logo ABB s.r.o.

Infrastruktura OppCharge od ABB zajistí nepřetržitý provoz elektrobusů Volvo

Společnost ABB získala zakázku na dodávku nabíjecí infrastruktury pro vozový park elektrických autobusů Volvo, který bude od roku 2018 provozovat britská dopravní společnost Transdev Blazefield.

ABB dodá tři nabíjecí stanice HVC 300P a elektrickou rozvodnu. Zařízení bude instalováno na autobusovém nádraží v Harrogate, historickém lázeňském městě na severu Anglie. Zakázka je významná tím, že se jedná o první projekt elektrických autobusů ve Velké Británii, který bude využívat koncept OppCharge, tedy "příležitostné nabíjení", kdy se autobusy pomocí rychlonabíjecí infrastruktury nabíjejí při čekání v konečné stanici.

Nabíjení trvá pouze tři až šest minut a odpadá tak nutnost dlouhých zastávek za účelem nabíjení. Tato inovace je nejnovější technologií, kterou Transdev Blazefield zavádí za účelem snížení emisí a zlepšení dalších aspektů autobusové dopravy.

Příležitostné dobíjení ve veřejné dopravě vedle nulových emisí dovoluje menší velikost akumulátorů autobusu. Tím se snižuje celková hmotnost vozidla, a tím se zvyšuje energetická efektivnost celé autobusové sítě.

Autobus se automaticky spojí s nabíjecí stanicí ABB HVC 300 P. Ta je vybavená nabíjecím sloupem a akumulátory autobusu se z něj nabíjí přes palubní pantografy.

Hlavní výhodou je kompatibilita nabíjecích stanic HVC 300P s rozhraním OppCharge, která znamená i kompatibilitu s jinými značkami a modely elektrických autobusů využívajících příležitostné nabíjení.

Vzhledem k tomu, že společnost ABB svou rychlonabíjecí technologii vyvinula ve spolupráci s předními výrobci elektrických vozidel, zohledňuje budoucí požadavky vozových parků. To přináší příznivý poměr cena/výkon pro provozovatele, neboť nabíjecí infastruktura se dokáže přizpůsobit rozšíření vozového parku.

Tento projekt je další premiérou ABB ve Velké Británii v oblasti nabíjení elektrických autobusů. Mezi minulé úspěchy se řadí například dodávka nabíjecí infrastruktury pro první plně elektrické autobusy ve městě Coventry v roce 2011.

Charakteristika autobusu Volvo 7900 Electric:

Nabíječky autobusů ABB:

Článek ABB s.r.o. ze dne pondělí 3. července 2017

Další články od ABB s.r.o.