logo ABB s.r.o.

Provoz lanovky na Zugspitze zajišťují motory a pohony ABB

K hospodárnému a spolehlivému provozu kabinové lanovky, která na Zugspitze vyveze až 580 cestujících za hodinu, napomáhá řada inovativních technologií od společnosti ABB, jež má rozsáhlé zkušenosti s řešením náročných dopravních úkolů v Alpách.

Dopravní zařízení nahrazuje padesát let starou lanovku Eibsee a tím, že vyveze na vrchol třikrát více cestujících, pomůže předejít dlouhému čekání, které bylo u lanovky Eibsee na denním pořádku. Novou rekordní lanovku provozuje akciová společnost Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG.

Tři světové rekordy v kategorii závěsných lanovek:

Požadavky Bayerische Zugpitzbahn na bezproblémový provoz bez odstávek byly zvlášť přísné a lanovka musí fungovat 365 dnů v roce bez ohledu na vítr a počasí. V takovémto prostředí závisí bezpečná a komfortní doprava v zavěšené kabině na dokonalé souhře motorů, pohonů a mechanických součástí.

Zajišťovat pohon takto dlouhého lana s velmi příkrým stoupáním až 104% (přibližně 46 stupňů) a s rychlostí 10,6 m/s vyžaduje velmi vysoký výkon. Ten zajišťují dva 800kW třífázové střídavé motory od ABB, které se nacházejí v dolní stanici.

Alpská tradice ABB

Od konce 19. století si ABB buduje vynikající pověst při zajišťování bezpečné, spolehlivé a energeticky efektivní dopravy v regionu Alp. U slavné zubačkové lanovky na Jungfrau, která měří 9 km a začala jezdit v roce 1912, ABB provedla elektrifikaci, která zprovoznění trasy vůbec umožnila.

Technologie ABB dodnes zajišťují bezpečnou přepravu více než milionu cestujících ročně - a to i během sněžení - na Jungfraujoch, který je s výškou 3454 m n. m. nejvyšší železniční stanicí v Evropě.

Ve středisku Stoos ve švýcarských Alpách byla nedávno zprovozněna nejprudší kolejová lanovka na světě. Dva vozy s kapacitou 136 cestujících jezdí na trase dlouhé 1,7 km.

Lanovku pohání vysocké účinné elektrické motory, které navrhla a vyrobila ABB. ABB pro tento dopravní systém dodala i další součásti.

Další články k tématům - Alpy - bezpečnost - doprava - elektrifikace - lanovka - motor - pohon

Článek ABB s.r.o. ze dne pondělí 8. ledna 2018

Další články od ABB s.r.o.