logo OKškolení

IT kurzy v rámci dotačního programu MPSV fungují a jsou skutečně pro každého

Školicím centrem OKškolení prošly již desítky úspěšných žadatelů o dotaci v rámci vzdělávacího projektu Jsem v kurzu, ve kterém Úřad práce uhradí až 82 % ceny kurzu. Každý zájemce tak může získat celkově až 50000 Kč a využít je na více školení, pokud se vejdete do tohoto limitu - díky tomu se mnozí školenci přes dotace hlásí opakovaně.

"Jakákoliv dovednost získaná v IT oblasti je na trhu práce velmi ceněná. Pokud si neumíte naformátovat tabulku, komplikuje vám to samozřejmě běžnou práci. I když si umíme mnohé vygooglit, čím víc takových drobných dovedností si zautomatizujeme, tím víc nám to usnadní život. To stejné platí i jinde, třeba v programování. Nikdy nevíte, v jaké situaci se vám bude hodit znalost dalšího programovacího jazyka. Obecně myslím, že jakákoliv nová IT dovednost nás posouvá správným směrem a pomáhá nám držet krok s dobou a získat konkurenční výhodu. Mám-li jmenovat, mezi naše evergreeny patří školení MS Office, ať už on-premise, nebo cloudových aplikací. Stále větší popularitě se těší kurzy na datovou analýzu, zejména Power BI, SQL jazyk a databáze. Mezi další oblíbené kurzy, které najdou široké využití, patří školení jazyka Python," říká Jitka Sotonová, vedoucí školícího centra OKškolení.

V rámci Národního plánu obnovy vláda na jaře 2023 spustila projekt na podporu dalšího vzdělávání nazvaný Jsem v kurzu, který spadá pod Úřad práce ČR (ÚP ČR), resp. MPSV. Jeho cílem je motivace ke zvýšení kvalifikace s možností čerpání stovek milionů Kč na rozvoj dovedností v oblasti IT potřebných pro práci i život v moderní digitalizované společnosti.

Na dotaci má nárok v principu každý - nerozhoduje, jestli jste zaměstnanec, OSVČ, důchodce, student nebo nezaměstnaný - ani jedno není na překážku. Dotace mají pomoci lidem zvýšit vlastní cenu na trhu práce. Proto není rozhodující, v jakém pracovním poměru právě jste.

Dotace jsou určené pro fyzické osoby, ne pro firmy. O dotaci tedy žádá každý sám za sebe jako fyzická osoba, zaměstnavatel v tom nefiguruje.

Ve vzdělávacím centru OKškolení rádi pomůžeme každému, kdo má zájem se vzdělávat. Poradíme vám s výběrem toho správného kurzu.

Tipy na dotované IT kurzy

Aktuálně je stále možné o dotace na školení žádat a nic se na tom nezmění ani v následujících měsících. Podle našich informací je v plánu MPSV zachovat projekt až do roku 2025. Je potřeba si jen hlídat termíny kurzů a přihlásit se vždy s dostatečným předstihem.

Úřad práce má na posouzení každé žádosti 30 dní a v kratší lhůtě není možné si o vybraný termín školení v systému zažádat. Zákazníkům OKškolení proto často připomínáme, ať žádají minimálně měsíc předem.

Vybírat je možné z celé řady školení. V aktuálním projektu MPSV jde o kurzy digitálních dovedností, v nichž Česká republika v dlouhodobém evropském průměru zaostává. Proto velmi kvitujeme současnou snahu vlády, resp. projektů EU, tuto situaci změnit.

Mezi takové kurzy patří samozřejmě základní až pokročilá školení kancelářských aplikací jako je MS Office, ale najdete tu i kurzy pro IT profesionály, databázové specialisty, analytiky, vývojáře software a mnoho, mnoho dalších.

Článek OKškolení ze dne pátek 5. ledna 2024

Další články od OKškolení