logo ABB s.r.o.

Digitalizace procesů výroby celulózy a zpracování dřeva

Společnost ABB získala zakázku na dodávku kompletních digitálních systémů a řešení ABB Ability pro rozšíření celulózky SCA ve Östrandu, které patří mezi vůbec největší investice v průmyslových dějinách Švédska.

SCA je přední dřevařská a papírenská skupina se sídlem v Sundsvallu ve Švédsku. V roce 2015 společnost SCA zahájila rekonstrukci celulózky s cílem dokončit ji do června 2018. Po rekonstrukci se zdvojnásobí výrobní kapacita a zdejší výrobní linka na bělenou kraftovou celulózu z  jehličnanového dřeva bude největší na světě.

ABB v roce 2016 dodala pro celulózku digitální automatizační platformu ABB Ability 800xA. Dodávka zahrnovala plně integrované řídicí a monitorovací centrum téměř pro celý výrobní proces, s kompletním přehledem procesů a s možností přizpůsobit ergonomii a pracovní prostředí pro každého operátora.

Vedle integrovaného řízení procesů a energetického monitorování jsou součástí dodávky ABB pro projekt v Östranu také transformátory, motory, frekvenční měniče a pohonné systémy pro velké úseky celulózky.

Další vylepšení díky pokročilému systému řízení procesů APC

ABB nyní v celulózce instaluje ABB OPTimize800, pokročilý systém řízení procesu, který umožňuje řízení výroby podle různých klíčových poměrových ukazatelů, jako jsou například snížení nákladů na suroviny a energii, emisní limity a další.

APC (Advanced Process Control) ABB umožní dosáhnout nejvyšší produktivity a maximalizuje výrobní tok v celém závodě k zajištění správné kvality a minimální spotřeby energie. Tyto funkce jsou zaintegrované do každého operátorského prostředí, které operátorům v reálném čase poskytuje podporu při rozhodování. Díky tomu mohou výrobní závod řídit nejoptimálnějším způsobem.

Získání větší hodnoty ze stávajících dat

Systém bude monitorovat a optimalizovat řídicí procesy pro promývání celulózy, kyslíkovou delignifikaci, bělení, kaustifikaci a odpařování. S využitím informací dostupných v 800xA dokáže systém přizpůsobit multifunkční řízení pomocí řady proměnných. Výsledkem je optimální řízení uvedených procesních oblastí.

Aby období přenastavení systému bylo co nejkratší a aby při změně kvalitativních parametrů pro nový výrobní cyklus byla zajištěna správná kvalita, obsahuje systém také řízení receptur a následné funkce, které slouží ke sledování stavu celulózy v průběhu procesu.

Kompletní řízení procesů zajistí operátorům vyšší bezpečnost a lepší informovanost. Operátoři totiž uvidí, jak systém bude řídit závod v blízké budoucnosti. Budou mít tak úplný přehled o tom, co se děje a budou moci řídit výrobní závod kontrolovaným a bezpečným způsobem.

Budoucnost produktivity je digitální

Díky využití systému ABB Ability 800xA jako digitální platformy pro celou aplikaci a díky její integraci do jediného systému získává operátor dokonalý nástroj pro efektivní výrobu, který navenek vypadá podobně jako běžný systém pro řízení procesů.

Tato nejmodernější technologie přispěje k tomu, že SCA Östrand bude jednou z nejvíce integrovaných a digitalizovaných celulózek na světě. Zároveň bude moci neustále aktualizovat systém pomocí nejmodernějších technologií pro zajištění konkurenceschopnosti její činnosti do budoucna.

Článek ABB s.r.o. ze dne středa 29. listopadu 2017

Další články od ABB s.r.o.