logo Loxone, s.r.o.

Automatizace technologie budov snižuje náklady na topení

Jak efektivně provozovat kancelářskou budovu a snížit náklady na energie? Inteligentní automatizace Loxone dokázala společnosti Stavební práce Plzeň pomocí automatizace a jednoduchých opatření přinést v topné sezóně 2022/2023 30% úspory za energie.

Společnost Stavební práce Plzeň, která je Loxone Silver Partnerem, se zabývá novostavbou především nízkoenergetických a pasivních domů, projekční činností, střechami apod. Současně je iLoxone Partnerem, proto i vlastní sídlo vybavila chytrou automatizací. V budově se systém stará o 20 kanceláří se zázemím a skladovací halou.

Loxone řídí vytápění a vzduchotechniku v závislosti na požadavcích jednotlivých kanceláří. Ovládá předokenní žaluzie, při zajištění budovy EZS (elektronická zabezpečovací signalizace) funguje propojení na senzory přítomnosti v kancelářích.

V kancelářích funguje automatická regulace osvětlení podle přítomnosti a aktuálního přirozeného světla, samo se spouští také audio v každé místnosti. Systém automatizace ovládá i garážová vrata do skladu.

"Úspory jsme dosáhli např. díky ovládání rekuperačních jednotek, které jsou v provozu jen přes den, kdy jsou v kancelářích zaměstnanci. Spustí se také v případě velkého výkyvu teploty. To samé platí pro elektrické podlahové vytápění. Další výhodou je automatické rozsvěcování osvětlení individuálně v každé kanceláři na základě aktuální světlosti. Tudíž se nestane, že světla svítí po celý den, přestože to není potřeba,“ říká Ondřej Krestýn ze společnosti Stavební práce Plzeň.

Topení se spíná jen při nočním proudu nebo opět v případě poklesu teplot, a to i nezávisle na nastaveném topném plánu. Loxone má informace o aktuální teplotě zvlášť z každé kanceláře a díky tomu dokáže hlídat hraniční teplotu pro spínání topení.

Také možnost topit v každé kanceláři podle přání zaměstnanců přispívá významně ke snižování nákladů na energie.

Článek Loxone, s.r.o. ze dne úterý 4. dubna 2023

Další články od Loxone, s.r.o.