logo EURid Services, s.r.o.

DNSSEC posiluje bezpečnost domén .eu, nejvíc zatím v ČR

Organizace EURid, která je odpovědná za správu evropské domény nejvyšší úrovně, dokončila implementaci bezpečnostního rozšíření DNSSEC, které pomocí digitálního podpisu řeší jednu z hlavních slabin systému doménových jmen - nezabezpečenou komunikaci mezi počítačem uživatele a jmennými servery.

Přes tři miliony registrovaných domén .eu tak nyní může využívat pokročilé ochrany před útoky založenými na nepozorovatelném přesměrování na stránky se škodlivým či falešným obsahem, kde uživatel může přijít o svá citlivá osobní data a informace, například přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Implementace DNSSEC (DNS Security Extensions)nemá žádný vliv na stávající průběh registračního procesu ani jeho rychlost.

"Intenzivně jednáme v rámci celé komunity, aby DNSSEC protokol co nejrychleji učinil Internet jeho uživatelům opět o něco bezpečnější. Krátce po spuštění se do implementace zapojil i jeden z předních českých registrátorů, Web4U, který podepsal 2406 .eu domén. Česká republika, resp. celý region střední Evropy se tak v tomto ohledu stal jasným lídrem," říká Regina Fuchsová, regionální manažerka EURid pro střední a východní Evropu.

Zóna domény .eu byla podepsána 15.6. 2010. Jakmile se tak stane i na úrovni kořenové zóny (očekává se 15.7. 2010), bude tzv. řetězec důvěry kompletní pro všechny domény nejvyšší úrovně.

Sdružení EURid navíc zavádí DNSSEC v jeho nejnovější verzi NSEC3. Oproti té předchozí nabízí ještě vyšší úroveň zabezpečení, protože neumožňuje tzv. zonewalking - získání obsahu celé zóny určité domény na základě vhodné kombinace dotazů na DNSSEC záznamy o této doméně.

"V současnosti DNSSEC nabízí pouze několik správců domén nejvyšší úrovně, ale vyzýváme všechny členy internetové komunity, aby umožnili uživatelům využít tento protokol. Krok Web4U je důležitým mezníkem pro doménu .eu a koncové uživatele," dodal generální ředitel sdružení EURid Marc Van Wesemael.

Organizace EURid (European Registry of Internet Domain Names) spravuje doménu nejvyšší úrovně na základě smlouvy s Evropskou komisí. Organizace byla založena v roce 2003, .eu je funkční od roku 2005. Centrála EURid se nachází poblíž Bruselu, pobočky spravující jednotlivé regiony Evropské unie pak ve Stockholmu, Pise a Praze.

Další články k tématům - DNSSEC - domény - EURid - Regina Fuchsová - Marc Van Wesemael

Článek EURid Services, s.r.o. ze dne čtvrtek 24. června 2010

Další články od EURid Services, s.r.o.