logo Dell Technologies

Obavy zaměstnanců z digitální transformace firmy

Podle průzkumu Dell Technologies z více než 40 zemí nedávné období rychlé digitální transformace způsobuje, že podniky a jejich zaměstnanci potřebují čas na načerpání sil a promyšlení nových nebo zdokonalení již existujících projektů. Vedoucí pracovníci firem si více než kdy jindy uvědomují, jak velkou roli hrají zaměstnanci při prosazování úspěšných změn.

Navzdory obrovskému pokroku a úsilí v posledních několika letech průzkum Dell Technologies zdůrazňuje, že stále existuje možnost, že se digitální transformace ve firmách zastaví, protože 64% vedoucích pracovníků se domnívá, že právě odpor jejich zaměstnanců ke změnám může vést k neúspěchu.

Zatímco více než polovina (52%) se stále obává, že zůstane pozadu za konkurencí kvůli nedostatku kompetentních pracovníků na vyšších místech, kteří by nyní využili transformačních příležitostí, které se jim nabízí.

Mezi hlavní zjištění v regionu EMEA patří, že 78% vedoucích pracovníků považuje své lidi za největší aktivum, avšak 67% respondentů se domnívá, že jejich organizace při plánování transformačních programů kladou nedostatečné požadavky na lidi. 69% zaměstnanců pak tvrdí, že nutně od firmy potřebují nástroje a infrastrukturu pro práci odkudkoliv, a to způsobem, který vyhovuje všem.

Po dvou letech zrychlené digitální transformace polovina vedoucích IT pracovníků (51%) z regionu EMEA tvrdí, že jejich organizace neví, co je potřeba k digitální transformaci pracovní síly a mnoho zaměstnanců nyní čelí výzvě udržet tempo s dobou.

Čtvrtina (25%) z 3800 respondentů si myslí, že jejich organizace dostatečně nezapojuje zaměstnance do procesu firemních změn.

Chuť zaměstnanců k digitálním změnám je malá

Navzdory obavám o zaostání za konkurencí, zájem zaměstnanců o digitální změny není velký. Jen 10% zaměstnanců v regionu EMEA - od ředitelů podniku až po osoby s rozhodovací pravomocí v oblasti IT a řadové zaměstnance - aktivně realizuje transformační projekty.

Největší strach z technologických změn mají lidé v sektoru life sciences (biotechnologie, genetika, neurologie, farmacie a zdravotnická technika). 17% respondentů ze všech odvětví má strach, že jejich práci nahradí technologie.

Zaměstnanci, kteří se obávají, že budou mít větší problém prosadit se ve své firmě a ztratí motivaci při práci na dálku pocházejí nejčastěji ze Švýcarska (35%), Švédska (35%) a Belgie (33%).

42 % zaměstnanců pak přijímá změny pomalu nebo vyloženě neochotně a 53% respondentů tvrdí, že nemají vždy motivaci a energii aktivně jednat v oblasti digitální transformace na pracovišti.

Nové typy pracovníků, kterých se týkají procesy změn ve firmě:

Průzkum ukazuje příležitosti, na které by se podniky měly zaměřit a udržet tak tempo transformace, přičemž průlom se odehrává jak u lidí, tak u technologií na třech frontách.

Produktivita čím dál více přímo souvisí s tím, jak zaměstnance jejich práce naplňuje

Lidé mají málo času a na volné pozice je málo kvalifikovaných kandidátů. Aby podniky vyřešily tuto zátěž, mohou opakující se úkoly delegovat na automatizované procesy.

V současné době 44% zaměstnanců tvrdí, že jejich práce je stimulující a nestereotypní. S možností automatizace úkolů by se 65% těšilo na to, že se naučí novým, potřebným dovednostem a technologiím, jako jsou například vůdčí schopnosti, kurzy strojového učení, nebo se zaměří na strategické využití příležitostí, které by je posunuly na jejich pracovní pozici o úroveň výš.

Podniky s omezenými rozpočty se však obávají, že nebudou schopny svým pracovníkům vyhovět. 47% respondentů má strach, že budou vyloučeni z vysoce distribuovaného světa, protože nemají prostředky na investice do správných technologií - v tomto okamžiku se pro mnoho firem stává výhodnou možností využít model as-a-Service.

