logo Sprinx Systems, a.s.

Jak na migraci ze serveru do cloudu

Co v praxi znamená přechod ze serverů na cloud a jaké faktory by před tímto rozhodnutím měly firmy zvážit? Když už se pro cloudové řešení rozhodnete, je efektivní a výhodné sem přesunout maximum svých aktivit - CRM, účetnictví, ukládání dat, elektronickou poštu apod.

I jako malá nebo střední firma můžete v cloudu získat přístup k HW či SW, které byste si jinak absolutně nemohli dovolit. Poskytovatel cloudu bude mít - a vy s ním - například server za více než půl milionu korun, firewall za čtvrt milionu. Kdežto menší firmy většinou investují do tohoto vybavení částky řádově nižší. To se pak samozřejmě výrazně odráží na kvalitě a úrovni zabezpečení.

Další výhodou řešení v cloudu je to, že se již nebudete muset starat o aktualizace systémů a hlídání softwarových licencí. Neustále vznikají nové verze softwaru - např. Microsoft skoro každý rok přichází s novou verzí SQL, ani nemluvě o kancelářských programech či CRM. Držet krok s takovou obměnou znamená značné náklady - cloud vás těchto problémů zbaví.

"Řada firem potřebuje sezónně navýšit počet uživatelů, například najímá v určitém období roku brigádníky. U cloudu se v takovém případě postupuje krátkodobým navýšením paušálu (tzv. škálování systému), který se platí dle počtu uživatelů, a navýšením souvisejících kapacit. Podobné flexibility ovšem u serverových řešení nikdy nedosáhnete. Tam potřebujete fixní licence na kancelářské programy, na ERP atd. Buď si je draze dokoupíte, nebo budou někteří uživatelé muset čekat. Případně vás čeká zdlouhavé domlouvání s dodavateli," říká Jiří Jinger, expert na cloudová řešení společnosti Sprinx Systems.

Pokud jste do firmy kupovali servery relativně nedávno nebo se jich z nějakých jiných důvodů nemíníte hned vzdát, ale přesto chcete využívat alespoň některé z výhod cloudů, můžete zvolit takzvané hybridní prostředí. To je poslední dobou u řady firem a podniků oblíbené, kdy s částí své infrastruktury přecházejí do cloudu a servery nechávají dožít.

Řada firem doufá, že s přechodem na cloudová řešení ušetří. Ve financích ale nespočívá hlavní výhoda cloudu. Ta leží spíše v tom, že se budete se moci věnovat svému primárnímu byznysu, nikoliv se neustále zabývat IT a vším s ním spojeným.

Pokud vám server vydrží řadu let, může vás v součtu vyjít dokonce levněji, když tedy nepočítáte nepřímé náklady na zajištění bezpečnosti infrastruktury a zálohování dat. Ale budete s tím mít víc starostí než v cloudu.

AppOn.cloud - cloudová platforma podnikových aplikací

Pořízení podnikových aplikací prostřednictvím platformy AppOn.cloud zabere jen několik okamžiků. Stačí si jen vybrat z neustále rozšiřující se nabídky, zvolit požadovanou verzi a počet uživatelů a nastavit si některý z dostupných modelů plateb - měsíční či roční.

AppOn.cloud spojuje výhody čerpání podnikových aplikací formou předplatného cloudové služby a možnosti ovládat předplatná různých aplikací na jediném místě.

Cloudová platforma automaticky připraví instance pro jednotlivé uživatele, kteří mohou během několika minut začít s vybranými aplikacemi pracovat.

Článek Sprinx Systems, a.s. ze dne čtvrtek 28. listopadu 2019

Další články od Sprinx Systems, a.s.