logo Seznam.cz a.s.

Doprava.mapy.cz

Dopravní zácpy, objížďky, radary nebo kolony před místem nehody - to je realita všedních dnů pro řidiče v Praze i ve větších českých městech. Vidina plynulé a bezpečné jízdy se přesunula už jen do učebnic autoškol - a teď nově na internet.

Seznam přichází se zcela novou službou na doprava.mapy.cz, kde si všechny aktuální informace o místech, kudy chcete jet, zjistíte předem.

Na Doprava.mapy.cz se poprvé podařilo spojit údaje z Jednotného systému dopravních informací (JSDI) s informacemi Ústředního automotoklubu v Praze (ÚAMK) a na mapovém podkladu populární služby Mapy.cz vytvořit přehledný nástroj pro zjišťování aktuálního stavu dopravy kdekoliv po České republice. Doprava.mapy.cz je dostupná z hlavní strany Seznamu.

Ovládání jako na Mapy.cz

Pro jednoduchou práci se službou zůstalo na Dopravě zachováno stejné ovládání, jako je na Mapy.cz - přibližování mapy kolečkem myši, posun držením levého tlačítka apod. Pro detailní přehled o dopravní situaci se dá navíc přepínat ze základní mapy na leteckou. Mapový podklad pro Dopravu je uživatelům dobře známý, byl zpracován podle podkladů Mapy.cz.

Okruhy dopravních informací

Doprava.mapy.cz přináší čtyři hlavní okruhy dopravních informací: zcela aktuální informace o nenadálých událostech na hlavních dopravních tazích, informace o dopravě ve městech, stav dopravy na dálnicích a informace o uzavírkách nebo dopravních omezeních. Tyto okruhy jsou umístěny jako odkazy na hlavní liště pod logem služby. Pro lokalizaci hledání pak slouží další menu s nabídkou všech krajů ČR, hlavního města Prahy anebo celé České republiky. Po kliknutí na zvolené místo nebo dopravní úsek se na mapě zobrazuje jeho vizitka s krátkým popisem situace a s časovým údajem o jejím průběhu. Díky propojení na Jednotný systém dopravních informací se tady události zobrazují automaticky poté, co je ohlásila například Policie ČR.

Pomocí těchto hlavních funkcí se řidiči ještě před jízdou snadno a rychle dostanou ke všem informacím, které mohou být pro jejich cestu důležité. Volba správné trasy šetří čas, předchází kolizím a nabízí využití vedlejších méně známých tras pro cestu na zvolené místo. V neposlední řadě ovlivňuje úroveň hluku i míru znečištění v místech, kde by se jinak tvořily dlouhé kolony aut.

Bezpečnost na prvním místě

Mottem nové služby je „bezpečnější doprava“ a to všude, kde v současné době bezpečná není. Ať už jde o hlavní dálniční tahy nebo o křižovatky s hustým městským provozem. Neocenitelným pomocníkem pro řidiče se Doprava.mapy.cz stane v okamžiku, kdy bude zobrazena ve všech mobilních telefonech prostřednictvím m.seznam.cz. Na mobilní verzi služby se v Seznamu v těchto dnech pracuje.

Do budoucna se Doprava.mapy.cz rozšíří ještě o informace o radarech. Myšleny jsou radary úsekové, ne mobilní, které blíže nespecifikovaným způsobem rozmísťuje Policie ČR. Úsekové radary jsou významnými pomocníky v bezpečnosti dopravy, stejně jako další preventivní dopravní opatření.

"Z prvních ohlasů od uživatelů vidíme, že se Doprava.mapy.cz může stát velmi oblíbenou službou, podobně jako jsou celé Mapy.cz. S dopravou se potýkáme úplně všichni a pokud budeme znát důležité informace předem, je to ta nejlepší prevence proti nehodám nebo kolizím," říká produktový manažer Seznamu Petr Zeman. "Pro pokročilé uživatele služba brzy nabídne i tvorbu vlastních tras, které si nejdříve virtuálně ověříte a později na silnici úspěšně projedete."

Další články k tématům - doprava - informace - mapy - okruhy - radary - Seznam - služby - Petr Zeman

Článek Seznam.cz a.s. ze dne středa 19. listopadu 2008

Další články od Seznam.cz a.s.

Ivo Lukačovič opouští představenstvo Seznam.cz

Seznam reaguje na výhrůžky Jaroslava Plesla - šéfredaktora deníku MF Dnes

Televize Seznam zahajuje vysílání na vlastním televizním kanálu

Offline mapy celého světa s Windy Maps

Sletenky.cz: společná služba Čedoku a Seznam.cz

Nejhledanější slova českého internetu v roce 2010

Seznam.cz QR čtečka

Opera, nejrychlejší prohlížeč v barvách Seznamu

Nové Sreality vycházejí vstříc klientům a zachovávají stávající obchodní model

Seznam.cz nasadil vlastní verzi Skliku

Startuje soutěž Najdi, co neznáš

Nejhledanější slova českého Internetu v roce 2009

Obchodní zastoupení Spráce převzal Seznam.cz

Vyhledávání Seznamu poskytuje nové, relevantnější výsledky

Hledání rychle a s přehledem na novém Zboží.cz

Michal Heisig, nový obchodní ředitel Seznam.cz

Seznam a Vodafone rozhýbali internet v mobilu

Seznam a Vodafone rozhýbali internet v mobilu

Spolupráce portálů Spráce.cz a aprace.cz pomůže absolventům

Schránka s neomezenou kapacitou

Zboží.cz radí jak na vánoční nákupy

Videa na Stream.cz a Novinky.cz mají rekordní sledovanost

Doprava.mapy.cz

Hledání Seznamu zdarma na portálu Vodafone Live

Seznam pomáhá učitelům s internetem

Firmy.cz s novým designem a přehledným firemním detailem

mBank a Seznam představují strategické partnerství v oblasti elektronického bankovnictví

Hledejte Ubytovani.cz na Seznamu

Pořady TV Prima uvidíte i na Seznamu

Zboží vyhledává v bazarech i regionech

Novinky.cz můžete číst i v mobilním telefonu

Služby Seznamu pro Vodafone Live zdarma

České portály přístupnější pro handicapované uživatele

Vývojáři Seznamu otevírají moravskou pobočku v Brně

Seznam.cz vstupuje do automobilového sportu s vysokými ambicemi

Také český internet prošel Peklem

Stream.cz slaví první rok vysílání