Empatie se dostává do popředí

Průzkum ukazuje, že pilířem firemní kultury by měli být empatičtí lídři, kteří považují lidi za největší hodnotu. Podle respondentů musí být empatie základem rozhodování – pro 47% respondentů (včetně seniorních pracovníků) je důležité neustále se snažit zjednodušovat využívanou technologii a vybírat programy tak, aby se využil plný potenciál dovedností zaměstnance. 36% zaměstnanců pak věří, že už to jejich vedoucí pracovníci dělají.

Konektivita je základ

Podniky podaly obrovský výkon, aby se během pandemie mohly připojit a spolupracovat online. Nejsou však u konce. Celých 69% respondentů tvrdí, že potřebují, aby jim jejich firma poskytla potřebné nástroje a infrastrukturu pro vzdálenou práci (spolu s možností samostatně si zvolit svůj vlastní pracovní režim).

S tím jde ruku v ruce fakt, že se vedoucí týmů obávají, že by jejich zaměstnanci mohli zůstat pozadu, protože nemají správnou technologii pro přechod na vysoce distribuovaný model (kdy práce a výpočetní technika nejsou vázány na centrální místo, ale vyskytují se všude).

Samotná technologie však nestačí. Firmy musí také zajistit, aby práce byla spravedlivě rozdělena mezi lidi s různými potřebami, zájmy a povinnostmi.

69% respondentů si přeje, aby jejich firma udělala alespoň jednu z následujících věcí:

Článek Dell Technologies ze dne pátek 23. září 2022

Další články od Dell Technologies

Partnerský program Dell Technologies 2024

Roste náročnost ochrany dat i riziko výpadků IT a narušení bezpečnosti

Projekt Fort Zero ochrání globální podniky a organizace před kybernetickými útoky

Novinky Dell pro hybridní práci

Nové notebooky řady Dell XPS

Hybridní cloudové řešení s využitím Red Hat OpenShift

Obavy zaměstnanců z digitální transformace firmy

Ekologická likvidace a recyklace IT vybavení firem a podniků

Solární komunitní centra Dell Technologies

Dell PowerVault ME5 - datové úložiště pro malé a střední firmy

Technologické předpovědi Dell Technologies

Nové koncepty pro hybridní práci

Nové funkce podpory a zabezpečení osobních počítačů

Nová řešení a služby Dell Technologies pro telekomunikace

Dell rozšiřuje svá řešení pro kybernetickou bezpečnost o nový software a služby

Nová generace serverů PowerEdge pro umělou inteligenci a edge computing

Dell EMC PowerStore Metro Node pro synchronní ukládání dat

Inovace serverů Dell EMC PowerEdge XE

Dell Technologies OneFS - hybridní cloud pro ukládání souborů

Dell EMC PowerScale - nový standard pro ukládání a využití nestrukturovaných dat

Nový partnerský program Dell pro poskytovatele cloudových služeb

Digitální transformace s podporou datové infrastruktury PowerStore

Dotykové obrazovky faytech pro průmyslovou automatizaci

Je načase zjednodušovat a automatizovat podnikovou IT infrastrukturu

Datové úložiště Dell EMC PowerMax s technologiemi nové generace

Dell Technologies Cloud zjednodušuje nasazení a správu hybridních cloudových prostředí

Nová generace datového úložiště Dell

Velkoformátový interaktivní monitor a počítače pro vzdělávání

Showroom Dell EMC v Praze

Nové trendy v oblasti digitální transformace moderních podniků

Úložiště PowerMax pro moderní datacentra

Jednodušší cesta k cloudu VMware

Jednodušší modernizace datacenter s podporou konvergované infrastruktury

Budoucnost partnerství lidí a strojů z pohledu podnikových lídrů

Vstupujeme do nové éry v partnerství lidí a strojů

Datová analýza s funkcemi pro snazší přípravu strukturovaných i nestrukturovaných dat

Servery Dell PowerEdge s vylepšenými procesory Intel

Dell PowerEdge servery pro malé a střední firmy

Areálová architektura Dell pro datová centra

PowerEdge: 12. generace serverů Dell na platformě Intel Xeon E5

Ultrabook XPS 13: Dell posiluje pozice na českém trhu domácích počítačů

Dell navrhla nové počítače Vostro pro oblasti a firmy s rychle se rozvíjející ekonomikou