logo Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

Intel představuje 16 procesorů nové generace včetně prvních 45nanometrových procesorů pro notebooky

Společnost Intel představuje šestnáct nových produktů. Mezi nimi nechybějí ani první 45nanometrové (nm) procesory pro přenosné počítače založené na procesorové technologii Intel Centrino.

Procesory s novým designem tranzistorů jsou vyrobeny nejmodernější 45nm výrobní technologií. Díky ní se zvyšuje výkon počítačů, snižují energetické nároky, prodlužuje životnost baterie a procesory jsou šetrné k životnímu prostředí. Současně s uvedením této nové technologie nabízí společnost Intel celkem 32 desktopových, laptopových a serverových procesorů založených na těchto inovacích.

Společnost Intel rovněž uvedla, jak v oblasti tranzistorů a výrobního procesu čipů využije svých výsledků v oblasti technologického vývoje. Díky inovacím může vytvořit novou kategorii kapesních, výkonných a energeticky nenáročných zařízení, která umožní přístup k vysokorychlostnímu internetu doslova „z vaší kapsy“. Procesory jsou až o 25 procent menší než předchozí verze, takže výrobci počítačů mohou vytvářet pro zákazníky stylová zařízení všech velikostí a tvarů – od všestranného stolního počítače až po ultramobilní notebooky.

Z šestnácti nových produktů je dvanáct určeno pro notebooky a stolní počítače, čtyři najdou své místo v oblasti serverů. Všechny procesory jsou bezolovnaté1 a od začátku tohoto roku již neobsahují halogeny2. Nové 45nanometrové procesory jsou tak ekologicky velmi šetrné.

"Nové produkty lidem i firmám zprostředkují přístup k výkonnějším a stylovějším laptopům i elegantnějším desktopům. Ty uspokojí i nejnáročnější počítačové hráče, milovníky multimédií s vysokým rozlišením a v podstatě každý další myslitelný požadavek zákazníků," říká Mooly Eden, viceprezident a generální ředitel divize mobilních zařízení společnosti Intel. "Letos společnost Intel začne s dodávkou mobilního internetu v podobě mnohem menších, lehčích a výkonných internetových zařízení, která skutečně padnou přímo do kapsy."

Intel představuje nové mobilní procesory

Na trh přichází pět nových mobilních procesorů společnosti Intel. Procesory disponují nevídaným výkonem a prodlouží životnost baterie laptopů. Uživatelům nové procesory umožní být produktivní na cestách a lépe vychutnat možnosti digitální zábavy. Novinkou v boji za delší životnost baterie je funkce mikroarchitektury Intel Core pro pokročilou správu napájení s názvem Deep Power Down Technology. Tato technologie umožňuje snížit spotřebu procesoru v okamžiku, kdy zrovna nezpracovává data či instrukce.

Procesory jsou základem populární technologie Intel® Centrino® pro notebooky a poskytují kvalitnější obsah i vylepšené vlastnosti videa s podporou mechanik HD DVD* a Blu-Ray* s volitelným dekodérem třetí strany. Notebooky založené na technologii Intel® Centrino® rovněž stavějí na čipové sadě Mobile Intel® 965 Express a nabízejí možnosti bezdrátových sítí prostřednictvím volitelné podpory normy 802.11n se síťovým adaptérem Intel® Next-Gen Wireless-N.

Společnost Intel též díky inovaci Intel® HD Boost přidala nové funkce pro zpracování videa a grafické funkce. Intel® HD Boost zahrnuje Intel® Streaming SIMD Extensions 4 (SSE4) pro urychlení zpracovávání úloh, jako je kódování videa ve vysokém rozlišení (HD) či manipulace s kvalitními fotografiemi.

Kromě těchto inovací společnost Intel využije potenciál mobilních technologií a energeticky efektivní výkon k vytvoření mnoha menších, úsporných a tichých modelů stolních počítačů. Tyto počítače, a to včetně stále populárnější kategorie „vše v jednom“ (all-in-one), poskytují dostatečný výkon k využití široké škály digitálních médií a simultánnímu provozování nejnovějšího softwaru. Takto vybavené počítače navíc díky technologii Intel® Clear Video dokonale zvládají plynulé přehrávání videí ve vysokém rozlišení.

Větší mobilita na dosah - bezdrátový WiMAX ve vaší kapse

Plány společnosti Intel na zavedení neomezeného internetu „do kapsy“ se rýsují stále zřetelněji. Kapesní zařízení, která připojení k internetu umožní, budou vycházet z nízkoenergetických platforem – Intel Architecture. Dramaticky sníží spotřebu procesoru a čipové sady a umožní výrobu menších přístrojů s nižší spotřebou. Společnost Intel ještě v první polovině letošního roku počítá s uvedením své nízkoenergetické čipové sady první generace na trh. Na ní bude založena řada ultramobilních a mobilních internetových zařízení (MID), o něž má zájem stále více společností, které hodlají vyrábět MID přístroje.

Společnost Intel také nadále úzce spolupracuje s operátory na celém světě, aby umožnila ještě významnější rozšíření sítí WiMAX. Tyto sítě pomohou zprostředkovat připojení k vysokorychlostnímu mobilnímu internetu na množství digitálních zařízení, která se začnou vyrábět ještě letos.

Tradiční stolní počítač obohacen 45nm výkonem a efektivitou

Nově představené procesory pro stolní počítače stavějí na produktu ohlášeném v listopadu 2007 – čtyřjádrovém 45nm procesoru Intel® Core™ 2 Extreme QX9650. Konkrétně budou stolní počítače obohaceny o trojici čtyřjádrových procesorů a čtveřici dvoujádrových 45nm procesorů. Tyto procesory budou zčásti k dispozici v druhé polovině tohoto měsíce a zbytek v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku.

Nové procesory Intel® Core™ 2 Quad a Intel Core™ 2 Duo urychlí přechod na nejnovější procesorovou technologii a umožní rychlejší přijetí většího počtu jader v čipech. Přicházejí přitom v době, kdy poptávka po digitálním obsahu ve vysokém rozlišení (fotografie, domácí video, hudba, televizní pořady) a po komunikačním networkingu roste exponenciálně.

Zákazníci budou mít možnost vyzkoušet vyšší výkon svého počítače za cenu odpovídající různým variantám procesorů. Nové procesory jsou dostupné s různými taktovacími frekvencemi, různými velikostmi L2 cache a některé obsahují podporu Intel® HD Boost (instrukce SSE4). Tyto 45nm procesory vyžadují i výrobci počítačů, kteří své produkty označují značkou Intel Core™ 2 Processor with Viiv™ Technology. Díky tomuto značení bude pro zákazníky jednodušší vybrat si zábavní počítač s nejnovějšími technologiemi společnosti Intel.

Počítače s nově představenými desktopovými dvoujádrovými procesory se začnou prodávat během ledna, čtyřjádrové systémy budou k dispozici v průběhu tohoto čtvrtletí. Společnost Intel zároveň představila čtyři procesory Intel Xeon určené pro servery a pracovní stanice. Ty se do prodeje dostanou rovněž ještě v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka ze dne úterý 8. ledna 2008

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají