logo ABB s.r.o.

Rychlonabíjecí stanice elektromobilů pro Lidl na Barrandově

Společnost ABB dodala pro novou prodejnu řetězce Lidl v Praze na Barrandově rychlonabíječku Terra 53 CJG se speciální aplikací, která využívá možnosti digitální nabídky ABB Ability. Ta umožňuje monitorování a řízení nabíjecí sítě na bázi stejnosměrného proudu.

"Lidl jde správným směrem, kterým se dříve nebo později bude inspirovat celý maloobchodní trh. Nabíjení vozidel u velkých prodejen, nákupních center a kanceláří bude stále oblíbenější. Elektromobil se tak nabije během nakupování nebo schůzky. Je však nutno zvýšit výkon stanice, aby se doba nabíjení co nejvíce zkrátila a uzpůsobila potřebám zákazníků. Nabíjecí stanice Terra 53 CJG se instaluje v prodejnách Lidl po celé Evropě - více než 100 nabíjecích stanic je již zprovozněno ve Švédsku, Německu, Nizozemí, Belgii, Velké Británii, na Slovensku, v Polsku, ve Francii, Švýcarsku, Španělsku a Maďarsku," říká Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika.

Trh s elektromobily stále roste, přičemž v roce 2016 se prodalo o 40% více elektromobilů než v roce 2015. Tento trend by měl i v následujících letech pokračovat včetně růstu počtu zákazníků, kteří svým elektromobilem budou jezdit na nákupy.

Přes 5000 nabíjejících stanic ABB ve světě

Nabíjecí stanice ABB splňuje tři mezinárodní normy pro nabíjení:

Tyto stanice jsou proto vhodné pro všechny typy elektromobilů dostupné na trhu. ABB je přední společnost v oblasti této technologie a dodává až 65 procent rychlonabíjecích stanic v Evropě. Společnost ABB dosud celosvětově prodala více než 5000 nabíjecích stanic na stejnosměrný proud.

Nabít auto lze již za půlhodinu

V současnosti se na nabíjení elektromobilů používají dvě technologie - nabíjení střídavým proudem nebo stejnosměrným proudem. Střídavý proud umožňuje nabíjet vozidla podle výkonu nabíječky zabudované ve vozidle.

Proto vozidla s nabíječkou 3,6 kW vyžadují nabíjení po dobu 8 až 10 hodin, vozidla s nabíječkou 7,2 kW 5 až 6 hodin a vozidla s nabíječkou max. 22 kW přibližně hodinu.

Nabíjení stejnosměrným proudem je novější technologie, která je dostupná pro téměř všechny elektromobily a umožňuje nabití baterie z 0 na 80% za pouhou půlhodinu. Kvůli technologickým omezením a sklonu k přehřívání poslední fáze nabíjení probíhá při nižším výkonu.

Elektromobilita na cloudu a ABB Ability

Důležitou součástí partnerství se společností Lidl je aplikace "Drive Care" a "Charger Care" představující balíčky systémů komunikace a řízení nabíjecích stanic. Tyto aplikace dávají společnosti Lidl možnost neustále monitorovat parametry svých nabíjecích stanic, včetně spotřeby energie pro každou z nich či výpočtu statistiky za určité období.

Nabíjecí stanice ABB jsou standardně připojeny k platformě fungující na principu cloudu, což umožňuje monitorovat zařízení v reálném čase a provádět vzdálenou diagnostiku a plánovat řádnou údržbu. V kombinaci s integrovanou aplikací prediktivní údržby na platformě Microsoft Azure dovede systém zareagovat dříve, než se případná závada projeví na kvalitě služby. Spolehlivost provozu stanic je pro emobilitu naprosto klíčová.

Všechny procesy shromažďování a zpracovávání dat ze stanic jsou součástí ABB Ability, která zahrnuje více než 180 digitálních řešení a služeb. Díky odborným znalostem a možnosti připojení k internetu a rovněž díky nejnovějším digitálním technologiím může toto řešení významně zlepšit provozní efektivitu a produktivitu zákazníků společnosti ABB v řadě oblastí.

Další články k tématům - baterie - cloud - elektromobil - Lidl - nákupy - rychlonabíjení - Tanja Vainio

Článek ABB s.r.o. ze dne středa 9. srpna 2017

Další články od ABB s.r.o.