logo Konica Minolta Business Solutions Czech

Eliminace zmetkové výroby pomocí kamerového systému s technologií Mobotix

Unikátní kamerový systém s využitím technologie Mobotix dokáže např. detekovat nedodržení pracovního postupu nebo detekci kazové výroby. Ze zkušenosti prvních pilotních instalací je už dnes prokázáno, že chybovost výroby klesá až ke 2%.

Ve výrobních podnicích kamerové systémy fungují mnoho let, ale nejsou často plně využity. Jejich použití spočívá primárně v zajištění bezpečnosti práce a kontroly chování či pohybu zaměstnanců po pracovišti. V případě problémů se zpětně hledá v záznamu materiál pro zjištění příčiny.

Proto Konica Minolta nyní vyvíjí unikátní kamerový systém ve svém výzkumném a vývojovém centru v Brně - nová platforma bude představena trhu na konci letošního léta.

Celou výrobní linku tak bude řídit nový software. Kamerový systém se přes místní síť spojí se strojem, linku zastaví a vadný produkt nechá odstranit. Systém je schopen pracovat sedm dní v týdnu 24 hodin denně a plně nahradí nutnost kontroly kvality zaměstnanci. Jde tedy o mzdovou úsporu pracovních sil, dnes často zastoupených agenturními zaměstnanci.

Současný stav nedostatku pracovních sil může být řešen právě za pomoci nasazení těchto systémů a zvýšením úrovně automatizace výroby v podniku.

Kamerový systém bude samozřejmě bezvýhradně sociálně zodpovědný. Záznam lze díky unikátní technologii Mobotix vyhodnocovat přímo v kameře a ten se jako původní celek nikde neukládá. Dále pracuje pouze s anonymizovanými daty, která nejsou ve zbytku systému jakkoli zneužitelná. To je výhoda z hlediska dodržení vyšší míry ochrany osobních a biometrických dat.

Konica Minolta tak v Česku vyvíjí produktovou platformu, která dodávku jednotlivých zákaznických řešení zrychlí a zlevní. Jde o velmi rychlý start produktu. Každý kvartál se bude verze upravovat na základě zpětné vazby zákazníků a jejich potřeb.

"Dnes již neplatí, že se něco delší dobu vyvíjí a trh se na produkt adaptuje. Moderní výzkum je řízen přímou interakcí se zákazníky a co nejrychlejším testováním na trhu. Laboratoř tak dnes například není pouze technickým týmem, ale také týmem řešícím obchodní aspekt technologií. Konica Minolta si vybrala Česko z mnoha důvodů. Máme velmi kvalitní technické vzdělání, disponujeme stabilním spojením na německý průmysl. Jsme v plánování a operativě velmi precizní, ale máme i vysokou míru kreativity. Pokud proces nefunguje, dokážeme najít jiné řešení. Jsme schopní věci rychle měnit a přizpůsobovat se. To je něco, co japonská organizace oceňuje na místní kultuře," říká Pavel Čurda, generální ředitel tuzemského zastoupení Konica Minolta.

Japonská Konica Minolta založila své vývojové centrum v České republice před 5 lety a aktuálně zaměstnává 170 IT odborníků.

Další články k tématům - automatizace - bezpečnost - biometrie - detekce - kamera - kontrola - Mobotix - výroba - výzkum - Pavel Čurda

Článek Konica Minolta Business Solutions Czech ze dne středa 4. března 2020

Další články od Konica Minolta Business Solutions Czech