logo Unicorn Systems a.s.

Digitalizace pomáhá s výrobou setů pro operační zákroky

Pro každý typ operace je potřeba poněkud jiná sada nástrojů. Každá nemocnice má přitom své vlastní požadavky na to, co má operační set obsahovat. Software Unicornu nyní zajišťuje, že chirurgové mají při operacích k dispozici ty správné nástroje pro daný úkon.

S pomocí speciálního softaru od Unicornu ve výrobním závodě společnosti HARTMANN-RICO ve Veverské Bítýšce ročně vyrobí více než 3,6 milionů sad nástrojů a zdravotnického materiálu pro operační zákroky. Pro HARTMANN-RICO je digitalizace přípravy výrobních specifikací prvním krokem k postupné automatizaci celé výroby operačních setů.

Nemocnic, kterým HARTMANN-RICO dodává jednorázové operační sety, jsou v Evropě stovky. Stejně tak existují desítky různých typů operačních zákroků. V žádném případě se přitom nesmí stát, že by konkrétní chirurg pro svou operaci v operačním setu něco nenašel, nebo mu tam naopak něco přebývalo.

Každý operační set je specifický nejen svým obsahem, ale také tím, jakým způsobem jsou v něm jednotlivé komponenty uspořádány. Zohledňuje se nejen posloupnost jednotlivých kroků při samotné operaci - a tomu odpovídající pořadí uložení lékařských nástrojů a dalšího zdravotnického materiálu, ale třeba i to, aby set bylo možné na operačním sále rozbalit co nejsnadněji.

Při tvorbě výrobních specifikací setů pro operační zákroky se ve Veverské Bítýšce využívala převážně tužka a obvyklý tabulkový procesor. Úkolem společnosti Unicorn bylo zhotovit software podporující tvorbu výrobní specifikace pro výrobu setů pro operační zákroky.

"Nikdy jsme nebyli klasickou velkosériovou výrobou a nabízíme prozákaznicky orientovaná řešení. Trend je takový, že se počet kusů v každé výrobní zakázce snižuje a současně roste počet vložených komponentů spolu s variabilitou operačních setů. To znamená výrazný nárůst potřeby zpracovávání stále nových výrobních specifikací. Digitalizace tohoto procesu je pro nás významným časovým i finančním přínosem. Unicorn pochopil naše potřeby a vytvořil systém, který bude základem postupné digitalizace a automatizace větší části naší výroby," říká Radek Šikula, ředitel výrobního závodu HARTMANN-RICO ve Veverské Bítýšce.

Při vývoji aplikace bylo potřeba pracovat s databází produktů, která obsahuje desítky tisíc položek. Průměrný operační set jich obsahuje zhruba 15 - ty nejmenší třeba jen čtyři a ty největší i více než 90 komponent. V určité fázi se komponenty ze slov mění na obrázky a je jim přiřazena barva určující operátora, který je vloží do setu.

Proto se v uživatelské části mj. pracuje s operací drag and drop (táhni a pusť). Spolehlivost, uživatelská přívětivost a vysoká intuitivnost jsou základními kameny řešení.

Z pohledu tvorby aplikace se nejednalo o software tabulkového typu, kdy se hodnoty zapisují do pevně daných okének. Je zde mnohem větší variabilita, mnohem více možností. Na vývoji softwaru Unicorn pracoval metodou agilního vývoje pomocí Unicorn Application Framework, který podporuje moderní technologie a postupy pro výrobu aplikací.

Článek Unicorn Systems a.s. ze dne úterý 27. srpna 2019

Další články od Unicorn Systems a.s.