logo FORPSI

.SK domény i pro subjekty nesídlící na Slovensku

S přechodem na nový registrační systém uvolnil slovenský doménový správce SK.NIC i pravidla jejich registrací. Podle FORPSI jsou nejvýznamnějšími změnami zrušení omezení registrace pro subjekty, které neměly sídlo nebo bydliště na Slovensku a možnost zaregistrovat si doménu .SK až na 10 let.

Dlouho očekávaný a několikrát odložený nový systém registrace a správy .SK domén přináší od 2. 9. 2017 řadu pozitivních změn. Pro Českou republiku a obecně země v Evropském hospodářském prostoru je nejpřínosnější ta změna, že s novými pravidly, spojenými s nasazením nového registračního systému, zmizela podmínka registrace .SK domén pouze se slovenským IČ a sídlem (případně bydlištěm u fyzických osob) na Slovensku.

Pro firmy a fyzické osoby mimo Slovensko se tak mění podstatný fakt, že se s novou registrací stanou skutečnými majiteli .SK domény. Doposud měly pouze dvě možnosti, a sice zřídit si dceřinou společnost nebo organizační složku na Slovensku, nebo využít služeb některého z registrátorů vedeného u SK-NIC, který jim doménu zaregistroval na svůj identifikátor a přenechal k užívání.

U registrátora SK.NIC přitom můžete .SK doménu pořídit již za 199 Kč bez DPH, což je nejnižší cena v rámci desítky největších českých registrátorů.

Doména až na 10 let a výrazně jednodušší pravidla

Změny v registraci .SK domény přináší zjednodušení životního cyklu domény, možnost registrace domény až na 10 let a kromě výše zmíněného odstranění omezení asi nejdůležitější nový systém s API pro registrátory.

Odpadne nutnost uzavírání smluv a autorizace změn v papírové podobě, nyní je možno potvrdit změny pohodlně elektronickou cestou, což kromě zjednodušení administrativy přináší i finanční úsporu v podobě zrušení administrativního poplatku za změnu registrátora.

SK-NIC nyní spravuje více než 360000 domén s .SK koncovkou, z toho FORPSI pro své české i slovenské zákazníky registruje přes 18000 domén.

Odstávka systému ohlášená definitivně v datech 31. 8. - 2. 9. 2017 znamenala pro majitele domén i registrátory omezení provádění změn, převodu nebo objednávání nových domén.

Prodlužování .SK domén, které expirovaly v tomto čase, pak bylo nutné vyřešit s předstihem.

Registrace domény .SK za akčních 199 Kč

Po ohlášeném výpadku při přechodu na nový systém je nyní již možné registrovat nebo prodloužit .SK doménu bez problémů. Aktuálně nejnižší cenu na českém trhu nabízí registrátor FORPSI, u kterého je možné zaregistrovat doménu za 199 Kč bez DPH.

Další články k tématům - autorizace - doména - registrace - Slovensko - úspory

Článek FORPSI ze dne středa 6. září 2017

Další články od FORPSI