více věcí a událostí ve svém životě bez ohledu na vnější události.

Člověk se stává tím, o čem přemýšlí. Krásně to popisuje Andělské čertovo kolo. Myšlení ovlivňuje dělání. Dělání ovlivňuje činy. Činy ovlivňují výsledky. A výsledky mají vliv na naši sebedůvěru.

Záleží jen na lidech, jakou volbu udělají, co si zvolí a jak toto kolo roztočí. Mohou mít tedy mysl jako dokonalý biopočítač s vysoce rychlostním hardwarem a moderním softwarem a být "tvůrci - andělé".

Anebo mohou mít ve své hlavě zavirovaný sálový počítač s nainstalovanou T 602kou a být obětí okolností.

Jak pečovat o svou mysl jako o biopočítač

V první řadě je potřeba učinit vědomé rozhodnutí o mysl začít pečovat. Je nadmíru důležité začít pracovat s informacemi již na vstupu. Třídit zrno od plev (viry od čistých dat) přímo u zdroje a chránit se před "zavirováním" negativními a nepodstatnými informacemi zvenčí, aby nedošlo ke kolapsu našeho harddisku (podvědomí) a zpomalení či zavirování softwaru naší mysli.

Je rovněž důležité dbát na dostatečný přísun energie - kvalitní přísun živin, dostatečný pohyb zajišťující okysličení mozkových buněk, pravidelný pitný režim. Když nedáte svůj počítač či mobil na nabíječku, brzy se vypne. Naše mysl funguje stejně.

Každý si sebou nese svůj softwarový program v mysli (myšlenkové vzorce) již od narození, který si celý život nese ve svém podvědomí (harddisku). Po životní cestě se mohlo stát, že se programy mysli zavirovaly. Člověk se díky vlivu původní rodiny, školy a společnosti se zaviroval špatnými mentálními programy.

Zde je namístě záměrně mysl přeprogramovávat a čistit. K tomu slouží celá škála mentálních technik fungujících jako antivirový program či upgradový software.

Mezi nejúčinnější techniky práce s myslí, konkrétně s naším podvědomím patří například vizualizace, které používají i vrcholoví sportovci.

Dále afirmace, sugesce, hypnóza, NLP (neurolingvistické programování), Silvova metoda či nástěnky vizí. Také jsou pro čistění a restart mysli biopočítače vhodné meditace. Stačí se vědomě zaměřit na svůj dech a pozorovat ho v přítomném okamžiku, jít na procházku a jen tak pozorovat přírodu a uvést mysl do stavu absolutního klidu. A ideální stav? Je stav pohroužení se do nitra, stav nemyšlení.

Pokud si člověk osvojí jednu z uvedených technik a zařadí do denních aktivit minimálně po dobu 21 dnů, pravidelně bude trénovat, pak výrazně posune svůj myšlenkový biopočítač na vyšší úroveň.

Bude více v přítomném okamžiku, rozvine svoji intuici, kreativitu, zpevní a propojí činnost obou mozkových hemisfér do rovnováhy, nalezne odpovědi a řešení a uvede svoji mysl do stavu super biopočítače.

Čím lepší software a hardware člověk bude mít, tím myšlenkově výkonnější, kreativnější, šťastnější a zdravější bude, a tím lépe odemkne potenciál své mysli.

Autor článku: Monika Součková

Monika Součková se věnuje obchodně-marketingovým a projektově zaměřeným aktivitám a působ také jako lektor, konzultant osobního a profesního rozvoje.

Má zkušenosti s velkými českými i mezinárodními projekty a účastí na jejich řízení, s fúzí bankovních společností, mezinárodním transferem firem či start-upem, v rámci kterého budovala, vedla a trénovala tým lidí, zabývala se launchem produktů na český trh, business developmentem a marketingovými aktivitami.

Článek ITPOINT.CZ ze dne pátek 31. srpna 2018

Další články od ITPOINT.CZ

Vstup na konferenci ISI 2022 1 + 1 zdarma

O práci s daty a datové analytice na KPMG Data Festivalu

Datové schránky bez žádosti automaticky pro OSVČ i fyzické osoby

Darovaná IT technika pomáhá ve vzdělávání potřebných dětí

Český rozhlas rozšiřuje pokrytí DAB+ vysílání

Ransomware ve zdravotnictví - MZ radí jak na prevenci i co dělat při napadeni

Digitální navigace pomáhá cestujícím v orientaci na Letišti Praha

Bez cestovky na Kubě s českým průvodcem

John Mattone v Praze - TOP událost roku v oblasti Leadership Development

Tvořivé myšlení zaměstnanců ovlivnilo návrh nových prostor pro IT HUB skupiny NN v Praze

Úniky citlivých dat z EET ohrožují malé firmy i velké řetězce

Volební program Pirátů ve virtuální realitě

Vliv technologií na společnost a myšlení - co všechno snese náš mozek?

Jen zálohovat dnes už nestačí, využití dat vyžaduje moderní řešení

Projekt SenseNet pomůže se zlepšením ovzduší na Ostravsku

eM Client - e-mailový klient pro efektivní komunikaci s moderním a intuitivním rozhraním

Babišova účtenková loterie odstartuje v polovině roku 2017

Doručování pomocí dronů je možné - ověřeno v praktickém testu

Mall.cz otestuje doručování zásilek dronem

Mobilní aplikace pro vzdělávání českých zdravotníků

Mediestetik jako první v ČR zavádí mobilní aplikaci pro klinickou medicínu

Samoobslužná firemní telefonie

Zajímavé gastro mobilní aplikace

Tonery a inkoustové náplně do tiskáren lze nakoupit online

Víte, kde pořídit levné a kvalitní tonery?

Moderní mobilní telefony a jejich výtečné vlastnosti

Pronájem e-shopu - Prodávejte ostošest

Vánoční hity v elektronice

Prohlášení MV k vypovězení memoranda o spolupráci na rozvoji elektronizace veřejné správy

Virtuální prohlídka Mezinárodní kosmické stanice ISS

O2 má podle průzkumu Ipsos nejlepší mobilní internet

ICT zakázky v hledáčku NKÚ pro rok 2015

WiFi zdarma na prodejnách Hornbach

Implementace strategie digitálního vzdělávání pomůže vytvořit nová pracovní místa

Radioteka.cz - internetový obchod Českého rozhlasu

Globální inovativní IT centrum MSD v Praze

Nezávislý kalkulátor cen energií

Outsourcing Solution nabízí pomoc firmám postiženým povodněmi

Oprava zdarma výpočetní techniky lidem postiženým záplavami

Likvidace následků povodní s podporou ZmapujTo.cz

Cryptosmart pro šifrované mobilní volání, data i SMS

Stavební vyhláška magistrátu omezuje rozvoj rychlého internetu v Praze

TV Noe zařazena do pražské regionální sítě Prague Digital TV

eCall zajistí tísňové volání v nouzi na linku 112

Robot NAO pomáhá dětem s autismem

Superúředníci a nový systém registru vozidel spolu nesouvisí

Performics: výkonnostní marketingová agentura vstupuje na český trh

Nuance aplikace pro přepis mluvené řeči do textového formátu s podporou češiny

Mobilní řešení: sekce itpoint.cz zaměřená na M2M služby hledá dodavatelského partnera

Spotřebitel.net podá hromadné trestní oznámení na Livemobil.cz