logo INFORMAČNÍ INSTITUT, o.p.s.

Problén řešení nekonání ČTÚ v oblasti regulace cen mobilních služeb míří do Senátu

Informační institut na středeční tiskové konferenci představil společně se senátorem Jiřím Čunkem veřejnosti, jak bude postupovat dál v problematice nefungování regulace v oblasti mobilních služeb ze strany ČTÚ.

Ve spolupráci se senátorem Jiřím Čunkem a dalšími senátory bude požadovat, aby Předseda ČTÚ Pavel Dvořák osobně na hospodářském výboru vysvětlil, proč po dobu šesti let ponechal zákazníky na pospas mobilním operátorům.

"Pokud v době hospodářské krize hovoříme o konkurenceschopnosti, tak současně musíme hovořit i o produktivitě práce. Bez běžně dostupného vysokorychlostního internetu v oblastech, jako je Zlínsko nebo Vsetínsko či Ústeckoorlicko, hovořit o zvyšování konkurenceschopnosti a produktivity práce je prázdná proklamace. Předseda ČTÚ pan Dvořák bude na půdě senátu mít opravdu co vysvětlovat", říká senátor Jiří Čunek.“

"Podle studie McKinsey každé zvýšení penetrace rychlých mobilních sítí o 10% má za následek zvýšení HDP o 0.8 - 1.3%. Pro stát naších rozměrů, pro zlepšení podmínek našich exportérů je taktéž zásadní otázka datového roamingu a jejich ceny. Ty mají určující vliv na produktivitu práce našich podnikatelů a živnostníků v zahraničí", říká ředitel Informačního institutu a autor studie2 o selhání ČTÚ, Petr Cibulka.

Informační institut v další části tiskové konference hovořil o připravované aukci frekvencí pro případného čtvrtého operátora.

"To, co dnes o tom víme, ukazuje na to, že se hledá operátor, který postaví pouze datovou síť a současně tuto datovou síť musí nabídnout současným operátorům, ale ti už nemusí nabídnout své sítě k volání. V tom případě by šlo jen o stínohru za účelem udržení oligopolního postavení stávajících operátorů, nikoli zavedení účinné konkurence", dodává Cibulka.

Článek INFORMAČNÍ INSTITUT, o.p.s. ze dne pátek 16. března 2012

Další články od INFORMAČNÍ INSTITUT, o.p.s.