logo Nadační fond proti korupci

Veřejné IT zakázky ČSSZ pro předem vyvolené firmy čelí trestnímu oznámení

Dění na ČSSZ připomíná kauzu někdejšího náměstka MPSV Vladimíra Šišky, který dělal vše pro to, aby IT zakázky získaly předem vyvolené firmy. Je skoro neuvěřitelné, co je i v roce 2017 ve státní správě ještě možné.

Nadační fond proti korupci podal trestní oznámení v souvislosti s průběhem několika veřejných zakázek na České správě sociálního zabezpečení, týkajících se IT systémů, a v souvislosti s dalšími okolnostmi. Předpokládaná hodnota zakázek přesahuje 350 milionů korun.

Skandální průběh zakázek, spočívající mj. v opakovaném rušení a jmenování nových hodnotících komisí, ostře kritizoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které ČSSZ spadá, problémy ignoruje.

ČSSZ spravuje agendu téměř 9 milionů klientů. Tomu odpovídá rozsah i hodnota potřebných informačních systémů, o jejichž dodávku a správu mají některé firmy enormní zájem.

V roce 2014 a 2015 ČSSZ vypsala několik výběrových řízení, které měly podobný průběh

Hodnotící komise poté, kdy určily pořadí uchazečů, byly sekčním ředitelem ČSSZ Ing. Milanem Shrbeným opakovaně rušeny, a to tolikrát, kolikrát to bylo třeba pro určení "správného" pořadí uchazečů (s ohledem na námitky poškozených uchazečů či s ohledem na stanoviska ÚOHS). Zrušení komisí se u jednotlivých výběrových řízení opakovalo třikrát.

Když hrozilo, že v pořadí čtvrtá komise vybere "nesprávného" uchazeče, bylo zrušeno celé výběrové řízení!

Postup ČSSZ ostře zkritizoval ÚOHS, když na adresu ČSSZ mj. hovořil o účelovosti konání zadavatele "pouze za účelem dovození jakéhokoli důvodu pro zrušení zadávacího řízení" nebo o tom, že zadavatel "neprokázal ani existenci samotných důvodů pro zrušení zadávacího řízení".

ÚOHS dokonce ČSSZ opakovaně udělil pokutu a konstatoval, že zadavatel "porušil zásadu transparentnosti", jeho postup se "stal nečitelným a nekontrolovatelným", přičemž "mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky".

Ani po dvou letech nejsou zakázky řádně ukončeny. Z neutěšeného stavu na ČSSZ profitují společnosti KOMIX s.r.o. a Atos IT Solutions and Services, s.r.o. coby stávající dodavatelé ČSSZ.

V současné době Správa řeší nutné úpravy svých aplikací i využíváním nepatřičných smluv s jiným předmětem plnění.

Dění na ČSSZ má i ostrý lidský rozměr

Podle informací Fondu jsou zaměstnanci IT odboru na ČSSZ vystaveni systematickému nátlaku ze strany společnosti KOMIX coby dodavatele ČSSZ při akceptaci plnění, zástupce společnosti KOMIX se měl vůči zaměstnancům chovat arogantně a dávat jim příkazy.

Naopak skvělé vztahy má s citovanou společností sekční ředitel Ing. Milan Shrbený, který v symbióze nejen se společností KOMIX inicioval na jaře 2017 zahájení kárného řízení se svým podřízeným pro osm kárných provinění.

Tento "provinilec" (v osobě ředitele odboru implementace aplikačního programového vybavení) v zájmu ČSSZ opakovaně upozorňoval na pochybnosti kolem IT zakázek a kolem jednání ředitele Shrbeného.

Bylo mu dokonce zabráněno v přístupu na pracoviště, později byl neoprávněně zproštěn výkonu služby, aby následně kárná komise skoro po pěti měsících musela pod tíhou důkazů konstatovat, že žádné z osmi provinění se buď nestalo, nebo nebylo kárným proviněním.

Přesto si komise našla záminku k odvolání "provinilce" z funkce, a to na základě pouhého vyjádření zástupce dodavatele - společnosti KOMIX proti osobě "provinilce".

Mimochodem, z obchodního rejstříku plyne, že citovaná společnost poslední tři roky nezveřejňuje povinné informace o svém hospodaření.

Další články k tématům - ČSSZ - kauza - korupce - MPSV - pokuta - smlouva - soutěž - tendr - ÚOHS - zaměstnanci - Milan Shrbený

Článek Nadační fond proti korupci ze dne středa 27. září 2017

Další články od Nadační fond proti korupci