logo Loxone, s.r.o.

Inteligentní automatizace budov v developerském projektu

Šetřit na inteligentní elektroinstalaci při výstavbě rezidenčních budov se v dnešní době skutečně nevyplatí. Nejde jen o to zákazníkům poskytnout lepší komfort a nižší měsíční náklady na bydlení, ale především sobě mnohem jednodušší a levnější proces novostavby a její následnou údržbu.

Inteligentní automatizace budov již dávno není rozmarem těch, kteří mají nadbytek peněz. Developeři, kteří ji ještě neadaptovali do svých projektů jako standard, rychle ztrácejí na konkurenci.

Společnost Loxone proto připomíná pět důležitých bodů, které by měl o využití inteligentní automatizace budov znát každý developer.

Vyšší přidaná hodnota stavby

Díky automatizaci získávají obyvatelé a nájemníci jedinečný komfort bydlení a práce. Společné prostory budovy jsou centrálně řízeny, což zajišťuje energeticky úsporný provoz a zároveň zvyšuje bezpečnost tím, že systém monitoruje každou jednotku na zjištěný kouř nebo únik vody.

Přidejte k tomu vždy dokonalé vnitřní klima nebo pokročilý multimediální systém - na zákazníky čeká neuvěřitelné zvýšení komfortu bydlení, což je skvělá USP. Systém Loxone navíc řídí osvětlení, přístup a alarmy, takže správa společných prostor budovy je velmi jednoduchá.

Inteligentní automatizace je must-have dnešního stavebnictví díky potenciálu lepší návratnosti investic (ROI), detailní kontrole průběžných nákladů a snížení dopadu na životní prostředí. Představuje také výrazné zjednodušení pro stavebníka, kterému odpadá mnoho starostí a správa inteligentního objektu je pro něj mnohem snazší.

To se projeví například v redukci potřebného personálu. V kombinaci s menším počtem potřebných komponent a množstvím dostupných partnerů společnosti Loxone nebylo budování moderních budov nikdy jednodušší.

Změna stavebních norem

Stále většího významu nabývá ekologické a šetrné stavění, které je podporováno a v příštích letech i vyžadováno Evropskou unií. Budovy jsou uhlíkově nejnáročnějším prvkem městské krajiny a díky inteligentním řešením máme možnost to změnit. Bez řízení technologií jako je Loxone je to ale extrémně složité.

Certifikace BREEAM je jedním z nejdůležitějších světových měřítek pro udržitelnou výstavbu. Objekty certifikované tímto certifikátem prokazují mimo jiné nízkou úroveň spotřeby energie, přítomnost řešení snižujících emise, použití vhodných stavebních materiálů a vhodné terénní úpravy.

To znamená, že investice má za důsledek nízký negativní dopad na životní prostředí a přispívá tak k lepší budoucnosti nás všech. Vzhledem k tomu, že základem fungování systému Loxone je hospodárnost, je získání takového certifikátu mnohem snazší a developer získává další USP.

Nižší pořizovací náklady

V minulosti skutečně platilo, že inteligentní elektroinstalace je náklad navíc.

Doba se však výrazně změnila:

  1. Technologií a funkcí, které se v budovách objevují, je mnohem víc
  2. Inteligentní elektroinstalace prošla překotným vývojem

Nemusí to platit pro všechny systémy, ale např. s Loxone lze pořizovací náklady na elektroinstalaci a řízení technologií výrazně snížit díky redukci kabeláže a vysoké míře integrace. Především nahrazuje samostatné komponenty univerzálním systémem. Sama o sobě dokáže měřit spotřebu energie pro každý byt zvlášť.

Jedním z příkladů může být potřeba měření spotřeby dobíjecích stanic pro elektromobily. V tradičním pojetí by bylo nutné vést z každého bytu samostatný kabel např. k nabíjecí stanici v garáži.

V případě instalace Loxone to není nutné, zaúčtování spotřeby zajistí software a zcela automaticky. Jako bonus vidí zákazníci spotřebu v reálném čase, lze automaticky regulovat výkon dle celkové spotřeby budovy atd.

Díky menšímu počtu potřebných komponent mají developeři možnost dosáhnout nižší ceny investice při zvýšení přidané hodnoty stavby.

Značné spory za bydlení

Zájemci o koupi nemovitosti si hlídají každou korunu, která půjde na pravděpodobně největší investici jejich života. Často jde o finančně nesmírně náročné období, kdy všechny peníze jdou na dokončení vysněného domova. Proto jsou úspory, které přináší dům, jenž si řídí vlastní spotřebu a optimalizuje nebo dokonce eliminuje použití energie, na prvním místě.

V době nebývale vysokých provozních nákladů už žádné plýtvání energií! Díky komplexnímu energetickému managementu a inteligentním komponentům, které pracují bez nás, ale pro nás, je to nyní na dosah.

Snadná údržba

Co bude za několik let? Co když něco přestane fungovat nebo bude potřeba upravit? To jsou naprosto legitimní a důležité otázky, pokud jde o moderní technologie. I u řízení a automatizace technického vybavení budov je potřeba myslet na udržitelnost. U různých přístupů se bude velmi lišit.

Bude 10 různých systémů snadno udržitelných? Nebo bude lepší jedna platforma, která tím, že je univerzální a využívána v mnoha různých odvětvích, má mnohem větší důvod a pravděpodobnost dalšího intenzivního vývoje a zpětné kompatibility?

Výběrem systému Loxone se o celý projekt stará jeden živoucí ekosystém. Jednoduchost a univerzálnost systému znamená, že i když je jeden z našich partnerů nucen z jakéhokoli důvodu od projektu odstoupit, jiný z více než 1000 vyškolených montážních pracovníků bude moci v práci bez prodlení pokračovat.

Systém Loxone vstoupil na trh se svým Miniserverem v roce 2010. Tento produkt je do dnes stále nejen kompatibilní s novými produkty, ale zároveň stále získává nové funkce díky bezplatným aktualizacím.

Článek Loxone, s.r.o. ze dne úterý 14. března 2023

Další články od Loxone, s.r.o.